Τρομοκρατία: Πρώτος Γύρος

της Βαλεντίνας Μπεχλιβάνου

 

Το Συμβούλιο των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου που έχει ως σκοπό την προαγωγή και την προστασία των ατομικών, πολιτικών και κοινωνικών δικαιωμάτων πραγματοποίησε την πρώτη συνεδρία του χθες, Παρασκευή 15 Δεκεμβρίου, στη 2η Πανελλήνια συνεδρίαση  με αντικείμενο το φλέγον ζήτημα της τρομοκρατίας. Η πρώτη συνεδρία ήταν μόνο η αρχή μιας σειράς συζητήσεων σχετικά με την τρομοκρατία, πάντα βέβαια με γνώμονα τον άνθρωπο.

Λόγω των πολλών εμπειρογνωμόνων και των διαδικασιών που απαιτούσε η επιτροπή, δεν ξεκίνησε κάποια ανοιχτή συζήτηση, χωρίς ωστόσο αυτό να σημαίνει ότι το θέμα δε θα συζητηθεί επαρκώς της επόμενες μέρες, καθώς όλοι οι διπλωμάτες έδειξαν την πρόθεση να προβούν σε αποτελεσματικές συζητήσεις ώστε να αντιμετωπίσουν την τρομοκρατία, να προστατέψουν τους πολίτες του κράτους τους και να προασπίσουν τα δικαιώματά του.

Πιο συγκεκριμένα, το Κατάρ ξεκίνησε θέτοντας την πρόταση για την απαρτία των συμμετεχόντων και ο Πρόεδρος όρισε έναν γύρο διαδοχικών συζητήσεων όπου ο κάθε διπλωμάτης ανέφερε συνοπτικά τη θέση της χώρας του. Ωστόσο, λόγω ελλειψης χρονικού περιθωρίου, δεν προλαβε να υλοποιηθεί ολοκληρωτικά η συζήτηση, και ακούστηκε μόνο η θέση της Αιγύπτου που τόνισε την ανάγκη αντιμετώπισης του προβλήματος, καθως προκαλείται τρόμος στους πολίτες καθώς και η θέση της Ακτής Ελεφαντοστού που συμμερίστηκε τον κίνδυνο της τρομοκρατίας.

Ο γύρος των ομιλιών για την παρουσίαση των θέσεων των χωρών εκκρεμεί και αναμένονται σήμερα περισσότερες εξελίξεις. Ο χρόνος θα δείξει εάν θα μπορέσουν οι διπλωμάτες να καταφέρουν να υλοποιήσουν τους στόχους τους και να καταλήξουν σε ένα κοινό συμπέρασμα για αυτό το αυξανόμενης σημασίας ζήτημα.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *