Ομόφωνα δεκτή η ικανοποιητική και ανθρώπινη διαβίωση!

αναρτήθηκε σε: Τα Νέα του ΜΡΔ | 0

Μετά από έναν μακρύ, αλλά εποικοδομητικό διάλογο, οι μαθητές – διπλωμάτες στην Επιτροπή του ΟΗΕ με θέμα «Το δικαίωμα σε ένα Ικανοποιητικό Επίπεδο Διαβίωσης», στην Β’ Σύνθεση, έληξαν και επίσημα την συνεδρίασή τους την δεύτερη ημέρα διεξαγωγής της Πανελλήνιας Μαθητικής Προσομοίωσης των Επιτροπών του ΟΗΕ “Μαθητές σε Ρόλο Διπλωμάτη” στην πόλη της Θεσσαλονίκης. Μένοντας πιστοί στο πνεύμα της προσομοίωσης, κατήρτισαν το δικό τους Σχέδιο Γνώμης, όπου αποτυπώθηκαν στοχευμένα όλες τους οι σκέψεις.

Εισηγητής της Επιτροπής κατά την Τελετή Λήξης του Συνεδρίου επιλέχθηκε ομόφωνα η εμπειρογνώμων της Ελλάδας, η οποία έλαβε τη θετική ψήφο ακόμη και των υπόλοιπων τεσσάρων υποψηφίων.

Το αρχικό Σχέδιο Γνώμης ικανοποίησε σε πολύ μεγάλο βαθμό τους αντιπροσώπους των χωρών, καθώς μόνο τρεις Τροπολογίες προτάθηκαν, από τις οποίες δύο έγιναν δεκτές και η μία απορρίφθηκε. Με αφορμή τη συζήτηση επί των Τροπολογιών, προκλήθηκε μία μικρή, αλλά ιδιαίτερα εύστοχη αντιπαράθεση μεταξύ Ηνωμένου Βασιλείου, Καμερούν, Ινδίας και Ρώσικης Ομοσπονδίας αναφορικά με τη δήλωση – πρόταση του εκπροσώπου του πρώτου κράτους για επιβολή ποινικών κυρώσεων σε άστεγους, που διαπράττουν εγκλήματα, άποψη που βρήκε σύμφωνη, τόσο την Ινδία, όσο και τη Ρωσία.

Φυσικά, δε θα πρέπει να αποσιωπηθεί και η δημιουργία τεσσάρων συμμαχιών εντός της Επιτροπής, δηλαδή των χωρών της Ευρώπης, των χωρών της Ασίας, των χωρών της Αφρικής με την Ιορδανία και της Βραζιλίας με τις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής (Η.Π.Α.). Οι προαναφερθείσες συμμαχίες πρότειναν τρόπους –η κάθε μία διαφορετικούς – καταπολέμησης της φτώχειας διεθνώς. Βαρύνουσα σημασία αποδόθηκε στην αναδιανομή αγροτικών εκτάσεων και την ανάγκη ευαισθητοποίησης των εύπορων ιδιωτών, προκειμένου να έχουν όλο και περισσότεροι ευκαιρίες σε ένα καλύτερο επίπεδο διαβίωσης. Αυτό, που αξίζει βέβαια να τονιστεί είναι η φανερή θέληση για συνεργασία , που επικρατούσε μεταξύ όλων των κρατών, ανεξαρτήτως συμμαχίας, ώστε να επιτευχθεί ο κεντρικός στόχος.

Έτσι, οι προτάσεις των χωρών για την καταπολέμηση της φτώχειας προστέθηκαν στο Σχέδιο Γνώμης της Επιτροπής, το οποίο εγκρίθηκε με ομοφωνία, αποτελούμενο στο σύνολό του από 18 Προτάσεις. Το Σχέδιο Γνώμης θα παρουσιαστεί στην Τελετή Λήξης και αναμένεται να τραβήξει και να κερδίσει το ενδιαφέρον όλων των παρισταμένων!          

Της Γλυκερίας Λουνή

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *