Καινοτόμες ιδέες για την ανάπαυση και την ψυχαγωγία των παιδιών

Οι εργασίες της επιτροπής για το δικαίωμα του παιδιού στο παιχνίδι και την ανάπαυση τελείωσαν και η επιτροπή απεφάνθη με απόλυτη πλειοψηφία για την εισαγωγή ενός σχεδίου γνώμης με ιδέες ομολογουμένως καινοτόμες και δίκαιες.

Στην αρχή της συζήτησης οι εκπρόσωποι των χωρών φαίνονταν ουσιαστικά να μονολογούν  για τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η κάθε μία στον τομέα αυτό χωρίς προτάσεις για μία διεθνή στροφή προς το συγκεκριμένο θέμα και τα αναπτυσσόμενα κράτη (Εκουαδόρ-Τόγκο) να αποδίδουν τις σχετικές ευθύνες στα ανεπτυγμένα.

Ωστόσο, με πρωτοβουλία των ισπανόφωνων κυρίως κρατών η συζήτηση άρχισε να αποκτά μία ατμόσφαιρα συνεργατικότητας και συνδιαλλαγής.

Ασφαλείς ιδέες, όπως η δημιουργία υποδομών αναψυχής και παιχνιδιού για τα παιδιά και  η ενημέρωση γονέων, παιδιών και δασκάλων για την βελτίωση του αντικειμένου του παιχνιδιού καθώς και των κινδύνων που ελλοχεύουν στους σύγχρονους τρόπους ψυχαγωγίας έγιναν ιδιαίτερα δημοφιλείς ανάμεσα στα κράτη και γι’ αυτό συμπεριλήφθηκαν στο υπόμνημα με την συναίνεση του συνόλου των κρατών.

Το τελικό σχέδιο γνώμης που ψηφίστηκε, αν και στην αρχή διαφαινόταν πως θα εμπεριέχει γενικόλογες και ασαφείς διατάξεις, περιέλαβε τελικά ιδιαίτερα ενθαρρυντικές σκέψεις, όπως η μείωση του σχολικού ωραρίου ή η δημιουργία χωρών που να προωθούν το παιχνίδι σε παιδιά με ειδικές ανάγκες καθώς και η θέσπιση οργανισμού παραπόνων όπου θα καταφεύγουν οι αδικημένοι ανήλικοι . Επίσης, αξίζει η αναφορά στην τροπολογία της Βενεζουέλας  σχετικά με τον εκτενή περιορισμό της χρήσης του διαδικτύου από τις κυβερνήσεις με την φραγή ορισμένων ιστοσελίδων για τα παιδιά.

Τέλος, θετικότατη  εντύπωση προκάλεσε η εισαγωγή τροπολογίας από μια αναπτυσσόμενη χώρα. Ο λόγος για την τροπολογία του εκπροσώπου του Τόγκο που αφορά στην ίδρυση ελεγκτικής επιτροπής για την καταστολή της παιδικής εργασίας η οποία καλπάζει στην χώρα.

Γρηγόρης Καραδαΐδης, Επιτροπή για το δικαίωμα του παιδιού στο παιχνίδι και την ανάπαυση

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *