Τα ΑμεΑ εξισώνονται μπροστά στο νόμο

της Αναστασίας Βαρυτιμίδου

Η εκπρόσωπος Σαουδική Αραβία προκάλεσε αποδοκιμασία όταν δήλωσε ότι στη χώρα «τα άτομα με αναπηρία δεν εκπροσωπούνται πάντοτε, δεν έχουν την ίδια αντιμετώπιση και θεωρούνται κατά κάποιο τρόπο παιδιά ενός κατώτερου Θεού». Η εκπρόσωπος της Κορέας από πλευράς της παραδέχθηκε ότι δεν υπάρχει κάποιο οργανωμένο σύστημα βοήθειας των ατόμων με αναπηρία στη χώρα της και όλα κρίνονται από την καλή θέληση των πολιτών και την εθελοντική τους προσφορά.

Έχοντας επίγνωση των παραπάνω μια συμμαχία αποτελούμενη από εννιά χώρες πρότεινε τη δημιουργία ειδικής τριμελούς επιτροπής η οποία θα ασχολείται αποκλειστικά με την εκπροσώπηση των ΑμεΑ σε δικαστικές υποθέσεις όταν βέβαια οι ίδιοι δεν έχουν την δυνατότητα να εκπροσωπηθούν. Η συμμαχία δεν πρότεινε την αναγκαστική εκπροσώπηση, αντιθέτως τόνισε ότι δεν θα έπρεπε να θεωρείται δεδομένο ότι τα ΑμεΑ δεν μπορούν να παρευρεθούν σε δικαστικές αίθουσες. Η πρόταση σχετικά με την ύπαρξη ειδικής επιτροπής εμπλουτίστηκε καθώς οι εκπρόσωποι αποφάσισαν ότι θα έπρεπε η τριμελής επιτροπή να αποτελείται από ένα νομικό πρόσωπο, έναν ψυχολόγο και ένα συγγενικό πρόσωπο ή έναν κοινωνικό λειτουργό σε περίπτωση απουσίας συγγενή. Ακόμη, οι διπλωμάτες επέμειναν στην επιβολή αυστηρότερων κυρώσεων σε όσους καταπατούν τα νομικά κατοχυρωμένα δικαιώματα των ΑμεΑ.

Εξίσου σημαντική θεωρήθηκε και η δημιουργία κρατικών κέντρων ενημέρωσης τα οποία θα ασχολούνται με θέματα που αφορούν τα άτομα με αναπηρία και ειδικότερα θα επιμορφώσουν τα ΑμεΑ για τα δικαιώματά τους, θα ευαισθητοποιήσουν τους απλούς πολίτες και τέλος θα εκπαιδεύσουν τους καθηγητές ώστε αυτοί με τη σειρά τους να διδάξουν τους μαθητές για να εξοικειώνονται με τα ΑμεΑ από μικρής ηλικία. Τέλος οι διπλωμάτες πρότειναν τη χρήση ηλεκτρονικής υπογραφής για τα άτομα που αδυνατούν να υπογράψουν χειρόγραφα.

Οι παραπάνω προτάσεις ψηφίστηκαν από το σύνολο των εκπροσώπων με μεγάλο ενθουσιασμό, τα μηνύματα που στάλθηκαν ήταν πολύ αισιόδοξα και οι προτάσεις καινοτόμες και κυρίως εφαρμόσιμες.

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *