Το ΜΡΔ2020 ξεκίνησε!

Η τελετή έναρξης του συνεδρίου «Μαθητές σε Ρόλο Διπλωμάτη» είναι γεγονός! Μαθητές από όλη την Ελλάδα και το εξωτερικό έχουν μαζευτεί για να συμμετάσχουν τόσο ως διπλωμάτες όσο και ως δημοσιογράφοι. Ολόκληρο το συνέδριο διεξάγεται ηλεκτρονικά, σε πλήρη συμμόρφωση με τα μέτρα κατά της πανδημίας του Covid-19. Η πρωτοποριακή αυτή μορφή του συνεδρίου έχει σίγουρα δημιουργήσει μια νέα διάσταση στο ΜΡΔ και όλοι οι συμμετέχοντες μοιάζουν εξίσου ενθουσιασμένοι. Με όλους τους μαθητές και τους οργανωτές έτοιμους, ώρα να αναφερθούμε στους ομιλητές, οι οποίοι εκκίνησαν το συνέδριο επισήμως!.

Υπεύθυνη για τον συντονισμό των ομιλητών υπήρξε η Δρ. Παρασκευή Νάσκου-Περράκη, αν. Καθηγήτρια Διεθνούς Δικαίου, Επικεφαλής & Επιστημονικά Υπεύθυνη της Οργανωτικής Επιτροπής, η οποία απεύθυνε και τον πρώτο χαιρετισμό. Στήριξε τον εναρκτήριο λόγο της επάνω στο τρόπο δημιουργίας του συνεδρίου . Παράλληλα, ανέγνωσε ένα κείμενο του διαπρεπούς ακαδημαΪκού,Εμμανουήλ Ρούκουνα. Έκλεισε τον λόγο της δίνοντας ευχές για την ενσωμάτωση της διδασκαλίας των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στα Ελληνικά σχολεία.

‘Επειτα, τη σκυτάλη, πήρε η Δρ. Φωτεινή Παζαρτζή, Καθηγήτρια Νομικής στο ΕΚΠΑ η οποία έκανε μνεία για τα Διεθνή και Ευρωπαϊκά όργανα προστασίας των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και τόνισε ότι ορισμένες χώρες βασίζονται αποκλειστικά στις αρμοδιότητες του ΟΗΕ για την διασφάλιση των δικαιωμάτων αυτών. Εν συνεχεία, η Δρ.Τίνα Σταυρινάκη, ως Μέλος της Επιτροπής της Σύμβασης για την Κατάργηση κάθε μορφής Φυλετικών Διακρίσεων των Ηνωμένων Εθνών αναφέρθηκε στο γεγονός ότι οι φυλετικές διακρίσεις δεν είναι πάντοτε εμφανείς και επεσήμανε ότι η αντιμετώπιση του ρατσισμού είναι μια συνεχής πολιτειακή άσκηση.

Η Δρ. Μαρία Γαβουνέλη, ως Πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου απεύθυνε ανοιχτό κάλεσμα σε άτομα ή μειονοτικές ομάδες να συμβουλευτούν τους υπεύθυνους του γραφείου σε περίπτωση καταπάτησης των δικαιωμάτων τους. Ο επόμενος που έλαβε το λόγο ήταν ο Δρ. Δαμιανός Σερεφίδης, που ως Υπεύθυνος Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων στην Ύπατη Αρμοστεία ΟΗΕ για τα Δικαιώματα στη Γενεύη τόνισε ότι τα ανθρώπινα δικαιώματα δεν περιορίζονται αποκλειστικά στις διάφορες επιτροπές αλλά κατά βάση αποτελούν προσωπικό βίωμα.

Τέλος, ο κ.Φατούρος όντας Υπεύθυνος Επικοινωνίας για την Ελλάδα και την Κύπρο αναφέρθηκε στην ιστορία της Οικουμενική Διακήρυξης των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και σε προσωπικές του εμπειρίες σχετικές με τα ανθρώπινα δικαιώματα και σε ανθρώπους οι οποίοι ασχολούνται με την προστασία τους. Έκπληξη της τελετής έναρξης η προβολή ενός βίντεο του ευρωβουλευτή Στέλιου Κυμπουρόπουλου, ο οποίος τόνισε την σημασία της δραστηριότητας των νέων στην προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και μέσα από το λόγο του ενθάρρυνε τη νέα γενιά να ασκεί το εκλογικό της δικαίωμα.

Έτσι, έχοντας ολοκληρωθεί η πρώτη μέρα του συνεδρίου «Μαθητές σε ρόλο Διπλωμάτη 2020».Προεδρεία,Εμπειρογνώμονες και Δημοσιογράφοι ετοιμάζονται πυρετωδώς για τη δεύτερη ημέρα των εργασιών στο πλαίσιο των επιτροπών.

Οι δημοσιογράφοι,

Τερζόπουλος Γιώργος, Καραμούστος Ιωάννης

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *