Οι τελικές αποφάσεις για την ελευθερία σκέψης, συνείδησης και θρησκείας

Οι Διπλωμάτες, με τον συντονισμό του Προεδρείου έλαβαν αποφάσεις  σχετικά με δικαιώματα που αφορούν το θέμα ελευθερία συνείδησης, σκέψης και θρησκείας. Μέσα από μια πολύωρη συζήτηση, κατέληξαν σε αποφάσεις, διαφώνησαν και έκαναν υποχωρήσεις. Μερικές προτάσεις που κατέθεσαν παρουσιάζονται παρακάτω.
           

Πρώτα απ’ όλα, υποστηρίχθηκε ότι πρέπει να πραγματοποιούνται εκδηλώσεις, φιλικές σε ανθρώπους που πιστεύουν σε διαφορετική θρησκεία για να διασφαλίζεται σεβασμός προς όλες τις θρησκείες. Επίσης, προώθησαν την ολιστική ενημέρωση μέσω σεμιναρίων και συνεδρίων για το θέμα που αναφερθήκε παραπάνω, ώστε οι πολίτες να ευαισθητοποιούνται και να αντιλαμβάνονται ότι ο ο καθένας έχει το δικαίωμα να πιστεύει σε όποια θρησκεία επιθυμεί. Ακόμη, πρότειναν στα νοσοκομεία, σε δωμάτια θαλάμων ή οπουδήποτε αλλού, να χωρίζονται οι ασθενείς με βάση τη θρησκεία τους εφόσον το επιθυμούν και οι ίδιοι και δίνουν την συγκατάθεση τους και οι συγγενείς τους ή η οικογένεια τους. Αυτό είναι καλό να συμβαίνει, διότι έτσι θα αποφευχθούν περιστατικά φανατισμού και μισαλλοδοξίας, δηλαδή να μην αντιδράσει κάποιος που έχει διαφορετική γνώμη από κάποιον άλλον  με άσχημο τρόπο επειδή απλώς πιστεύει σε άλλον θεό. Μάλιστα, υποστηρίχθηκε ότι όλα τα κράτη-μέλη πρέπει να προωθούν στα σχολεία τις θρησκείες ώστε τα παιδιά να είναι όσο πιο ενημερωμένα γίνεται σχετικά με αυτό το θέμα της λατρείας.    

Όπως πρόσθεσαν οι διπλωμάτες στη συνέχεια, το κράτος θα πρέπει να επιδιώκει να υπάρχουν σωστά μέτρα προφύλαξης των ελευθεριών των πολιτών.Για παράδειγμα, πρέπει να προστατεύεται η ακεραιότητα και εκφορά της ελευθερίας έκφρασης του λόγου και γενικά πολλών άλλων πραγμάτων. Τέλος, προτείνεται να υπάρχουν ανοιχτοί χώροι λατρείας ώστε να υπάρχει η δυνατότητα των πιστών να τους επισκεφτούν ελεύθερα για να νιώσουν  κοντά στον θεό του ή ότι επιθυμεί ο καθένας ξεχωριστά.

Συμπερασματικά, κρίθηκε ότι όλοι πρέπει να εκφράζουμε ελεύθερα την γνώμη μας χωρίς να φοβόμαστε ότι κάποιος θα μας προσβάλει ή θα ασκήσει βία πάνω μας.Σημαντικό είναι όμως, όλοι οι άνθρωποι να σεβόμαστε και να δεχόμαστε σε βαθμό ευγενικό την άποψη και την γνώμη του αλλού και ας μην συμφωνούμε πλήρως.   

της Μυρτώ Περάκη

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *