« Σκέψη, Συνείδηση και Θρησκεία: Συστατικό τους στοιχείο …η ελευθερία»

Για δεύτερη μέρα οι εμπειρογνώμονες κάθισαν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων στο πλαίσιο της 4ης Πανελλήνιας Μαθητικής Προσομοίωσης των Επιτροπών του ΟΗΕ «Μαθητές σε Ρόλο Διπλωμάτη», με στόχο τη διαμόρφωση του τελικού Σχεδίου Γνώμης.Όντας εξοικειωμένοι πλέον με τη διαδικασία, ξεκίνησαν οι μαθητές, γεμάτοι με έξυπνες ιδέες και όρεξη για διάλογο, τις συζητήσεις στην Επιτροπή για το «Δικαίωμα στην Ελευθερία Σκέψης, Συνείδησης και Θρησκείας» 

Η πρώτη συντονισμένη συζήτηση αφορούσε τους τρόπους διαφύλαξης της λατρείας. Αρχικά, ενθαρρύνθηκε η κατοχύρωση της ελευθερίας του ατόμου να φέρει τα θρησκευτικά του σύμβολα όποτε και αν το θέλει, καθώς μια τέτοια υποχρέωση θα έπληττε το δικαίωμα του ατόμου να μην αποκαλύπτει τα θρησκευτικά του «πιστεύω». Καθοριστική φαίνεται και η τήρηση θρησκευτικής ουδετερότητας εκ μέρους του κράτους. Χαρακτηριστικό παράδειγμα πολιτικής ανάμιξης προς αποφυγή ανέφερε η Νότια Αφρική, την πρωτοβουλία της Τουρκικής Κυβέρνησης για δημιουργία ενός τζαμί στην πλατεία Ταξίμ, ως μέσο καταστολής των διαδηλώσεων. 

Το Ηνωμένο Βασίλειο, καταδικάζοντας την ισχύουσα στη χώρα του απαγόρευση στους δημόσιους υπαλλήλους να φέρουν θρησκευτικά σύμβολα, υποστηρίζει την ίση μεταχείριση όλων ανεξαρτήτως θρησκείας και στον εργασιακό χώρο. Σε συμφωνία βρέθηκε με την Αίγυπτο ως προς την προτροπή των κρατών να αδειοδοτούν τόπους λατρείας όλων των θρησκευμάτων. Στη συνέχεια, η Ελλάδα επικαλούμενη την εισροή προσφύγων στη χώρα της, τόνισε την υποχρέωση σεβασμού της διαφορετικής πολιτιστικής κουλτούρας τους, με την Αίγυπτο να συμπληρώνει με την πρόταση διδασκαλίας στα σχολεία και της θρησκείας των προσφύγων. Αντίθετος δήλωσε ο εκπρόσωπος της Λετονίας, αμφισβητώντας την αποτελεσματικότητα αυτής της εκπαιδευτικής πρακτικής.

Το δεύτερο θέμα, που απασχόλησε την Επιτροπή αφορούσε την άρνηση για στρατιωτική θητεία. Σύμφωνους βρήκε τους διπλωμάτες η αναγκαιότητα θέσπισης δικαιώματος απαλλαγής, αφού το δικαίωμα στην αντίρρηση είναι πλήρως συνυφασμένο με το δικαίωμα στη σκέψη.

Αφότου όλες οι χώρες χαιρέτισαν το Σχέδιο Γνώμης και συνεχάρησαν την Αίγυπτο ως Εισηγήτρια της Γνώμης, το Προεδρείο έδωσε εντολή για γύρο διαδοχικών τοποθετήσεων με θέμα τη σημασία του δικαιώματος στη θρησκεία σήμερα. Ενδιαφέρουσες απόψεις ακούστηκαν από όλες τις χώρες, με τη Ρουμανία να υπενθυμίζει τους διωγμούς του παρελθόντος και τις θανατώσεις χιλιάδων ανθρώπων λόγω της θρησκευτικής του αντίληψης, γεγονότα που πρέπει να ανήκουν μόνο στην ιστορία. Με μια μεστή τοποθέτηση η διπλωμάτης της Τουρκίας συνόψισε την ύψιστη σημασία του δικαιώματος που υπερασπίζεται στη φράση «ακόμα και στη φυλακή η σκέψη δεν φυλακίζεται, αλλά παραμένει ελεύθερη».

 Ακολούθησε συζήτηση για τις Τροποποιήσεις, που εισήγαγαν οι διπλωμάτες. Όλες οι χώρες συμφώνησαν στην αφαίρεση της διάταξης περί δημιουργίας, στα σχολεία, χώρων λατρείας, γιατί είναι πρακτικά αδύνατο να υπάρχουν για όλες τις θρησκείες και γιατί είναι κοστοβόρο. Σχετικά με τους αντιρρησίες συνείδησης, προτάθηκε η καθιέρωση εναλλακτικής θρησκείας, όπως η σωματική εκγύμναση ή η εκμάθηση παροχής πρώτων βοηθειών, χωρίς, όμως, να γίνεται κατάχρηση του δικαιώματος απαλλαγής. Προτάθηκε, ακόμη, πρώτα να αναγνωρίζονται θρησκείες και μετά να δημιουργούνται χώροι λατρείας. Ως προς τη διδασκαλία των θρησκευτικών, Λετονία και Νότια Αφρική υποστήριξαν πως είναι αδύνατο να διαλέξουν οι μαθητές μέσα στο σχολείο θρήσκευμα. Γι’ αυτό συνίσταται η δημιουργία ιστοσελίδας με πληροφορίες για όλες τις αναγνωρισμένες από το κράτος θρησκείες.

Ολοκληρωμένο, πλέον, το Σχέδιο Γνώμης, με τις Τροποποιήσεις να βρίσκουν σύμφωνες όλες τις χώρες, υπερψηφίστηκε με πανηγυρικό τρόπο από την Επιτροπή και αναμένεται η υιοθέτηση της Γνώμης από τη Γενική Συνέλευση.

Της Καλογερίδου Έλενας

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *