Συνέντευξη με την εκπρόσωπο του Βελγίου στην Επιτροπή για το Δικαίωμα στη Ζωή

Αρχικά, πες μας λίγα λόγια για εσένα 

“Ονομάζομαι Αγάπη Σταματίου και κατάγομαι από την Αθήνα. Είμαι 12 ετών και φοιτώ στην πρώτη γυμνασίου. Στον ελεύθερο χρόνο μου, μού αρέσει να παίζω καλαθοσφαίριση, αλλά και να χορεύω. Όταν μεγαλώσω θα ήθελα να γίνω δικηγόρος.”

Τί επέλεξες να φορέσεις σήμερα και για ποιους λόγους; 

“Επέλεξα σήμερα να ντυθώ απλοϊκά, φόρεσα ένα μαύρο παντελόνι και μια μαύρη μπλούζα γιατί είναι τα αγαπημένα μου επίσημα ρούχα.”

Ποιος είναι ο ρόλος σου στο συνέδριο, ποια χώρα εκπροσωπείς και σε ποια επιτροπή ανήκεις; 

“Στο συνέδριο έχω ρόλο διπλωμάτη και εκπροσωπώ το Βέλγιο. Ανήκω σε μία από τις Επιτροπές για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου και, πιο συγκεκριμένα, αυτή για το Δικαίωμα στη Ζωή.” 

Ποια ήταν η μεγαλύτερη δυσκολία που αντιμετώπισες μέχρι τώρα; 

“Η μεγαλύτερη δυσκολία, που αντιμετώπισα μέχρι τώρα στο συνέδριο ήταν το θέμα για τις αμβλώσεις, γιατί υπήρχαν διαφορετικές απόψεις από όλες τις χώρες και αυτό είχε ως αποτέλεσμα να μη δημιουργηθεί με ευκολία το Σχέδιο Γνώμης της Επιτροπής μας.”

Ποια είναι η άποψη της χώρας σου σε σχέση με τις αμβλώσεις; 

“Η άμβλωση είναι επιτρεπτή, σύμφωνα με την πολιτική του Βελγίου, σε περίπτωση βιασμού της γυναίκας, σε περίπτωση που το έμβρυο ανιχνευτεί με γενετικά προβλήματα ή όταν τίθεται σε κίνδυνο η υγεία της εγκυμονούσας.” 

Ο εκπρόσωπος των ΗΠΑ ισχυρίστηκε ότι δεν αναγνωρίζει το φαινόμενο της κλιματικής αλλαγής ως εφικτό. Σε αυτή τη δήλωσή του, υπήρξε κύμα αντιδράσεων. Ποια είναι η γνώμη του Βελγίου για την άποψη των ΗΠΑ; 

“Η άποψη του Βελγίου είναι ότι οι ΗΠΑ δεν μπορούν να καταλάβουν πως η κλιματική αλλαγή είναι πλέον ένα αληθινό συμβάν κι ότι μπορεί να επηρεάσει τη ζωή του ανθρώπινου είδους.”

Της Ανδρονίκης Καραΐσκου

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *