Τίτλοι τέλους και μια νέα αρχή

Σε 16 σημεία αποτυπώθηκε η συλλογική στάση των εκπροσώπων των χωρών έπειτα από μία πολύωρη συνεδρίαση για το δικαίωμα στην εκπαίδευση. Την εφαρμογή τους στην πράξη ευχήθηκαν όλοι οι εκπρόσωποι κλείνοντας αυτό τον κύκλο συζητήσεων με επιτυχία.

Τα αναπτυσσόμενα κράτη σε μία από τις τελευταίες μη συντονισμένες συζητήσεις που έγιναν ζήτησαν περισσότερη κατανόηση και περισσότερη βοήθεια. Συγκεκριμένα, η εκπρόσωπος της Σαμόα μίλησε για την ανυπαρξία αξιόλογης εκπαιδευτικής διαδικασίας στο νησί με αποτέλεσμα οι κάτοικοι να φοβούνται το καινούργιο και να μην είναι δεκτικοί. “Εάν το είχε κάνει κανείς, τα πράγματα θα ήταν διαφορετικά”, υποστήριξε. Πάντως, μας αποκάλυψε ότι τελικά η χώρα της δε βγήκε χαμένη καθώς εξασφάλισε την παρουσία Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων στην προσπάθεια για εκσυχρονισμό και πρόοδο με τους ρυθμούς των άλλων κρατών.

Ακόμη συζητήθηκαν θέματα όπως η εκπαίδευση των κοριτσιών, ο ρόλος των ΜΜΕ στη προβολή θετικών προτύπων, η ύπαρξη ψυχολόγου σε σχολικές μονάδες με σκοπό την υποστήριξη των θυμάτων σχολικού εκφοβισμού, η σημασία της ένταξης μαθημάτων καλλιτεχνικής φύσης στο σχολικό πρόγραμμα αλλά και η παρέμβαση σχολικού συμβούλου που θα λαμβάνει δραστικά μέτρα σε περίπτωση εκδήλωσης ακραίων ρατσιστικών ή βίαιων επεισοδίων.

Σε μια συντονισμένη συζήτηση, μάλιστα, τέθηκε το ζήτημα της εκπαίδευσης για τα άτομα με αναπηρία. Πολλοί υποστήριξαν ότι πρέπει να δημιουργηθούν κατάλληλες υποδομές και να μεταφερθούν τα παιδιά εκεί, με την Αιθιοπία να μιλάει για πρακτικές περιθωριοποίησης και τον εκπρόσωπο της Νορβηγίας να δηλώνει ότι “δεν πρέπει να κάνουμε διακρίσεις, δεν είναι βλαμμένα τα παιδιά”… Στο παραπάνω θέμα δόθηκε λύση λίγο αργότερα σε έναν ανοιχτό διάλογο, αλλά και στην μη συντονισμένη συζήτηση οι εκπρόσωποι συμφώνησαν στην παροχή εκπαίδευσης προσαρμοσμένης στη σοβαρότητα της κατάστασης, ώστε κανείς να μη νιώθει εκτός παιχνιδιού.

Το σχέδιο γνώμης που τελικά κατατέθηκε, τροποποιήθηκε ελαφρώς και ψηφίστηκε περιείχε παραινέσεις προς όλα τα κράτη-μέρη που αφορούσαν τα θέματα που προαναφέρθηκαν καθώς και πολλά άλλα, μεταξύ αυτών και τη δράση των ΜΚΟ σε εμπόλεμες περιοχές για την εξασφάλιση της εκπαίδευσης σε ιδιαίτερα δύσκολες συνθήκες. Το προεδρείο και οι εκπρόσωποι φάνηκαν ευχαριστημένοι από την έκβαση των εργασιών και αποχώρησαν με την ελπίδα ότι κάποια μέρα θα δουν τις προτροπές τους να υλοποιούνται.

Αναστασία Βαρυτιμίδου

Επιτροπή για το δικαίωμα στην εκπαίδευση

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *