ΠΡΟΕΔΡΕΙΑ ΕΠΙΤΡΟΠΩΝ
Ύπατη Αρμοστεία για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα
1. Ύπατη Αρμοστής ΟΗΕ για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου
Θεοδώρα Χατζησωτηρίου
Η Θεοδώρα Χατζησωτηρίου είναι 22 χρονών και είναι τελειόφοιτη στο τμήμα Διεθνών και Ευρωπαϊκών Σπουδών του Πανεπιστημίου Μακεδονίας. Η αγάπη για τα συνέδρια ξεκίνησε από τα χρόνια του γυμνασίου με συμμετοχή σε μοντέλα τόσο των Ηνωμένων Εθνών όσο και της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Το ενδιαφέρον για τις διεθνείς σχέσεις και τα διεθνή ζητήματα στάθηκε αφορμή για την ενασχόλησή της με την όλη διοργάνωση. Αυτό που καθιστά το συγκεκριμένο συνέδριο ιδιαίτερο για εκείνη συνιστά το γεγονός ότι έχει αποτελέσει από μικρή τη πρώτη της επαφή με τον κόσμο των συνεδρίων ως εμπειρογνώμονας. Τα τελευταία τρία χρόνια του συνεδρίου συμμετείχε ενεργά στο Προεδρείο ενώ τώρα καλείται να το ζήσει και να προσφέρει σε αυτό από έναν πιο υπεύθυνο ρόλο, ελπίζοντας να δώσει πίσω στο συνέδριο ό,τι αυτό της προσέφερε. Στόχος του φετινού συνεδρίου για εκείνη είναι η βαθύτερη κατανόηση και συνεργασία, μέσω του ουσιαστικού διαλόγου, μεταξύ των ενδιαφερομένων μερών για την αντιμετώπιση των παγκόσμιων προκλήσεων, την προώθηση της βιώσιμης ανάπτυξης και την ενίσχυση της διεθνούς συνεργασίας.
2. Αναπληρωτής Ύπατος Αρμοστής
Γεώργιος Μακαγιός
Ο Γεώργιος Μακαγιός γεννήθηκε στη Λάρισα, μεγάλωσε στον Τύρναβο και κατοικεί στη Θεσσαλονίκη. Είναι προπτυχιακός φοιτητής της Νομικής Α.Π.Θ. και κάτοχος πτυχίων Αγγλικής και Γαλλικής Γλώσσας, ενώ ασχολείται και με την εκμάθηση της Ιταλικής. Από μικρή ηλικία ασχολήθηκε με την εκμάθηση Ευρωπαϊκής & Βυζαντινής Μουσικής και ερασιτεχνικά με την Παραδοσιακή Μουσική, ενώ έχει ασχοληθεί ερασιτεχνικά και με το θέατρο συμμετέχοντας σε δύο μαθητικές θεατρικές παραστάσεις βραβευμένες σε Διεθνείς Αγώνες Τέχνης. Είναι Πρόεδρος του Δικτύου Νέων Λάρισας, μέλος του Δημοτικού Συμβουλίου Νέων Θεσσαλονίκης, ενώ τα τελευταία χρόνια δραστηριοποιείται σε μαθητικά και φοιτητικά προγράμματα έχοντας λάβει μέρος σε προσομοιώσεις του Ο.Η.Ε. σε Ελβετία, Γαλλία και Ελλάδα, στο 1ο Περιφερειακό Συμβούλιο Νέων Θεσσαλίας, σε Ρητορικούς Αγώνες Ξένων εν Ελλάδι Κολλεγίων, καθώς και σε διαγωνισμούς φωτογραφίας και συγγραφής αποσπώντας τιμητικές διακρίσεις. Το 2018 κυκλοφόρησε το βιβλίο του (σε συνεργασία με τον Γ. Κουγιαγκά), με τίτλο «ΟΙ ΕΚΚΛΗΣΙΕΣ ΤΟΥ ΤΥΡΝΑΒΟΥ: Οδοιπορικό στις Εκκλησίες της ‘‘Δεύτερης Ιερουσαλήμ’’», ενώ άρθρα του έχουν δημοσιευτεί σε τοπικές εφημερίδες, επιστημονικά περιοδικά, ιστοσελίδες και blogs.
3. Πρόεδρος Γενικής Συνέλευσης
Αδριανή Νικολάου (Πρόεδρος Γεν.Συνέλευσης ΟΗΕ)
Η Αδριανή Νικολάου είναι τεταρτοετής φοιτήτρια Νομικής στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών. Από τα λυκειακά της χρόνια συμμετείχε σε Μοντέλα Ηνωμένων Εθνών και Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, ενώ έχει συμμετάσχει και στο πρόγραμμα Euroscola. Η πορεία της στο Μαθητές σε Ρόλο Διπλωμάτη ξεκίνησε το 2020 και φέτος θα είναι η τέταρτη χρόνια συμμετοχής της. Ακόμη και σήμερα συνεχίζει να ασχολείται με προσομοιώσεις ΟΗΕ και άλλων διεθνών οργανισμών, ενώ στα ενδιαφέροντα της έχουν προστεθεί η πολιτική και η εκμάθηση ξένων γλωσσών. Ελπίζει ότι, με τη συμμετοχή τους στο συνέδριο Μαθητές σε Ρόλο Διπλωμάτη, οι νεαροί μαθητές θα ανακαλύψουν τον κόσμο του ΟΗΕ, τη δύναμη των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και τη μαγεία της διπλωματίας.
Επιτροπή για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου
1. Το δικαίωμα στην ελευθερία της έκφρασης
Πρόεδρος
Ευστάθιος Μήτρου
Ο Στάθης Μήτρου βρίσκεται στο 3ο έτος της Νομικής στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης, ενώ γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Θεσσαλονίκη. Ξεκίνησε να ενδιαφέρεται από το 2018 για τα Μοντέλα Ηνωμένων Εθνών, καθώς και για τον ρητορικό λόγο. Έχει λάβει μέρος σε πλήθος συνεδρίων και διαγωνισμών στην Ελλάδα και στο Εξωτερικό. Στους Μαθητές σε Ρόλο Διπλωμάτη συμμετείχε για πρώτη φορά το 2019, όπου έλαβε το βραβείο του Καλύτερου Διπλωμάτη και το 2023 διετέλεσε Πρόεδρος στην επιτροπή για την Ανεξάρτητη διαβίωση και Ένταξη στην κοινωνία. Στον ελεύθερο του χρόνο ασχολείται κυρίως με την μάθηση ξένων γλωσσών και την έρευνα για ιστορικά ζητήματα. Μιλάει Αγγλικά, Γερμανικά και Κινεζικά. Τα αγαπημένα του μαθήματα στην σχολή είναι το Ευρωπαϊκό και το Διεθνές Δίκαιο.
Αντιπρόεδρος
Νικολέτα Χατζηδήμου
Η Νικολέτα Χατζηδήμου είναι 18 ετών. Γεννήθηκε και μεγάλωσε στη Σέρρες. Από μικρή ηλικία ασχολείται με τον αθλητισμό γενικότερα και τον στίβο ειδικότερα και έχει διακριθεί σε 3 διαφορετικά αγωνίσματα. Το 2023 ήρθε πρώτα φορά σε επαφή με το συνέδριο του 《Μαθητές σε ρόλο διπλωμάτη》όπου και διακρίθηκε. Φέτος αποφοίτησε από το Αριστοτέλειο εκπαιδευτήριο Σερρών και προσδοκά να εισαχθεί στο τμήμα των Διεθνών ευρωπαϊκών σπουδών. Ασχολείται με τα κοινά, το διεθνές δίκαιο και τη πολιτιστική διπλωματία. Φέτος έρχεται στο συνέδριο με στόχο να παρακινήσει και να προβληματίσει τους εμπειρογνώμονες για τα ζητήματα τα οποία θίγονται καθώς και τους βοηθήσει να συμμετέχουν ενεργά στη διαδικασία.
2. Το δικαίωμα στην ελευθερία σκέψης, συνείδησης & θρησκείας
Πρόεδρος
Πέτρος Σιγκούδης
Ο Πέτρος Σιγκούδης σπουδάζει ως Ηλεκτρολόγος Μηχανικός και Μηχανικός Υπολογιστών στο ΑΠΘ. Γεννήθηκε και μεγάλωσε στην πόλη των Γιαννιτσών. Έχει στο ενεργητικό του αρκετές εμπειρίες από μαθητικά και φοιτητικά προγράμματα, όπως η συμμετοχή του στο πρόγραμμα της Βουλής των Εφήβων και η οργάνωση της εθελοντικής ομάδας του 3ου ΓΕΛ Γιαννιτσών. Ταυτόχρονα, έχει εκτελέσει χρέη προέδρου στο Δ.Σ. του Σωματείου πολιτικής ενεργοποίησης νέων “Εν Έργω”. Επίσης, ήταν αρχισυντάκτης της τεχνολογικής στήλης στο αρθρογραφικό site "School of Success". Τέλος, έχει συμμετάσχει σε εννιά προγράμματα Erasmus+ (Youth Exchanges και Training Courses) στο εξωτερικό.
Αντιπρόεδρος
Αθηνά Τριανταφύλλου
Η Αθηνά Τριανταφύλλου είναι 18 χρονών, απόφοιτη λυκείου και εν δυνάμει φοιτήτρια. Γεννήθηκε και μεγάλωσε στον Τύρναβο της Λάρισας. Ασχολείται με τη μουσική καθώς έχει πιστοποίηση πτυχίου αρμονίας και γνώσεις στο κλασικό πιάνο. Ενδιαφέρεται επίσης για τον σύγχρονο χορό και το θέατρο. Μιλάει αγγλικά και γαλλικά. Κατά τη διάρκεια των μαθητικών της χρόνων ήταν ιδιαίτερα δραστήρια σε μαθητικά προγράμματα . Το 2020 είχε λάβει μέρος στο πρόγραμμα του ιδρύματος Diana ως "Anti-bullying Ambassador". Επιπλέον, έχει συμμετάσχει στον ρητορικό διαγωνισμό του κολλεγίου Ανατόλια στα αγωνίσματα του αυθόρμητου λόγου και της εκφραστικής ανάγνωσης το 2022.Έχει επίσης εργαστεί ως μαθήτρια πρέσβης στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο τις περιόδους 2021-22 και 2022-2023 . Έχει συμμετάσχει σε προγράμματα για τα δικαιώματα του Ευρωπαίου πολίτη και την προστασία του περιβάλλοντος του οργανισμού Europe Direct Λάρισας . Φέτος ,είναι η τέταρτη χρονιά που συμμετέχει στο ΜΡΔ. Τις προηγούμενες χρονιές υπήρξε εμπειρογνώμονας με σημαντικές διακρίσεις όπως αυτή του «Καλύτερου Εμπειρογνώμονα ». Με την εμπειρία της και τις γνώσεις της σχετικά με το συνέδριο θέλει να βοηθήσει τους εμπειρογνώμονες να ενημερωθούν και να εργαστούν για τα δικαιώματα του ανθρώπου καθώς επίσης να συμβάλλει στο να αποκτήσουν μια φοβερή εμπειρία.
3. Ισότητα δικαιωμάτων ανδρών και γυναικών
Πρόεδρος
Ευαγγελία Βίβιαν Πράττου
Η Ευαγγελία-Βίβιαν Πράττου είναι απόφοιτος του Αρσάκειου Σχολείου και τριτοετής φοιτήτρια του Διεθνούς Πανεπιστημίου της Θεσσαλονίκης στη Σχολή Μηχανικών Παραγωγής και Διοίκησης. Έχει συμμετάσχει με επιτυχία σε μαθητικά συνέδρια, προσομοιώσεις και αγώνες ρητορικής σε όλη την Ελλάδα .Μάλιστα στο συνέδριο μαθητές σε ρόλο διπλωμάτη το 2023 κατείχε θέση προέδρου, ενώ ως μαθήτρια έχει πάρει μέρος τρεις συνεχόμενες χρονιές στις οποίες και διακρίθηκε με την τρίτη, δεύτερη και πρώτη θέση. Οι θετικές επιστήμες δεν είναι το μόνο αντικείμενο ενασχόλησης της καθώς η σχέση της με την ρητορική τέχνη είναι πολύχρονη, έχει αποσπάσει τρία χρυσά μετάλλια σε διαγωνισμούς στο αγώνισμα του αυθόρμητου λόγου. Πλέον, διδάσκει σε μαθητές λυκείου και γυμνασίου ρητορική ενώ παράλληλα συμμετέχει ως κριτής σε αντίστοιχους ρητορικούς διαγωνισμούς ακολουθώντας με αυτόν τον τρόπο το πάθος της. Στον ελεύθερο της χρόνο ασχολείται με την ιππασία, το τραγούδι και την μουσική. Ευελπιστεί να γνωρίσει-βοηθήσει μαθητές με κριτική σκέψη, υπόσχοντας τους μια αξέχαστη συνεδριακή εμπειρία.
Αντιπρόεδρος
Διονύσιος Πρίφτης
Ο Διονύσιος Πρίφτης είναι 18 ετών και μόλις ολοκλήρωσε την τρίτη λυκείου. Μέσω των πανελλαδικών ευελπιστεί να περάσει στην Ιατρική ενώ, ταυτόχρονα, ασχολείται με τα μοντέλα Προσομοίωσης Ηνωμένων Εθνών από τα γυμνασιακά του χρόνια. Η διπλωματία και η πολιτική είναι ένας χώρος που του διέγειρε το ενδιαφέρον κυρίως για τις επικοινωνιακές και ρητορικές δεξιότητες που αποκτά κανείς, αλλά και για την γνώση που αποκομίζει για τα διεθνή δρώμενα. Η συμμετοχή του σε εθνικά και παγκόσμια συνέδρια τόσο ως πρόεδρος όσο και ως εμπειρογνώμονας-διπλωμάτης του έχει προσφέρει ανεπανάληπτες εμπειρίες και διακρίσεις οι οποίες τον έχουν συνοδεύσει καθ’ όλη την ακαδημαϊκή του πορεία σφυρηλατώντας έτσι το διπλωματικό του ένστικτο, και μυώντας τον στο πολιτικό γίγνεσθαι. Ομιλεί την Αγγλική και την Γαλλική, ενώ διαθέτει πιστοποιήσεις σε προγράμματα Η/Υ όπως το Excel και το Power Point. Εύχεται το φετινό ΜΡΔ να αποτελέσει ερέθισμα για όλους τους νέους διπλωμάτες- εμπειρογνώμονες και με την δύναμη του λόγου να γνωρίσουν τον κόσμο αυτό της διπλωματίας και της πολιτικής.
Επιτροπή Οικονομικών, Κοινωνικών & Πολιτιστικών Δικαιωμάτων
1. Το δικαίωμα στη σωματική και ψυχική υγεία
Πρόεδρος
Γεώργιος Τζεμίντιμπης
Ο Γεώργιος Τζεμίντιμπης γεννήθηκε το 2005 στη Θεσσαλονίκη. Μεγάλωσε στην Κομοτηνή, και τώρα διατρέχει το δεύτερο έτος των σπουδών του στη Νομική Σχολή του ΑΠΘ. Το ενδιαφέρον του για την πολιτική και τα ανθρώπινα δικαιώματα τον ώθησε να συμμετάσχει για πρώτη φορά στο "Μαθητές σε Ρόλο Διπλωμάτη" το 2019. Έκτοτε συμμετείχε κάθε χρόνο ως εμπειρογνώμων έως το 2022, λαμβάνοντας υψηλές διακρίσεις: το 2020 (Βραβείο Καλύτερου Εμπειρογνώμονα) και το 2022 (Βραβείο Μελλοντικού Διπλωμάτη). Το 2023 διετέλεσε για πρώτη φορά Αντιπρόεδρος επιτροπής, στο δικαίωμα της ελευθερίας έκφρασης της γνώμης του παιδιού. Στον ελεύθερό του χρόνο, απολαμβάνει να διαβάζει βιβλία, λογοτεχνικά και μη, και να αρθρογραφεί ερασιτεχνικά. Προσδοκά να ενασχοληθεί επαγγελματικά με τη διπλωματία. Μιλάει άπταιστα δύο ξένες γλώσσες, αγγλικά και γαλλικά.
Αντιπρόεδρος
Αρετή Σαραλέκου
Η Αρετή Σαραλέκου είναι 19 ετών και δευτεροετής φοιτήτρια στην Νομική Σχολή του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Το ενδιαφέρον της για την διπλωματία, την διπλωματική ιστορία και το debate είναι κάτι το οποίο ξεκίνησε από μικρή ηλικία και την ώθησε να ασχοληθεί περισσότερο στο πανεπιστήμιο. Συμμετείχε ως μαθήτρια-εμπειρογνώμονας στο ΜΡΔ 2021, αλλά και ως φοιτήτρια σε πολλές προσομοιώσεις τόσο στο εσωτερικό όσο και στο εξωτερικό. Ως αρθρογράφος ασχολείται με την κάλυψη θεμάτων της επικαιρότητας που αφορούν διεθνή σκηνή. Μιλά αγγλικά, γαλλικά, γερμανικά και μαθαίνει ισπανικά. Θέλει να ασχοληθεί περαιτέρω στο μέλλον με το δημόσιο διεθνές δίκαιο, τις διεθνείς σχέσεις και τη διπλωματία. Πέρα από αυτά, αγαπάει ιδιαίτερα την τέχνη, κυρίως τη ζωγραφική και τη μαρμαρογλυπτική με την οποία ασχολείται ερασιτεχνικά τα τελευταία 4 χρόνια. Ευελπιστεί να μεταφέρει στους μαθητές και μαθήτριες – εμπειρογνώμονες το πάθος για τη διπλωματία και τις προσομοιώσεις, να τους γνωρίσει και να συνεργαστεί μαζί τους!
2. Η προστασία της οικογένειας
Αντιπρόεδρος
Πηνελόπη Λιάκου
Η Πηνελόπη Λιάκου είναι 19 ετών και δευτεροετής φοιτήτρια του τμήματος Νομικής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Το ενδιαφέρον της για τα ανθρώπινα δικαιώματα, τη συμμετοχή στα κοινά & το διεθνές και ευρωπαϊκό γίγνεσθαι αποτέλεσε το “εναρκτήριο λάκτισμα” για την ενεργή συμμετοχή της σε μαθητικές προσομοιώσεις (Βουλή των εφήβων κ.α.) και φοιτητικές προσομοιώσεις ,σε Ελλάδα και εξωτερικό, και την αποσπαση τιμητικών διακρίσεων. Για το ακαδημαϊκό έτος 2024-2025, έχει την τιμή να διατελεί MUN Director του σωματείου UNSOC AUTH, ενώ παράλληλα η ενασχόληση με τον εθελοντισμό συνιστά αναπόσπαστο κομμάτι της καθημερινότητάς της, ούσα ενεργό μέλος της ELSA Thessaloniki και του ΔΣΝΘ. Γνωρίζει σε άριστο επίπεδο τέσσερις ξένες γλώσσες (αγγλικά, γαλλικά, ιταλικά , ισπανικά ) και παρακολουθεί μαθήματα γερμανικών. Οι διακρίσεις της σε πληθώρα διαγωνισμών λογοτεχνίας και δοκιμίου (1ο βραβείο δοκιμίου σε Πανελλήνιο Διαγωνισμό του Υπουργείου Εξωτερικών , 1ο βραβείο διηγήματος στον Πανελλήνιο Λογοτεχνικό Διαγωνισμό της Ένωσης Λογοτεχνών Βορείου Ελλάδος κ.α.) μαρτυρούν πως η ανάγνωση βιβλίων, η συγγραφή και η εθελοντική αρθρογραφία μονοπωλούν το ενδιαφέρον της στον ελεύθερό της χρόνο. Με την πρώτη της συμμετοχή ως μέλος Προεδρείου στο ΜΡΔ επιθυμεί να καθοδηγήσει να εμπνεύσει και να εμφυσήσει στους “μελλοντικούς διπλωμάτες” την αγάπη της για το debate και την διπλωματία!
Αντιπρόεδρος
Ιωάννα Μανάκου
Η Ιωάννα Μανάκου είναι 19 χρόνων και κατάγεται από την Κατερίνη. Είναι δευτεροετής φοιτήτρια στο τμήμα Πολιτικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Κρήτης. Το ενδιαφέρον της για τα ανθρώπινα δικαιώματα εκδηλώθηκε αρκετά νωρίς από τα μαθητικά της ακόμη χρόνια. Ασχολείται από πολύ μικρή ηλικία με την κλασικό βιολί και τους παραδοσιακούς χορούς ενώ συμμετέχει και στην χορωδία του Πανεπιστημίου Κρήτης (Σχολές Ρεθύμνου) Μιλάει δύο ξένες γλώσσες Αγγλικά και Ισπανικά. Πρώτη φορά συμμετείχε στη διοργάνωση Μαθητές σε Ρόλο Διπλωμάτη στα λυκειακά της χρόνια όπου και απέσπασε το βραβείο Εύφημου Μνείας. Έχει αποσπάσει επίσης βραβεία από το πρόγραμμα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου <<Μαθητές Πρέσβεις του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου>>. Φέτος βρίσκεται εδώ ως μέλος του Προεδρείου για να βοηθήσει τους νέους και νέες εμπειρογνώμονες να γνωρίσουν καλύτερα την αξία και την αναγκαιότητα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.
3. Το δικαίωμα στην εργασία
Πρόεδρος
Γεώργιος Κουγιαγκάς
Ο Γεώργιος Κουγιαγκάς γεννήθηκε το 2003 στον Τύρναβο Λάρισας. Κατοικεί στην Θεσσαλονίκη και φοιτά στο Τμήμα Αρχιτεκτόνων Μηχανικών του ΑΠΘ. Είναι γνώστης της αγγλικής και της γαλλικής γλώσσας. Έχει συμμετάσχει στο συνέδριο «Μαθητές σε Ρόλο Διπλωμάτη» (τόσο ως διπλωμάτης, όσο και ως μέλος προεδρείου), καθώς και σε ρητορικές ομάδες και εθελοντικές κινήσεις στους τομείς του πολιτισμού και της προστασίας του περιβάλλοντος. Ασχολήθηκε ερασιτεχνικά με τη μουσική και το θέατρο, όπου απέσπασε διακρίσεις σε Πανελλήνιες διοργανώσεις. Επιπλέον, έχει συμμετάσχει ως εισηγητής σε συνέδρια σχετικά με την Αρχιτεκτονική και την ιστορία και σε workshops και εκθέσεις αρχιτεκτονικής. Συνέγραψε, μαζί με τον Γ.Μακαγιό, το βιβλίο «ΟΙ ΕΚΚΛΗΣΙΕΣ ΤΟΥ ΤΥΡΝΑΒΟΥ: Οδοιπορικό στις Εκκλησίες της ‘‘Δεύτερης Ιερουσαλήμ’’», που πραγματεύεται σημαντικά κεφάλαια της ιστορικής και πολιτιστικής φυσιογνωμίας της ιδιαίτερης πατρίδας του. Στα ενδιαφέροντά του συγκαταλέγονται η λογοτεχνία, η ιστορική έρευνα και τα ταξίδια.
Αντιπρόεδρος
Αθηνά Ελένη Μαυρίκα
Η Αθήνα Ελένη Μαυρικα είναι 18 ετών, γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Θεσσαλονίκη. Είναι απόφοιτη του Ελληνικού Κολλεγίου Θεσσαλονίκης και θέλει να σπουδάσει στο Τμήμα Προσχολικής Αγωγής και Εκπαίδευσης καθώς μετέπειτα θέλει να ασχοληθεί με τα Άτομα με Αναπηρία. Συμμετείχε στο συνέδριο από το 2021 μέχρι το 2023 ως διπλωμάτης στις επιτροπές για τα Άτομα με Αναπηρίες όπου απέσπασε δύο φορές το Βραβείο του Καλύτερου Εμπειρογνώμονα και μια Εύφημο Μνεία. Ασχολείται με τον πρωταθλητισμό καθώς ήταν επί 10 χρόνια αθλήτρια της ρυθμικής γυμναστικής και τώρα είναι αθλήτρια του στίβου και συγκεκριμένα στο άλμα εις τριπλούν. Επιπλέον έχει συμμετάσχει σε εθελοντικές δραστηριότητες. Τέλος μιλάει Αγγλικά και Γερμανικά καθώς θέλει να μάθει Ισπανικά και Ιταλικά.
Επιτροπή για την Εξάλειψη των Φυλετικών Διακρίσεων
1. Απαγόρευση των φυλετικών διακρίσεων(διαδικτυακή επιτροπή)
Αντιπρόεδρος
Μαργαρίτα Θεοδώρα Βασιλειάδου
Η Μαργαρίτα Θεοδώρα Βασιλειάδου είναι 19 ετών και φοιτά στο τμήμα Διεθνών και Ευρωπαϊκών Σπουδών του Πανεπιστημίου Μακεδονίας. Από τα μαθητικά της χρόνια συμμετείχε σε ρητορικούς αγώνες και debate, ενώ παράλληλα ήταν έφηβος βουλευτής και μέλος του European Youth Parliament. Ως φοιτήτρια, ασχολείται ενεργά με τα Μοντέλα προσομοίωσης των Ηνωμένων Εθνών (MUN) και του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου (MEU). Επιπλέον, είναι μέλος του Συμβουλίου Νέων Ωραιοκάστρου, συμμετέχοντας σε δράσεις που αφορούν τη νεολαία και την τοπική αυτοδιοίκηση. Η Μαργαρίτα ανυπομονεί να συμμετάσχει στο φετινό ΜΡΔ και να μοιραστεί το πάθος της για τις διεθνείς σχέσεις και τα ανθρώπινα δικαιώματα.
Αντιπρόεδρος
Μαρία Τσινοπούλου
Η Μαρία Τσινοπούλου είναι τεταρτοετής φοιτήτρια της Νομικής Σχολής Αθηνών. Η ενασχόληση της με τον χώρο της διπλωματίας άρχισε δυναμικά από το λύκειο όταν έλαβε μέρος σε Συνέδρια- Προσομοιώσεις των Ηνωμένων Εθνών καθώς και σε διαγωνισμούς ρητορικής και διαπραγμάτευσης, πετυχαίνοντας αξιόλογες διακρίσεις (MUN, PFA, Αντιλογίες, Pierce Debate). Έχοντας μια πρώτη εξοικείωση με τον χώρο αυτό, συνεχίζει μέχρι και σήμερα, να ασχολείται με αντίστοιχες δράσεις, που πλέον συνδυάζονται και με το αντικείμενο που πρόκειται να ακολουθήσει μετά το πέρας των σπουδών της. Μάλιστα, καθώς συμμετείχε στο ΜΡΔ και ως μαθήτρια, θεωρεί ιδανική ευκαιρία την συμμετοχή της στην ομάδα των Προεδρείων, για να ολοκληρώσει την εμπειρία της σε αυτό το Συνέδριο. Ευελπιστεί ότι όλοι οι διπλωμάτες θα έχετε μια αξέχαστη εμπειρία!
2. Απαγόρευση φυλετικής προπαγάνδας & ρητορικής μίσους
Πρόεδρος
Ευαγγελία Μεντζελιώτη
Η Εύα Μεντζελιώτη γεννήθηκε το 2004 στην Αθήνα και είναι τριτοετής φοιτήτρια στο τμήμα Νομικής του ΑΠΘ. Η ενασχόλησή της με τον χώρο των διεθνών σχέσεων έχει αφετηρία στα σχολικά της χρόνια όπου και συμμετείχε σε διάφορες δράσεις. Αρχικά έλαβε μέρος σε προσομοιώσεις του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Νέων, οι οποίες και αποτέλεσαν το έναυσμα για περαιτέρω ανάμειξή της σε συνέδρια με συναφές αντικείμενο. Έπειτα είχε σειρά η συμμετοχή της στην ΚΕ’ Σύνοδο της Βουλής των Εφήβων αλλά και η γνωριμία της με το ΜΡΔ, όπου αποτέλεσε μέλος του Προεδρείου στην όγδοη μαθητική προσομοίωση. Μιλάει γαλλικά και αγγλικά, ενώ είναι λάτρης της μουσικής και των ταξιδιών. Με χαρά σας καλωσορίζει στο ΜΡΔ και ευελπιστεί η φετινή διοργάνωση να αποτελέσει για όλους μια αξέχαστη εμπειρία!
Αντιπρόεδρος
Σοφία Πατσιούρα
Η Σοφία Πατσιούρα είναι 18 χρονών, έχει γεννηθεί στη Λάρισα και είναι απόφοιτος των Εκπαιδευτηρίων Ν.Μπακογιαννη. Βρίσκεται στο πρώτο έτος των σπουδών της στο τμήμα Νομικής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης . Από τα μαθητικά της χρόνια , ενδιαφέρθηκε για τον κόσμο της διπλωματίας ,καθώς έχει συμμετάσχει σε προσομοιώσεις των Ηνωμένων Εθνών , σε αγώνες ρητορικής και σε δραστηριότητες αναφορικά με τα ανθρώπινα δικαιώματα , έχοντας λάβει διακρίσεις . Επιπλέον , είναι κάτοχος πτυχίου σε αγγλικά , γαλλικά και ισπανικά . Ανυπομονεί να λάβει μέρος στο συνέδριο ως μέλος του προεδρείου με στόχο τον εμπλουτισμό των γνώσεων και την απόκτηση νέων εμπειριών!
Επιτροπή για την Εξάλειψη των Διακρίσεων σε βάρος των Γυναικών
1. Συμμετοχή των γυναικών στην πολιτική και δημόσια ζωή
Πρόεδρος
Ελένη Κηπουρού
Η Ελένη Κηπουρού γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Θεσσαλονίκη. Σπουδάζει Οργάνωση και Διοίκηση Επιχειρήσεων του Πανεπιστημίου Μακεδονίας. Αρχικά φάνηκε πως η κλίση της ήταν στης θετικές επιστήμες, κυρίως στα μαθηματικά και την πληροφορική, συμμετέχοντας όμως στη διοργάνωση Μαθητές σε Ρόλο Διπλωμάτη (ΜΡΔ) στην 3η γυμνασίου (2018) συνειδητοποίησε το ενδιαφέρον που έχουν οι αγώνες ρητορικής και η μεγάλη της αφοσίωση φάνηκε και από το βραβείο καλύτερου αγορητή που απέσπασε. Άρχισε να δοκιμάζει τον εαυτό της και συμμετείχε στην προσομοίωση Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Θεσσαλονίκη, όπου απέσπασε το βραβείο καλύτερου αγορητή υπεράσπισης. Η καραντίνα την δυσκόλεψε να διευρύνει τις γνώσεις και τις εμπειρίες της σε αυτόν τον τομέα, το ΜΡΔ παρόλα αυτά μπόρεσε να διοργανώσει το 2020 συνέδριο εξ αποστάσεως. Η Ελένη γνώριζε ότι ήταν η τελευταία της ευκαιρία ως μαθήτρια να συμμετέχει, ήξερε ότι έπρεπε να δώσει τον καλύτερο της εαυτό και πήρε το βραβείο καλύτερου εμπειρογνώμονα. Τέλος το 2023 συμμετείχε ως προεδρείο στην επιτροπή Εξάλειψης Φυλετικών Διακρίσεων και ανυπομονεί να αποδείξει για ακόμα μια χρονιά ότι το ΜΡΔ απευθύνεται σε όλους , ανεξαρτήτως κλίσεων και σπουδών.
Αντιπρόεδρος
Πέτρος Κουτσομπελίτης
Ο Πέτρος Κουτσομπελίτης, είναι 20 χρονών και δευτεροετής φοιτητής του τμήματος Πολιτικών Επιστημών και Δημόσιας Διοίκησης του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών. Κατά τα μαθητικά του χρόνια συμμετείχε σε Ρητορικούς Αγώνες με την ομάδα ρητορικής του 1ου ΓΕΛ Κερατσίνιου. Διακρίθηκε στη διοργάνωση Μαθητές σε ρόλο διπλωμάτη με το Βραβείο Μελλοντικού Διπλωμάτη. Γνωρίζει αγγλικά και γαλλικά και στον ελεύθερο χρόνο του ασχολείται με τη μελέτη της νεότερης παγκόσμιας ιστορίας.
2. Καταπολέμηση της βίας κατά των γυναικών
Πρόεδρος
Δέσποινα Σιάγκρη
Η Δέσποινα Σιάγκρη είναι 19 χρόνων, γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Θεσσαλονίκη. Διανύει το δεύτερο έτος στο τμήμα της νομικής στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο . Το ΜΡΔ αποτέλεσε για εκείνη ένα δυναμικό ξεκίνημα στο χώρο των διεθνών σχέσεων και της διπλωματίας που της κεντρίζουν το ενδιαφέρον μέχρι και σήμερα καθώς και την εισήγαγε στο χώρο των προσομοιώσεων και διαγωνισμών , με πολυάριθμες συμμετοχές σε διαγωνισμούς ρητορικής, μοντέλα ηνωμένων εθνών και προσομοιώσεις ευρωπαϊκού κοινοβουλίου. Στον ελεύθερο της χρόνο ασχολείται με το θέατρο, ενώ λατρεύει το ντιμπέιτ και τους διαγωνισμούς επιχειρηματολογίας. Έχοντας συμμετάσχει στο ΜΡΔ τόσο ως εμπειρογνώμονας καθώς και ως μέλος προεδρείου , ανυπομονεί να ακούσει τις ιδέες των νεαρών μαθητών καθώς και να δει τον ενθουσιασμό τους για τη διπλωματία όπως τον ένιωσε εκείνη . Σας καλωσορίζει με ενθουσιασμό στο ΜΡΔ και εύχεται αυτή να είναι η αφετηρία μια όμορφης πορείας για την αλλαγή σε έναν καλύτερο κόσμο.
Αντιπρόεδρος
Χρήστος Θεοδωρίδης
Ο Χρήστος Θεοδωρίδης είναι 18 ετών και μεγάλωσε στις Σέρρες.Αποφοίτησε από το Αριστοτέλειο εκπαιδευτήριο Σερρων το 2024. Από το 2021 πιστά συμμετείχε στις Προσομοιώσεις των Επιτροπών του ΟΗΕ του ΜΡΔ ως Μαθητής Διπλωμάτης. Το Συνέδριο του ΜΡΔ αποτέλεσε για αυτόν την ευκαιρία να γνωρίσει μέσω μιας βιωματικής εμπειρίας τον χώρο της Διπλωματίας και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων , στον οποίο μελλοντικά μάλιστα θα ήθελε να εργαστεί. Ασχολείται από μικρή ηλικία με τις τέχνες και τον χορό, λατρεύει τα ταξίδια και γνωρίζει τρεις ξένες γλώσσες (Αγγλικά, Γερμανικά και Γαλλικά). Φέτος και πλέον από την Θέση του Προεδρίου επιθυμεί να αποτελέσει και αυτός κομμάτι ενός γόνιμου διαλόγου γύρω από τα ανθρώπινα δικαιώματα και να παροτρύνει τους νέους εμπειρογνώμονες να εργαστούν σκληρά και εποικοδομητικά για την εύρεση ουσιαστικών λύσεων που θα εξασφαλίζουν την ευημερία των ανθρώπων σε όλο τον κόσμο.
3. Εξάλειψη των διακρίσεων κατά των γυναικών στον τομέα της απασχόλησης
Αντιπρόεδρος
Ελένη Τζέλιου
Η Ελένη Τζέλιου γεννήθηκε το 2004 στη Θεσσαλονίκη. Βρίσκεται στο 3ο έτος των σπουδών της στις Πολιτικές Επιστήμες του ΑΠΘ με τομέα ενδιαφέροντός της τις διεθνείς σχέσεις. Τόσο στα μαθητικά της, όσο και στα φοιτητικά της χρόνια είχε ποικίλα ενδιαφέροντα και συμμετείχε σε αρκετούς διαγωνισμούς (Πανελλήνιοι διαγωνισμοί λογοτεχνίας, Ρητορικοί αγώνες, Προσομοιώσεις Διεθνών Οργανισμών). Γνωρίζει την αγγλική και τη γαλλική γλώσσα και ασχολείται με τη συγγραφή άρθρων κοινωνικού, πολιτικού και φιλοσοφικού περιεχομένου, καθώς και με τον εθελοντισμό. Συμμετέχει ως μέλος του Προεδρείου στο ΜΡΔ για να εξασφαλίσει την απόκτηση της καλύτερης δυνατής εμπειρίας για τους εμπειρογνώμονες, σε συνδυασμό με εποικοδομητικές πρακτικές και ανάπτυξη δεξιοτήτων μέσα στην Επιτροπή. Οι εν δυνάμει διπλωμάτες θα βιώσουν μια υπέροχη εμπειρία, συμβάλλοντας στη δημιουργία ενός πιο ευοίωνου μέλλοντος!
Αντιπρόεδρος
Μαρία Σιούτα
Η Μαρία Σιούτα μεγάλωσε και σπουδάζει στη Θεσσαλονίκη. Είναι απόφοιτος της Ελληνογαλλικής Σχολής Καλαμαρί και φοιτήτρια Νομικής στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο της Θεσσαλονίκης. Μιλάει άπταιστα δύο ξένες γλώσσες, αγγλικά και γαλλικά. Η συμμετοχή της σε συνέδρια προσομοίωσης των Ηνωμένων Εθνών ξεκίνησε από το σχολείο, και μάλιστα το πρώτο της συνέδριο ήταν το Μαθητές σε Ρόλο Διπλωμάτη. Έκτοτε έχει συμμετάσχει σε διάφορα συνέδρια στην ελληνική αλλά και στην αγγλική γλώσσα, στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Τα επιστημονικά της ενδιαφέροντα εστιάζονται κυρίως σε θέματα διεθνούς και ευρωπαϊκού δικαίου, κι ειδικότερα στον τομέα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Στον ελεύθερο της χρόνο ασχολείται με τον εθελοντισμό, την κολύμβηση και τη δημιουργική γραφή. Χόμπι της είναι επίσης η λογοτεχνία, το θέατρο και ο κινηματογράφος.
4. Το δικαίωμα των κοριτσιών και γυναικών στην εκπαίδευση
Πρόεδρος
Κατερίνα Χανιώτη
Γεννημένη το 2004 στην Θεσσαλονίκη, είναι απόφοιτη του Κολλεγίου Ανατόλια και πλέον φοιτήτρια Νομικής του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης. Η δράση της σε μαθητικά συνέδρια ήταν έντονη, με χαρακτηριστικότερα παραδείγματα την συμμετοχή της στο ACMUN ως δημοσιογράφος (2020), καθώς και το ΜΡΔ, όπου και έλαβε το βραβείο καλύτερου διπλωμάτη στην Επιτροπή για τον Πολιτισμό (2020). Αγαπά το θέατρο και την ρητορική, στα οποία είχε ενεργό δράση, με την συμμετοχή της στον Όμιλο Ελληνικού Θεάτρου και στους Ρητορικούς Αγώνες του Ανατόλια, στους οποίους και βραβεύτηκε δύο φορές. Αξιοσημείωτη είναι η εθελοντική της δράση, δεδομένης της παροχής εθελοντισμού στο «Rainbow Summer Camp» , στην κατασκήνωση της ΧΑΝΘ, καθώς επίσης και της συμμετοχής της σε δράσεις καθαρισμού ακτών και δασών. Ομιλεί αγγλικά, γερμανικά και γαλλικά . Τέλος, με την συμμετοχή της στο συνέδριο «Μαθητές σε Ρόλο Διπλωμάτη» προσδοκά να μοιραστεί με νεότερα άτομα το όραμα της για ένα πιο δίκαιο, πιο ανθρώπινο και με σεβασμό στο περιβάλλον μέλλον.
Αντιπρόεδρος
Ευάγγελος Χατζής
Ονομάζεται Ευάγγελος Χατζής, γεννημένος το 2003 και πλέον φοιτητής του τέταρτου (4) έτους στο τμήμα Πολιτικών Επιστημών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ). Η συνεδριακή του εμπειρία είναι ποικίλη καθώς έχει συμμετάσχει σε έντεκα (11), συνολικώς, συνέδρια ως διαγωνιζόμενος αλλά και ως προεδρείο• ορισμένα από αυτά, είναι το ArcMUN, ThessisMUN, RhodesMRC, BisMUN κ.α. όπου και στα περισσότερα διακρίθηκε με βραβεία του «καλύτερου διπλωμάτη», «μελλοντικού διπλωμάτη» και «άξιο επαίνου». Η συμμετοχή του στο συνέδριο «Μαθητή σε Ρόλο Διπλωμάτη» (ΜΡΔ) αποτελεί μια πρωτόγνωρη εμπειρία καθώς ταυτόχρονα, μια νέα δοκιμασία, ούσα η πρώτη ελληνόφωνη προσομοίωση που συμμετείχε ποτέ. Εν κατακλείδι, ο ίδιος ανυπομονεί να γνωρίσει όλους τους συμμετέχοντες, συμμετέχουσες και συμμετέχοντα προκειμένου να μοιραστεί τον κόσμο των προσομοιώσεων αλλά και την ιδέα ενός κόσμου όπου όλοι θα έχουν περισσότερη όρεξη για την επίτευξη της διασφάλισης του διεθνούςκαλού και ενασχόλησης με τα κοινά.
5. Εξάλειψη των διακρίσεων κατά των γυναικών σε όλα τα ζητήματα που αφορούν τον γάμο και τις οικογενειακές σχέσεις
Πρόεδρος
Χρυσάνθη Χρυσοχοΐδη
Η Χρυσάνθη Χρυσοχοΐδη κατάγεται από την Κομοτηνή και είναι τριτοετής φοιτήτρια του τμήματος της Νομικής του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης. Από μικρή ηλικία ανακάλυψε την αγάπη της για τις ξένες γλώσσες. Μέχρι τώρα μιλάει Αγγλικά, Γερμανικά, Γαλλικά, Τούρκικα, Κορεάτικα και φέτος ξεκίνησε Αραβικά. Έλαβε μέρος στην προσομοίωση του Ο.Η.Ε. «Μαθητές σε Ρόλο Διπλωμάτη» για τρία συνεχόμενα χρόνια στα οποία και βραβεύτηκε και έχει επίσης συμμετάσχει 2 φορές στο Προεδρείο του εν λόγω συνεδρίου. Με αφορμή όλων των παραπάνω, ο Περιφερειάρχης Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης το 2021 την τίμησε με τον έπαινο «Γυναίκα της Χρονιάς» για τη συνεισφορά της στον τόπο της, η πρώτη ανήλικη που τιμάται με αυτό το βραβείο. Από το πρώτο έτος των σπουδών της συμμετείχε ενεργά σε συνέδρια και προγράμματα ευρωπαϊκά και διεθνή, όπως στο ThessiSMUN, RhodesMRC, Thracing on MIC, ΜΒΕ, JAGI MUN, ήταν στην Οργανωτική Επιτροπή του TEDxDUTH, πήρε ειδίκευση στο Ευρωπαϊκό Αστικό Δίκαιο από το πανεπιστήμιο του Salzburg και εκπροσώπησε την Ελλάδα στη Ρουμανία αναλύοντας την επιχειρηματικότητα των νέων. Με τη σειρά της σας εύχεται να απολαύσετε το φετινό συνέδριο και να κερδίσετε όσες περισσότερες εμπειρίες μπορείτε!
Αντιπρόεδρος
Άγγελος Χλιαπατούδης
Ο Άγγελος Χλιαπατούδης είναι 18 χρονών γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Θεσσαλονίκη. Το 2024 αποφοίτησε από την «Ελληνογαλλική Σχολή Καλαμαρί» και πλέον είναι πρωτοετής φοιτητής του τμήματος Ηλεκτρολόγων Μηχανικών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Το ενδιαφέρον του για τις διεθνείς σχέσεις και την προάσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων εκδηλώθηκε ήδη από τα μαθητικά του χρόνια. Στοχεύοντας να συνεισφέρει στην ευρύτερη ανέλιξη του κοινωνικού συνόλου άρχισε να συμμετέχει σε πληθώρα συνεδρίων και αγώνων επιχειρηματολογίας τόσο σε θέση διπλωμάτη όσο και σε προεδρείο. Παράλληλα έχει λάβει ποικίλες βραβεύσεις σε διαγωνισμούς θετικών επιστημών, τεχνολογίας και ρομποτικής. Ακόμα χαρακτηρίζεται από έντονο ενδιαφέρον για την εκμάθηση ξένων γλωσσών, τα ταξίδια και την τεχνολογία. Τέλος συμμετάσχει ενεργά σε εθελοντικές οργανώσεις με στόχο την προάσπιση του πολιτισμού, των ανθρώπινων δικαιωμάτων και της προστασίας του περιβάλλοντος.
Επιτροπή για τα Δικαιώματα του Παιδιού
1. Το δικαίωμα ελευθερίας έκφρασης της γνώμης του παιδιού(διαδικτυακή επιτροπή)
Πρόεδρος
Αλεξάνδρα Βασιλοπούλου
Η Αλεξάνδρα Βασιλοπούλου γεννήθηκε και ζει στη Θεσσαλονίκη, ενώ σπουδάζει στην Ιατρική Σχολή του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Παρά το ενδιαφέρον της για τις θετικές επιστήμες, η ρητορική δεινότητα ήταν ένα χαρακτηριστικό που πάντα την εντυπωσίαζε, γι’αυτό κι επέλεξε να συμμετάσχει στο συγκεκριμένο συνέδριο-τόσο ως μαθήτρια το 2021, όπου κι απέσπασε το βραβείο του Μελλοντικού Διπλωμάτη όσο και ως φοιτήτρια το 2023, όπου και ήταν μέλος του προεδρείου στην επιτροπή για το δικαίωμα της γυναίκας στην εκπαίδευση. Η αγάπη της για τον κόσμο των αριθμών την οδήγησε σε μία σειρά βραβείων από το 2016 έως και σήμερα, με σημαντικότερα τα δύο χάλκινα μετάλλια στην Εθνική Μαθηματική Ολυμπιάδα Μαθηματικών, καθώς και τις προκρίσεις της στην Εθνική Ομάδα Γυναικών για την αντίστοιχη Ευρωπαϊκή Ολυμπιάδα, όπου κι απέσπασε εύφημο μνεία. Ανάλογη ήταν και η διαδρομή της στη Φυσική, με αποκορύφωμα την πρόκρισή της στον τελικό για τη στελέχωση της Εθνικής Ολυμπιακής Ομάδας. Το 2018 δημοσίευσε επιστημονικό άρθρο Αστροφυσικής, σε συνάφεια με τη δημιουργία του ηλιακού μας συστήματος, αποτέλεσε τιμώμενο πρόσωπο στο Πανελλήνιο Συνέδριο Φυσικής του 2022, που ήταν αφιερωμένο στις Γυναίκες στην Επιστήμη, ενώ είναι κάτοχος πτυχίων της Αγγλικής και της Γαλλικής γλώσσας.
Αντιπρόεδρος
Παναγιώτα Γεωργιάδη
Η Γιώτα Γεωργιάδη είναι πρωτοετής φοιτήτρια στο τμήμα Διεθνών Ευρωπαϊκών και Περιφερειακών Σπουδών του Παντείου Πανεπιστημίου. Ανέκαθεν, έτρεφε ενδιαφέρον για το δίκαιο, τους ευρωπαϊκούς θεσμούς και την διεθνή κοινότητα και επικαιρότητα, γεγονός που την οδήγησε ως μαθήτρια να συμμετάσχει σε ρητορικούς ομίλους και προσομοιώσεις των Ηνωμένων Εθνών. Ο ελεύθερος χρόνος της βρίσκει θέση ανάμεσα σε σελίδες και νότες καθώς ασχολείται με την λογοτεχνία, την ηλεκτρική κιθάρα και το σκίτσο. Παράλληλα, δραστηριοποιείται σε εθελοντικές δράσεις και φιλανθρωπικά ιδρύματα. Ομιλεί άπταιστα την αγγλική ενώ μαθαίνει την γαλλική γλώσσα. Ανυπομονεί να βοηθήσει τους διπλωμάτες να γνωρίσουν την μαγεία του τίτλου τους, όπως την γνώρισε και η ίδια μέσα από αυτό το συνέδριο, και το πως ο κόσμος της διπλωματίας διακοσμεί την καθημερινότητα.
2. Το δικαίωμα στην εκπαίδευση
Πρόεδρος
Αλεξάνδρα Αλεξάκη
Η Αλεξάνδρα Αλεξάκη βρίσκεται στο τέταρτο έτος των σπουδών της του τμήματος της Νομικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, ενώ έχει πραγματοποιήσει και μέρος των σπουδών της στη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου της Γλασκώβης. Το ενδιαφέρον της για την διεθνή κοινότητα, τους διεθνείς θεσμούς και την διπλωματία ήταν έκδηλο από τα μαθητικά της χρόνια με την συμμετοχή της σε πληθώρα μαθητικών συνεδρίων, ρητορικών αγώνων και εικονικών δικών. Ως φοιτήτρια δραστηριοποιείται σε φοιτητικά προγράμματα προσομοίωσης των Ηνωμένων Εθνών, διεθνών και περιφερειακών οργανισμών, του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, ρητορικών αγώνων αποσπώντας σημαντικές και τιμητικές διακρίσεις. Συμμετείχε στην Φοιτητική Γενική Συνέλευση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, “European Student Assembly”, που έλαβε χώρα στο Στρασβούργο. Έχει δραστηριοποιηθεί ενεργά σε ομάδες κλινικής νομικής έρευνας με σημαντικό ερευνητικό και συγγραφικό έργο για το διεθνές ανθρωπιστικό δίκαιο, το διεθνές δίκαιο των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, το διεθνές και ευρωπαϊκό μεταναστευτικό δίκαιο καθώς και το δίκαιο του διεθνούς εμπορίου, ενώ έχει παρακολουθήσει πλήθος νομικών και πολιτικών σεμιναρίων.
Αντιπρόεδρος
Άννα Παπαδοπούλου
Η Άννα Παπαδοπούλου είναι γεννημένη το 2005, στην Αθήνα και βρίσκεται στο πρώτο έτος των σπουδών της στο Τμήμα Πολιτικής Επιστήμης και Διεθνών Σχέσεων του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου. Από τα μαθητικά της χρόνια, ευαισθητοποιημένη για τα ανθρώπινα δικαιώματα, διατελεί Υπεύθυνη Εθελοντών του Humanity Greece, μιας δυναμικής εθελοντικής οργάνωσης στην καρδιά της πρωτεύουσας που δραστηριοποιείται πανελλαδικώς. Ταυτόχρονα, οι συνεχείς εξελίξεις της πολιτικής και διπλωματικής σκηνής δεν την άφησαν ποτέ αδιάφορη, εξού και ο λόγος που από πολύ μικρή ηλικία αποφάσισε να συμμετέχει σε ομάδες διαμεσολάβησης, ρητορικούς αγώνες και προσομοιώσεις του ΟΗΕ, λαμβάνοντας μάλιστα αξιοσημείωτες διακρίσεις. Οι ως τώρα εμπειρίες και γνώσεις της ελπίζει να αποτελέσουν αφετηρία και κινητήριο δύναμη για τα παιδιά που ξεκινούν τώρα το ταξίδι τους στον κόσμο των διεθνών σχέσεων και της διαπραγμάτευσης.
3. Το δικαίωμα στην υγεία με έμφαση στους εφήβους
Πρόεδρος
Aντώνης Παπαδόπουλος
Ο Αντώνης Παπαδόπουλος είναι απόφοιτος των Εκπαιδευτηρίων Μαντουλίδη. Έχει συμμετάσχει στο ΜΡΔ δύο φορές, αφενός ως εμπειρογνώμων της Πορτογαλίας στην επιτροπή των Δικαιωμάτων των Ατόμων με Αναπηρία, όπου και έλαβε την διάκριση του «Μελλοντικού Διπλωμάτη», και αφετέρου ως αντιπρόεδρος στην Επιτροπή για το Δικαίωμα στην Ελευθερία του παιδιού από όλες τις μορφές βίας. Παράλληλα με την φοίτησή του στο Τμήμα Λογιστικής και Χρηματοοικονομικής του Πανεπιστημίου Μακεδονίας, εργάζεται στα Εκπαιδευτήρια Μαντουλίδη σε αντίστοιχους ομίλους οικονομικών και επιχειρηματικότητας. Παρά την ενασχόλησή του, λοιπόν, με θέματα οικονομικού ενδιαφέροντος, ανέκαθεν συμμετείχε σε ποικίλους διαγωνισμούς και μαθητικά συνέδρια σχετικά με την επιχειρηματολογία και τα ανθρώπινα δικαιώματα. Έτσι και φέτος, βρίσκεται εδώ για να εξασφαλίσει και να φροντίσει ώστε οι φετινοί εμπειρογνώμονες αφενός να μάθουν και αφετέρου να απολαύσουν την μοναδική εμπειρία του συνεδρίου. Σας εύχεται καλή επιτυχία!
Αντιπρόεδρος
Γεωργία Καϊμάκη
Η Γεωργία-Ζέτα Καϊμάκη είναι 18 ετών και απόφοιτη των Εκπαιδευτηρίων Ε. Μαντουλίδη. Στα μαθητικά της χρόνια έδειχνε ενδιαφέρον για τις θετικές επιστήμες, διακρινόμενη σε διαγωνισμούς. Παράλληλα όμως η αγάπη της για τα ανθρώπινα δικαιώματα την παρότρυνε να συμμετέχει σε προσομοιώσεις διεθνών οργανισμών, σε διεθνή και εθνικά συνέδρια, καθώς και σε διαγωνισμούς ρητορικής στην ελληνική, αγγλική και γαλλική γλώσσα. Είναι επίσης απόφοιτος του διεθνούς προγράμματος Tech Girls 2023, κατά τη διάρκεια του οποίου είχε την τιμή, ως εκπρόσωπος της Ελλάδας, να εκφωνήσει ομιλία στο Υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ στην Ουάσιγκτον. Ξεχωριστή εμπειρία για αυτή αποτέλεσε το ΜΡΔ, στο οποίο έλαβε μέρος για τρεις συνεχόμενες χρονιές, διαδικτυακά και δια ζώσης, και διακρίθηκε ως εμπειρογνώμονας σε διάφορες επιτροπές. Ελπίζει να συνεισφέρει με άλλον πλέον ρόλο με τον καλύτερο τρόπο στη φετινή διοργάνωση.
4. Το δικαίωμα στην ελευθερία από όλες τις μορφές βίας
Πρόεδρος
Κατερίνα Τσαλή
Η Κατερίνα Τσαλή γεννήθηκε και ζει στη Θεσσαλονίκη. Είναι φοιτήτρια του τμήματος Διεθνών και Ευρωπαϊκών Σπουδών στο Πανεπιστήμιο Μακεδονίας και τρέφει ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τις διεθνείς σχέσεις και τη διπλωματία. Το ΜΡΔ για την ίδια ξεκίνησε το 2019 και συνεχίζεται φυσικά μέχρι σήμερα. Μιλά άριστα αγγλικά και ισπανικά, ενώ διαθέτει βασικές γνώσεις γερμανικών. Συχνά παρακολουθεί σεμινάρια που αφορούν τα ανθρώπινα δικαιώματα, την ευρωπαϊκή οικονομία και τη διαχείριση ανθρώπινου δυναμικού, ενώ της αρέσει να ενημερώνεται διαρκώς γι’ αυτά. Ασχολείται επίσης με τη μουσική και συγκεκριμένα με το πιάνο. Λατρεύει τα ταξίδια, τον κινηματογράφο και τη φιλοσοφία. Ανυπομονεί για το φετινό ΜΡΔ το οποίο θεωρεί ξεχωριστή εμπειρία τόσο για μαθητές όσο και για φοιτητές.
Αντιπρόεδρος
Πηνελόπη Φωτεινή Κατσούρη
Η Πηνελόπη-Φωτεινή Κατσούρη γεννήθηκε στην Αθήνα το 2004. Είναι προπτυχιακή φοιτήτρια στο τμήμα Διοίκησης Επιχειρήσεων του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής. Έχει συμμετάσχει σε πληθώρα συνεδρίων και προσομοιώσεων είτε ως μέλος είτε ως πρόεδρος επιτροπής, από την ηλικία των δεκατριών μέχρι και σήμερα, αποσπώντας βραβεία και επαίνους. Συμμετείχε για πρώτη φορά στο ΜΡΔ σε ηλικία μόλις δεκατεσσάρων ετών, ως διπλωμάτης της Αιγύπτου και επιχειρηματολόγησε υπέρ του δικαιώματος σε ένα ικανοποιητικό επίπεδο διαβίωσης. Είναι ενεργό μέλος της πανεπιστημιακής της κοινότητας, αφού είναι μέλος τόσο της εθελοντικής ομάδας αιμοδοσίας όσο και της επιχειρηματικής ομάδας της σχολής της. Τέλος, μιλάει άπταιστα Αγγλικά και Γερμανικά. Φέτος, επιθυμεί μέσω τη συμμετοχή της στο ΜΡΔ να χαρίσει στους διπλωμάτες μία μοναδική εμπειρία.
5. Το δικαίωμα του παιδιού στο ψηφιακό περιβάλλον
Πρόεδρος
Εύα Ταχταλίδου
Γεννήθηκε και μεγάλωσε στη Θεσσαλονίκη. Από τα σχολικά της χρόνια είχε έντονο ενδιαφέρον για τα ζητήματα που αφορούν τα ανθρώπινα δικαιώματα και τα τεκταινόμενα στην παγκόσμια κοινωνία εν γένει. Παραλληλα, ασχολούνταν συστηματικά και με καλλιτεχνικές δραστηριότητες όπως το θέατρο και η δημιουργική γραφή. Η πρώτη της επαφή με το ΜΡΔ πραγματοποιήθηκε το 2019, στο οποίο διακρίθηκε. Αυτή η συγκυρία την οδήγησε να επαναλάβει τη συμμετοχή της ως διπλωμάτης και συγχρόνως την κατεύθυνε στο να επιλέξει αντικείμενο σπουδών. Το 2022 εισήχθη 8η στη Νομική Σχολή του ΑΠΘ. Το 2023, συμμετείχε για πρώτη φορά ως μέλος προεδρείου στο ΜΡΔ, ως αντιπρόεδρος της επιτροπής για το δικαίωμα των ατόμων με αναπηρία στην ανεξάρτητη ένταξη και διαβίωση στην κοινωνία. Ομιλεί Αγγλικά και Ισπανικά.
Αντιπρόεδρος
Θεοδώρα Παπαϊωάννου
Η Θεοδώρα Παπαϊωάννου γεννήθηκε και ζει στη Θεσσαλονίκη. Είναι 20 ετών και σπουδάζει στο τμήμα Νομικής του ΑΠΘ. Αγαπάει τα ταξίδια, τον χορό και την εκμάθηση ξένων γλωσσών (μιλάει αγγλικά και γαλλικά και μαθαίνει ισπανικά). Το ενδιαφέρον της για τα ανθρώπινα δικαιώματα και τις διεθνείς σχέσεις ξεκίνησε στα μαθητικά της χρόνια, το 2019 όπου συμμετείχε ως διπλωμάτης στο ΜΡΔ και παραμένει ενεργό χρόνια μετά ούσα φοιτήτρια. Είναι η πρώτη χρονιά που έχει την τιμή να συμμετέχει ως μέλος του Προεδρείου και όπως δηλώνει ανυπομονεί να γνωρίσει τους εμπειρογνώμονες, να συνδράμει στο έργο της επιτροπής και να μοιραστεί αυτή τη μοναδική εμπειρία μαζί τους!
Επιτροπή για τα Δικαιώματα των Ατόμων με Αναπηρία
1. Προσβασιμότητα
Πρόεδρος
Θεοφιλίνα Βαλλούς
Η Θεοφιλίνα Βαλλούς γεννήθηκε το 2002 στην Κατερίνη. Είναι τεταρτοετής φοιτήτρια Νομικής στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης. Το ενδιαφέρον της για τη διεθνή διπλωματία και τα ανθρώπινα δικαιώματα την ώθησε, ήδη από τα μαθητικά της χρόνια, στη συμμετοχή σε αντίστοιχες προσομοιώσεις, συνέδρια και διαγωνισμούς, σε αρκετά από τα οποία απέσπασε σημαντικές διακρίσεις. Μιλά τέσσερις ξένες γλώσσες και ασχολείται εδώ και πολλά έτη ενεργά με τον εθελοντισμό. Αφιερώνει το μεγαλύτερο μέρος του ελεύθερου χρόνου της στο τραγούδι, τη μουσική και τη δημιουργική γραφή. Η φετινή χρονιά σηματοδοτεί τη δεύτερη κατά σειρά συμμετοχή της στη διοργάνωση «Μαθητές σε Ρόλο Διπλωμάτη», μέσω της οποίας επιθυμεί να συμβάλει στην εξοικείωση των συμμετεχόντων με τις θεμελιώδεις προκατανοήσεις του διεθνούς δικαίου και την ευαισθητοποίησή τους αναφορικά με τις προκλήσεις που παρουσιάζει, σε διεθνές επίπεδο, η διασφάλιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.
Αντιπρόεδρος
Δημοσθένης Μπαλτατζής
Ο Δημοσθένης Μπαλτατζής είναι 20 ετών, και βρίσκεται στο 2ο έτος της Νομικής Θεσσαλονίκης. Γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Αλεξανδρούπολη μέχρι τα 15 του. Στη συνέχεια έζησε για 3 χρόνια στη Γερμανία όπου είχε την ευκαιρία να γνωρίσει πολλές χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης και να κάνει πρακτική άσκηση στο προξενείο του Ντίσελντορφ, εμπειρία που τον προσανατολίζει στον κλάδο της διπλωματίας. Συμμετείχε σε πολλές εθελοντικές δράσεις, διαγωνισμούς, συνέδρια με διακρίσεις. Στο ΜΡΔ συμμετείχε για πρώτη φορά το 2022. Πιστεύει ότι η ενεργός συμμετοχή σε τέτοιες μεγάλες πρωτοβουλίες συμβάλλει ουσιαστικά στην εκπαίδευση και ανάπτυξη των μαθητών. Του αρέσουν τα ταξίδια και η έρευνα για ιστορικά ζητήματα. Μιλάει αγγλικά, γερμανικά και ιταλικά. Ανυπομονεί να συνεργαστεί με τους εμπειρογνώμονες και να ζήσει αυτή την υπέροχη «δια ζώσης» εμπειρία!
2. Το δικαίωμα στην εκπαίδευση
Πρόεδρος
Κωνσταντίνα Διαμαντοπούλου
Η Κωνσταντίνα Διαμαντοπούλου είναι 19 ετών και ζει στη Θεσσαλονίκη. Διανύει το 2ο έτος σπουδών στη Στρατιωτική Σχολή Αξιωματικών Σωμάτων στο τμήμα των στρατολόγων- στρατιωτικών νομικών συμβούλων, παρακολουθώντας ταυτόχρονα τα μαθήματα της Νομικής Σχολής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Με την πενταετή συμμετοχή της στο ΜΡΔ, ως εμπειρογνώμονας και Αντιπρόεδρος, καλλιεργήθηκε το ενδιαφέρον της για τις διεθνείς σχέσεις και τα ανθρώπινα δικαιώματα. Στο συνέδριο έχει διακριθεί τρεις φορές με εύφημο μνεία και μια φορά με το βραβείο του Μελλοντικού Διπλωμάτη. Γνωρίζει αγγλικά και γαλλικά, ενώ στον ελεύθερο της χρόνο ασχολείται με την άθληση, το θέατρο, τη λογοτεχνία και την ποίηση. Φέτος, ανυπομονεί για την διεξαγωγή του ΜΡΔ, και ελπίζει πως μέσα απ’ την συμμετοχή της ως μέλος του Προεδρείου θα μεταλαμπαδεύσει στους μαθητές-διπλωμάτες τις αξίες και τις γνώσεις που και η ίδια δέχτηκε.
Αντιπρόεδρος
Μάριος Γιώργος Αντωνίου
Ο Γιώργος Αντώνιου είναι φοιτητής του τμήματος πολιτικών επιστημών του Αριστοτέλειου πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Αποφοίτησε από το Αρσάκειο Θεσσαλονίκης το 2023. Ο Γιώργος κατά τα σχολικά του χρόνια έλαβε μέρος σε πολλά σχολικά συνέδρια προσομοίωση του Ο.Η.Ε και σε πολλούς αγώνες ρητορικής. Συγκεκριμένα έχει λάβει μέρος σε συνέδρια σχετικά με τα ανθρώπινα δικαιώματα και τις διεθνής σχέση τόσο στα αγγλικά όσο και στα ελληνικά και έχει διακριθεί σε πολλά από αυτά. Αναλυτικότερα έχει στενή συναισθηματική σχέση με το συνέδριο, Μαθητές σε ρόλο διπλωμάτη, καθώς ήταν το πρώτο στο οποίο συμμετείχε με τέτοιου είδους θεματολογία .Συνολικά έχει συμμετάσχει ως διπλωμάτης στον θεσμό 3 φορές. Ανυπομονεί να συνεισφέρει στο συνέδρια από διαφορετικό ρόλο και να προσπαθήσει να προσφέρει στους επίδοξους εμπειρογνώμονες μια αξέχαστη εμπειρία.
3. Ανεξάρτητη διαβίωση και ένταξη στην κοινωνία
Πρόεδρος
Άννα Μαρία Παπαδοπούλου
Η Άννα Μαρία Παπαδοπούλου κατάγεται από τη Θέρμη Θεσσαλονίκης και είναι τεταρτοετής φοιτήτρια στη Νομική Σχολή του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Έχει συμμετάσχει στο παρελθόν στο «Μαθητές σε Ρόλο Διπλωμάτη» τρεις φορές ως διπλωμάτης (2017, 2018, 2019) και δύο φορές ως Πρόεδρος επιτροπής (2022, 2023). Επιπλέον, έχει λάβει μέρος σε πληθώρα μαθητικών και φοιτητικών προσομοιώσεων διεθνών και περιφερειακών οργανισμών τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό. Ασχολείται με την αρθρογραφία και την επιμέλεια άρθρων σε επιστημονικά περιοδικά και γνωρίζει καλά την αγγλική και γερμανική γλώσσα. Έχοντας ως εφόδιο την πρότερη εμπειρία της στο «Μαθητές σε Ρόλο Διπλωμάτη» ανυπομονεί να συμμετάσχει ξανά και να μεταδώσει όσα η ίδια είχε αποκομίσει κάνοντας την εμπειρία αυτή για τους μαθητές τόσο αξέχαστη όσο ήταν και η δική της!
Αντιπρόεδρος
Σταύρος Ραφαήλ Γιουβάννης
Ο Γιουβάννης Σταύρος-Ραφαήλ, είναι 21 ετών είναι απόφοιτος του Καλλιτεχνικού Σχολείου Θεσσαλονίκης του τμήματος Θεάτρου και κινηματογράφου, 3ο ετής φοιτητής του Τμήματος Οικονομικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Μακεδονίας , εκπαιδευτής ανθρωπίνων δικαιωμάτων και πιστοποιημένος σχολικός διαμεσολαβητής για ευάλωτες κοινωνικές ομάδες από την Δημόσια Υπηρεσία Απασχόλησης. Ομιλεί 3 γλώσσες και αποτελεί Youth Advocate της UNICEF Greece στον τομέα του Ρατσισμού και του κοινωνικού αποκλεισμού.Οι ξεχωριστές εμπειρίες και γνώσεις που αποκόμισε από παλιότερα ΜΡΔ και αγώνες ρητορικής λόγου τον έχουν κάνει από μικρό ενεργό μέλος την κοινωνίας των πολιτών , έχει συμμετέχει και εχει διαχειριστή προγράμματα στο κομμάτι της εκπαίδευσης Νέων. Η εμπειρία του σε ΜΚΟ της πόλεις μας τον έχει καταστήσει ειδικό σε θέματα Ρομά.