Υγεία: ένα ανεκτίμητο αγαθό

Στην επιτροπή για τα δικαιώματα του παιδιού και στην ημερήσια διάταξη “υγεία” κυριάρχησε ένα ήρεμο κλίμα ανάμεσα στους εμπειρογνώμονες. Συζητήθηκαν ενδιαφέροντα θέματα όπως η υπεράσπιση της υγείας σε καιρό πολέμου αλλά και στην εποχή του ‘’Covid -19΄΄.

Συγκεκριμένα, στην πρώτη συνεδρίαση, έγινε λόγος για την προληπτική ιατρική σε εμπόλεμες ζώνες. Ο εκπρόσωπος της Βουλγαρίας πρότεινε την συμβολή των μη κερδοσκοπικών οργανώσεων για την παροχή τροφίμων και ρουχισμού. Η εκπρόσωπος της Ελλάδας συμφώνησε με τα όσα είπε ο εκπρόσωπος της Βουλγαρίας και πρότεινε μια “ουδέτερη ζώνη” ανάμεσα στα δύο στρατόπεδα όπου θα παρέχεται ιατρική περίθαλψη σε όσους το έχουν ανάγκη.

Έπειτα, συζητήθηκε από τους εμπειρογνώμονες το θέμα των κινημάτων του αντιεμβολιασμού και των κινημάτων κατά των μασκών. Πιο συγκεκριμένα, ο εκπρόσωπος της Νορβηγίας πρότεινε να γίνει ειδική ενημέρωση σε όλους τους εκπαιδευτικούς όλων των βαθμίδων για το πόσο απαραίτητη κρίνεται η χρήση της μάσκας και οι εμβολιασμοί. Επιπροσθέτως, ο εμπειρογνώμονας της Βουλγαρίας παρότρυνε τον πληθυσμό να ενημερώνεται από τα κανάλια της επίσημης κρατικής τηλεόρασης και να μην εμπιστεύεται διάφορες σελίδες στα social media.

Τέλος, αποφασίστηκε η ενθάρρυνση ενός σχεδίου συντονισμού κινητών ιατρικών μονάδων σε εμπόλεμες ζώνες, με στόχο την ταχύτατη διάγνωση πιθανών ασθενειών. Επίσης, η επιτροπή κατέληξε στην πραγματοποίηση μιας πλήρους ενημέρωσης των πολιτών καθώς και στην επίτευξη της συναίνεσης από πλευράς των επιστημόνων. Πρότεινε, τέλος, τη δημιουργία ειδικών μασκών που θα φιλτράρουν τον αέρα, για την καταπολέμηση του ιού “Covid-19”.

Όλα αυτά που συζητήθηκαν από τους εμπειρογνώμονες στη συγκεκριμένη επιτροπή καταδεικνύουν την αξία της υγείας. Η υπεράσπιση αυτού του πολύτιμου αγαθού πρέπει να αποτελεί προτεραιότητα για κάθε κράτος και για όλους τους ανθρώπους σε κάθε εποχή.

Ο Δημοσιογράφος,

Μαρκάκης Αναστάσιος

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *