Ομοφωνία επετεύχθη

Η προδιάθεση των παρόντων κρατών για συνεργασία και διάλογο στην επιτροπή για την αφύπνιση της κοινωνίας σχετικά με τα δικαιώματα των ΑμεΑ, βρήκε πρόσφορο έδαφος. Οι διαδικασίες προχώρησαν ομαλά και οι ληφθείσες αποφάσεις πλέον κατευθύνουν με βεβαιότητα στην αφύπνιση της κοινωνίας εν συνόλω.

Η εκπαίδευση, τα Μέσα Μαζικής ενημέρωσης και επικοινωνίας, η εργασία, η δημόσια υγεία και ιδίως η οικογένεια ως θεσμός θα αποτελέσουν τα πεδία, στα οποία το τελικό κείμενο γνώμης θα βρει άμεση εφαρμογή. H ισχύς του κειμένου αυτού καθίσταται καθολική, καθώς τα παρόντα μέλη της διεθνούς κοινότητας, όλα ανεξαιρέτως, υπερψήφισαν το σχέδιο γνώμης προτείνοντας μάλιστα ελάχιστες τροποποιήσεις. Η πανηγυρική  ομοφωνία αυτή οφείλεται κατά κύριο λόγο τόσο στη λεπτότητα του ζητήματος όσο και στην εκ προοιμίου διαφαινόμενη διάθεση των εκπροσώπων να συντείνουν σε κοινές λύσεις.

Η επιτροπή για την αφύπνιση της κοινωνίας αναφορικά με τα δικαιώματα των ΑμεΑ θα θεμελιώσει την τελική γνώμη της σε πρωτεύουσες γενικές αρχές, όπως αυτή της ισότητας, των ίσων ευκαιριών, της προσβασιμότητας και της διαφορετικότητας.

Όπως επανειλημμένα μάλιστα τόνισε ο εκπρόσωπος του Ηνωμένου Βασιλείου και εισηγητής του κειμένου γνώμης, «η προώθηση και η εδραίωση κοινωνικών και ηθικών αξιών αποτελούν προϋποθέσεις εκ των ων ουκ άνευ σε μια προσπάθεια ομαλούς ένταξης των ΑμεΑ στις κοινωνικές δομές».   

Στο προοίμιο του σχεδίου γνώμης, στη σύνταξη του οποίου συνέβαλε σημαντικά η Αυστριακή και Αυστραλιανή εκπροσώπηση, γίνεται αναφορά στο ότι η αναπηρία δεν συνεπάγεται την αδυναμία των προσώπων. Η διάκριση αποτέλεσε  κοινή επιδίωξη όλων των εμπειρογνωμόνων γεγονός που μαρτυρά την έντονη ανάγκη προστασίας και περιφρούρησης των επιταγών της εν λόγω γνώμης.

Οι συμπεφωνημένες διατάξεις, αποτέλεσμα μιας ενδιαφέρουσας πλην επίπονης διαδικασίας, είναι αυτές που θα ενθαρρύνουν κάθε κρατικό μηχανισμό να εντάξει τα ΑμεΑ ομαλά και άμεσα στην εκπαίδευση, την εργασία, την δημόσια υγεία και την κοινωνική ζωή. Βάσει των επιδιώξεων αυτών μάλιστα τα Άτομα με Αναπηρία θα ασκούν το δικαίωμα στην προσβασιμότητα, θα μετέχουν ενεργά στα κοινωνικά δρώμενα έχοντας τη δυνατότητα να εκφέρουν δημόσιο λόγο που θα αντιμετωπίζεται με σεβασμό.

Αυτό που μένει είναι η έργω εφαρμογή της τελικής συμφωνίας αυτής. Αναντίρρητα κάθε κράτος θα επιχειρήσει να προσεγγίσει ένα τέτοιο ζήτημα ανάλογα με τις δυνατότητές του (οργανωτικές και οικονομικές). Ευκταίο πάντως η αφύπνιση της κοινωνίας να λάβει οικουμενικές διαστάσεις με τελικό προορισμό την εξασφάλιση των δικαιωμάτων των ΑμεΑ ολούθε.

Δημήτρης Κουτσουπιάς, Επιτροπή για την αφύπνιση της κοινωνίας σχετικά με τα δικαιώματα των ΑμεΑ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *