Υπόθεση γένους θηλυκού!

αναρτήθηκε σε: Τα Νέα του ΜΡΔ | 0

της Άννας Παπαδημητροπούλου

Στην Επιτροπή για τη Γυναίκα Πρόσφυγα, το ζήτημα αγγίζει ιδιαίτερα τους εκπροσώπους των χωρών, μιας και όλες τους είναι γυναίκες εκτός από το μοναδικό άντρα εκπρόσωπο χώρας, αυτόν της Μαυριτανίας! Την πρώτη μέρα των εργασιών της Επιτροπής, η συζήτηση ξεκινάει με μία δοκιμαστική άτυπη συζήτηση, προκειμένου να «σπάσει ο πάγος» και οι μαθητές να εξοικειωθούν με τους κανόνες. Μάλιστα, μια ευχάριστη παρέμβαση κάνει και η Πρόεδρος της Οργανωτικής Επιτροπής, κυρία Νάσκου-Περράκη, συνοδευόμενη από τον Πρέσβη της Ισπανίας, η οποία παρεμβαίνει και συμβουλεύει τους διπλωμάτες διευκολύνοντας τον μεταξύ τους διάλογο.

Μετά το διάλειμμα, οι διπλωμάτες επιστρέφουν ορεξάτοι και έτοιμοι για συζήτηση. Πράγματι, οι κάρτες με τα ονόματα των χωρών δε σταματούν να υψώνονται από τους διπλωμάτες, οι οποίοι μ’ αυτόν τον τρόπο ζητούν το λόγο στον ανοιχτό διάλογο, που ξεκίνησε η διπλωμάτης της Γεωργίας. Όλοι οι εκπρόσωποι των κρατών εκφράζουν τις θέσεις τους σ’ αυτόν τον ανοιχτό διάλογο, συναινώντας στο ότι η γυναίκα πρόσφυγας χρίζει προστασίας και είναι αποφασισμένοι όλοι να συνεισφέρουν σ’ αυτό.

Μόλις διατυπωθούν οι θέσεις της κάθε χώρας πάνω στο ζήτημα, το λόγο παίρνει η Αυστρία και κατόπιν διόρθωσης τεχνικής φύσεως από τη πλευρά της Γεωργίας, τίθεται το θέμα για την μείωση των φαινόμενων ρατσισμού και βίας, όπως και με ποιους τρόπους θα μπορούσε να επιτευχθεί αυτό. Μεταξύ των πιο δυνατών επιχειρημάτων πρέπει να σημειωθούν και αυτά της εκπροσώπου της Ιαπωνίας σχετικά με τον εθελοντισμό και τη δημιουργία διαφημιστικής καμπάνιας με σκοπό τη μείωση των προκαταλήψεων. Η αρκετά μαχητική εκπρόσωπος της Γεωργίας προτείνει, αρχικά, την εκπαίδευση και την ενημέρωση των πολιτών για την αντιμετώπιση περιστατικών βίας και, στη συνέχεια, απαντάει στη πρόταση της Ιαπωνίας για επιπλέον αστυνόμευση πως η ενίσχυση των αστυνομικών δυνάμεων ενδέχεται να εγκαθιδρύσει ένα κλίμα φόβου.

Μεταξύ άλλων, οι εκπρόσωποι των κρατών προτείνουν την ενίσχυση των κέντρων φιλοξενίας με ειδικά καταρτισμένους ανθρώπους και κυρίως γυναίκες, ώστε οι γυναίκες πρόσφυγες να νιώθουν άνετα, αλλά και με ξεχωριστές δομές φιλοξενίας για τις ανύπαντρες μόνες γυναίκες ή τις γυναίκες με παιδιά, ώστε η απομάκρυνση από τον αντρικό πληθυσμό να συμβάλλει στην εξάλειψη των φαινόμενων βίας και σεξουαλικής παρενόχλησης.

Σχετικά με το ίδιο θέμα, τονίζεται από την εκπρόσωπο της Γαλλίας πως η ενημέρωση-εκπαίδευση θα πρέπει να αφορά και την ίδια τη γυναίκα πρόσφυγα, ώστε και η ίδια να ξέρει τα δικαιώματά της. Η εκπρόσωπος μάλιστα της Γεωργίας προτείνει ως μέτρο αντιμετώπισης της ξενοφοβίας, την καταναγκαστική εργασία αμισθί ως κύρωση σε όποιον διαπράττει βία κατά μιας γυναίκας πρόσφυγα.

Μετά από διάφορες αντιρρήσεις και ψηφοφορία, τίθεται το θέμα που εισήγαγε η Γεωργία για την ένταξη της γυναίκας πρόσφυγα στις χώρες υποδοχής. Οι διπλωμάτες καταλήγουν πως η εκάστοτε χώρα υποδοχής οφείλει να καλύψει τις βασικές ανάγκες των προσφύγων, όπως στέγη, τροφή και είδη ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης, αλλά και την εκμάθηση ξένων γλωσσών, όπως πρότεινε η Ελβετία.

Αφού διατυπωθούν οι θέσεις-δεσμεύσεις των χωρών για την ένταξη των προσφύγων και ειδικά των γυναικών προσφύγων σε χώρες υποδοχής, ξεκινάει μια μη συντονισμένη συζήτηση, η οποία αναμένεται να συνεχιστεί αύριο λόγω έλλειψης χρόνου.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *