Παρασκευή Καπούλα, το κορίτσι που μας ήρθε από Γερμανία

συνέντευξη στην Αλίκη Βασιλείου

Η Παρασκευή Καπούλα, εκπρόσωπος της Ελβετίας στην Επιτροπή για το δικαίωμα στην Ισότιμη Εκπροσώπηση των Φύλων παραχώρησε συνέντευξη στην Αλίκη Βασιλείου και μοιράστηκε μαζί της τις εμπειρίες της από την φετινή διοργάνωση του ΜΡΔ.


-Ποια η γνώμη σου για το ΜΡΔ 2018 και η γενικότερη εμπειρία σου από αυτό; 

“Το ΜΡΔ μου άφησε μία πάρα πολύ θετική εμπειρία. Ήταν όλα πάρα πολύ όμορφα και δεν το περίμενα, καθώς έχω έρθει από το εξωτερικό, όπου και διαμένω, και για αυτό είχα κάποιους ενδοιασμούς καθώς δεν ήξερα τι ακριβώς να περιμένω. Η διοργάνωση κατ’ εμέ ήταν πολύ καλή και οι αρμοδιότητες όλων των συμμετεχόντων ήταν σωστά μοιρασμένες. Γενικότερα δεν αντιμετώπισα κάποιο πρόβλημα και όλα κύλησαν πολύ ομαλά και τις 3 ημέρες. Αυτή ήταν και η πρώτη μου επαφή με κάποια μαθητική προσομοίωση και μου άφησε μία πολύ θετική εντύπωση”.

-Θα ήθελες να λάβεις μέρος και σε επόμενη διοργάνωση του ΜΡΔ ή σε κάποιο άλλο αντίστοιχο συνέδριο;

“Ναι φυσικά, με μεγάλη μου χαρά. Ωστόσο λόγω του ότι είμαι κάτοικος εξωτερικού αυτό ίσως θα ήταν λίγο πιο δύσκολο αλλά εννοείται πως θα ήθελα να κάνω κάτι αντίστοιχο ξανά στην Ελλάδα ή να δοκιμάσω κάτι στο εξωτερικό, γενικώς να αρχίσω να ψάχνω και άλλα συνέδρια”.


Ήταν δύσκολη για σένα η προετοιμασία σου στο ρόλο που είχες ως διπλωμάτης; Σε δυσκόλεψαν καθόλου οι θέσεις-νομοθεσία της χώρας σου; Τι σου άρεσε περισσότερο από τις δυνατότητες που σου προσέφερε η θέση αυτή;

“Η προετοιμασία μου δεν ήταν τόσο δύσκολη, καθώς υπήρχε η απαραίτητη καθοδήγηση από την επίσημη ιστοσελίδα της διοργάνωσης, όποτε είχα πολύ σωστές κατευθυντήριες γραμμές για το τι να ψάξω και με ποιόν τρόπο, μιας και ήταν η πρώτη μου επαφή με μαθητική προσομοίωση. Μου άρεσε γενικότερα το γεγονός ότι μπήκαμε σε έναν ρόλο που έπρεπε να υπερασπιστούμε μία χώρα. Συγκεκριμένα εγώ είχα την Ελβετία, αν και είχα δηλώσει την Γερμανία στην οποία διαμένω κιόλας, όμως γενικώς με βοήθησε το ότι είχα μία ευρωπαϊκή χώρα, καθώς πάνω κάτω οι χώρες της Ευρώπης υποστηρίζουν τις ίδιες αξίες. Σε γενικές γραμμές συμφωνούσα με την νομοθεσία της χώρας που μου δόθηκε, αν και η Ελβετία αντιμετωπίζει κάποια προβλήματα τα τελευταία χρόνια κυρίως στον εργασιακό τομέα και στο μισθολογικό, στο οποίο παρατηρούνται διαφορές μεταξύ των μισθών ανδρών και γυναικών”.

-Ήσουν ευχαριστημένη με την Επιτροπή στην οποία έλαβες μέρος; Ποια η άποψη σου για τους άλλους διπλωμάτες και το τελικό Σχέδιο Γνώμης που ψηφίσατε;

“Ήμουν πολύ ευχαριστημένη με την Επιτροπή μου, ήταν η πρώτη μου επιλογή και χάρηκα πολύ που επιλέχθηκα. Την πρώτη ημέρα -δηλαδή και πρώτη επαφή με τα άλλα παιδιά- έμεινα άκρως εντυπωσιασμένη με το επίπεδο των υπολοίπων. Ήταν όντως εντυπωσιακό να βλέπω παιδιά στην ηλικία μου(17 ετών) ή και μικρότερα να έχουν τέτοιες απόψεις και να είναι σε θέση να τις παρουσιάσουν και να εκφέρουν την άποψη τους τόσο όμορφα. Με το Σχέδιο Γνώμης που ψηφίσθηκε από την Επιτροπή μου συμφωνώ απόλυτα. Ήταν μία ομαδική δουλειά, κάτι που όλοι μαζί, μέσω αρκετών μη συντονισμένων συζητήσεων καταφέραμε να βγάλουμε ως αποτέλεσμα και είμαστε χαρούμενοι, που η πλειοψηφία των αιτημάτων μας έγινε δεκτή”.

  1. Αναστάσιος Μητσίδης

    Εύγε Παρασκευούλα.Είμαι φίλος με τον πατέρα σου.Ονομάζομαι Τάσος Μητσίδης. Συχνά μου λέει για σένα. Καταλαβαίνω ότι σε αγαπάει πολύ. Σου εύχομαι με ότι ασχοληθείς να το φέρεις σε πέρας με απόλυτη επιτυχία. Χαιρετίσματα και στη μητέρα σου Μαρία που γνώρισα πριν φύγει για Γερμανία.Χαιρετίσματα και στον πατέρα σου και στον αδελφό σου Αλέξανδρο.Σε όλους σας εύχομαι καλές γιορτές με υγεία και χαρά.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *