του Σάββα Θεοδωρίδη
Η κακοκαιρία συνέχισε να ταλαιπωρεί το συνέδριο και τη δεύτερη ημέρα, με τους συμμετέχοντες της Επιτροπής για το Δικαίωμα της Συμμετοχής στη Δημόσια Ζωή να μην γλιτώνουν ούτε αυτοί. Παρόλα αυτά ήρθαν πανέτοιμοι να υπερασπιστούν για άλλη μία φορά την θέση της χώρας τους με «νύχια και με δόντια».
Η εκκίνηση της συζητήσεως, η οποία είχε να κάνει με την σχέση των ΑΜΕΑ και της δημόσιας ζωής, έγινε μέσω πρότασης της Γαλλίας η οποία είναι υπέρμαχος της ισότητας και ευημερίας των ΑΜΕΑ με τους υπολοίπους πολίτες. Οι ΗΠΑ προέταξαν την ενίσχυση της ηλεκτρονικής ψήφου, η οποία βρήκε σύμφωνες τις υπόλοιπες χώρες. Επιπρόσθετα, τέθηκε ξανά το θέμα της δημόσιας ζωής και ισότητας των δύο φύλων. Χώρες όπως η Τουρκία και η Γερμανία μίλησαν για τον τομέα της παιδείας, μιας και είναι θεμελιώδης για την διαμόρφωση αξιών των πολιτών.
Ύστερα προτάθηκε από την Γαλλία το θέμα της προσβασιμότητας του ατόμου σε χώρους όπου μπορούν να συμμετάσχουν στη δημόσια ζωή. Η Γερμανία πρότεινε την γενική βελτίωση των Μέσων Μαζικής Μεταφοράς με σκοπό τα άτομα τα οποία ζουν σε απομακρυσμένες περιοχές να μπορούν να συμμετάσχουν στη δημόσια ζωή, άποψη την οποία συμμερίζονται κι άλλες χώρες όπως το Μαυροβούνιο, η Γαλλία, η Ιαπωνία και η Λετονία. Λόγος έγινε επίσης και για την χρήση του διαδικτύου με την Τουρκία συγκεκριμένα να χρησιμοποιεί τον όρο “e-government”.
Εν συνεχεία, έγινε ένα ανάλαφρο διάλειμμα κατά το οποίο απονεμήθηκαν τα «Αστεία Βραβεία» βάσει της ψήφου των εμπειρογνωμόνων. Όλως τυχαίως το βραβείο του πιο αστείου παρευρισκόμενου απονεμήθηκε στο δημοσιογράφο!
Έπειτα τέθηκε ξανά από την Γαλλία το θέμα του μέλλοντος της δημόσιας ζωής. Όλοι οι διπλωμάτες δήλωσαν ότι δεν μπορούν να προβλέψουν την κατάληξη της δημόσιας ζωής στο μέλλον, διότι υπάρχουν πολλοί παράγοντες που την επηρεάζουν. Η Γαλλία ενθάρρυνε τις υπόλοιπες χώρες να υπερψηφίσουν το Σχέδιο Γνώμης, με σκοπό την προστασία της δημόσιας ζωής στο μέλλον, δηλώνοντας επιφυλακτική λόγω της “διαφθοράς” που επικρατεί στον κόσμο.
Το καλύτερο όμως έμεινε για το τέλος. Τι ήταν αυτό; Το Σχέδιο Γνώμης εισηγητής του οποίου ήταν ο εμπειρογνώμων των ΗΠΑ, ο οποίος δήλωσε πολύ ευχαριστημένος με τον καρπό των κόπων των κρατών μελών. Με την Επιτροπή να προβαίνει σε συζήτηση πάνω σε αυτό προτάθηκαν αφαιρέσεις και προσθήκες στο Σχέδιο Γνώμης από το πρώτο κιόλας λεπτό.
Στο τέλος, οι διπλωμάτες καταψήφισαν όλες τις τροπολογίες, εκτός από μια, η οποία προτάθηκε από την Γερμανία. Το Σχέδιο πέρασε και οι εκπρόσωποι πέτυχαν τον σκοπό τους.
Αφήστε μια απάντηση