Το δικαίωμα της Υγείας του Παιδιού μέσα από τα μάτια παιδιών

Το Σάββατο 17 Δεκεμβρίου, και στις 10:00 π.μ. , ξεκίνησαν οι διεργασίες της επιτροπής του Ο.Η.Ε. για τα δικαιώματα του παιδιού στην υγεία, κάτω από την φιλοξενία των εκπαιδευτηρίων «Απόστολος Παύλος» στην Θεσσαλονίκη. Δεκαοκτώ από τις δεκαεννέα χώρες ήταν παρούσες, με μοναδικό απόντα τον εμπειρογνώμων της Νορβηγίας. Η απλή πλειοψηφία τέθηκε στους 10 αντιπροσώπους κι αυξημένη πλειοψηφία στους 12 αντιπροσώπους.

 

Αρχικά οι αντιπρόσωποι των κρατών-μελών, προέβησαν σε προτάσεις για συντονισμένη συζήτηση, πάνω σε θέματα σχετικά με το δικαίωμα της υγείας. Τη σκυτάλη πήρε αρχικά η εμπειρογνώμων της Αιγύπτου, πάνω στο θέμα της παιδικής θνησιμότητας. Το ζήτημα αυτό θίχτηκε από τον εκπρόσωπο του Τόγκο, όπως και το ζήτημα της ψυχολογικής υγείας των παιδιών, και η δημιουργία κέντρων ψυχολογικής αποκατάστασης των παιδιών.

 

Συνολικά έγιναν πέντε συντονισμένες συζητήσεις, καλύπτοντας ένα σημαντικό μέρος του ζητήματος που απασχολεί το δικαίωμα των παιδιών στην υγεία. Πιο συγκεκριμένα, συζητήθηκε το ζήτημα της βελτίωσης του συστήματος υγείας, της χρήσης τοξικών ουσιών από εφήβους, της προστασίας των εγκύων πριν, κατά την διάρκεια και μετά την γέννηση του εμβρύου καθώς και το φλέγον ζήτημα του πόσιμου νερού. Οι εμπειρογνώμονες των κρατών-μελών συμφώνησαν σε συνεργασία και στην ανάγκη ανεύρεσης πόρων για την δημιουργία δομών που θα αναλάβει την περίθαλψη των παιδιών. Επίσης, σημειώθηκε η ανάγκη επαρκούς ενημέρωσης και εμβολιασμού των παιδιών για την πρόληψη ασθενειών.

 

Το ζήτημα της υγείας είναι ένα θέμα το οποίο αντιμετωπίζει σημαντικές προκλήσεις σε πολλές χώρες του κόσμου. Τα 18 κράτη-μέλη κρατούν αυτό σαν γνώμονα μέσα από συνεργασία και διαρκή αναζήτηση λύσεων.

Χρήστος Θεοδωρίδης, Τα δικαιώματα των ηλικιωμένων γυναικών και η προστασία τους

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *