Πρόνοια για τα ΑμεΑ

της Κλεοπάτρας Σταματοπούλου

Η ποινή που θα επιβάλλεται στα ΑμεΑ στην περίπτωση που διαπράξουν κάποιο έγκλημα ή παραβιάσουν οποιοδήποτε νόμο, ήταν το θέμα που απασχόλησε κατά κύριο λόγο την Επιτροπή για την Ισότητα Ενώπιον του Νόμου τη δεύτερη ημέρα των εργασιών της.

Οι διπλωμάτες των χωρών της Δανίας, της Ιαπωνίας, της Κίνας, της Λιθουανίας, της Νέας Ζηλανδίας, της Ουγγαρίας, της Ρωσικής Ομοσπονδίας και της Δημοκρατίας της Κορεάς -καθώς η Γερμανία απουσίαζε- συζήτησαν διεξοδικά για τις δικαστικές ποινές που θα επιβάλλονται στα ΑμεΑ. Ειδικότερα, ο διπλωμάτης της Λιθουανίας πρότεινε να οριστεί ένας συνήγορος για τα Άτομα με Αναπηρία προκειμένου να έχουν δικαιώματα που δεν τους επιτρέπονταν ως σήμερα λόγω των ειδικών αναγκών τους.

Αρκετές διαφωνίες και συγκρούσεις υπήρξαν στην Επιτροπή μετά την πρόταση της Ιαπωνίας, η οποία υποστήριξε την ύπαρξη ειδικών κτηρίων μόνο για τα ΑμεΑ. Σε αυτό αντέδρασαν οι Κίνα, Νέα Ζηλανδία και Ουγγαρία υποστηρίζοντας πως από τη στιγμή που μιλάμε για ισότητα δεν είναι δυνατόν να υπάρξει κάτι τέτοιο. Συγχρόνως, τόνισαν πως τα ΑμεΑ θα πρέπει να πηγαίνουν και αυτά φυλακή όταν παραβούν τον νόμο.

Επίσης, ο εκπρόσωπος της Κίνας, συμπλήρωσε ότι τα άτομα αυτά δεν πρέπει μέσα στις φυλακές να ζουν πολυτελώς. Από την άλλη μεριά, η Ρωσία, η Ιαπωνία και η Δημοκρατία της Κορέας υποστήριξαν πως είναι ανθρώπινο και όχι πολυτέλεια να τους παρέχονται ειδικά κρατητήρια. Τέλος, η Δανία υποστήριξε ότι λόγω της ισότητας, τα ΑμεΑ θα πρέπει να φυλακίζονται στο ίδιο περιβάλλον με όλους αλλά να τους παρέχονται τα απαραίτητα.

Οι εργασίες της δεύτερης μέρας ολοκληρώθηκαν με την παραπάνω διαδικασία. Οι εμπειρογνώμονες με τη συζήτηση αυτή κατέληξαν στη δημιουργία ενός ολοκληρωμένου γραπτού υπομνήματος.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *