Οι πρώτες εντυπώσεις από την Επιτροπή «Το δικαίωμα στην ελευθερία της έκφρασης»

αναρτήθηκε σε: Τα Νέα του ΜΡΔ | 2

Κάποιοι λένε ότι “η αρχή είναι το ήμισυ του παντός” και πράγματι έτσι φάνηκε από την πρώτη κιόλας ημέρα του φετινού συνεδρίου της Πανελλήνιας Μαθητικής Προσομοίωσης των Επιτροπών του ΟΗΕ «Μαθητές σε Ρόλο Διπλωμάτη», που έλαβε χώρα στα εκπαιδευτήρια “ο Απόστολος Παύλος” στις 13 Δεκεμβρίου . 

Αρχικά, η εικόνα του Προεδρείου της Επιτροπής για το Δικαίωμα στην Ελευθερία της Έκφρασης προέβαλλε τη θετικότητα και την καλλιέργεια της ομαδικότητας, αλλά και της άνεσης μεταξύ του ίδιου του Προεδρείου και των Διπλωματών. Είναι ευρέως γνωστό ότι για να ευδοκιμήσει η προσπάθεια των διπλωματών, που αφιέρωσαν αρκετό χρόνο στην προετοιμασία τους, χρειάζεται να επικρατεί ένα κλίμα αισιόδοξο, χωρίς άγχος και χωρίς περιορισμούς κατά τη διάρκεια των διαδικασιών.

Από τον Διπλωμάτη του Ηνωμένου Βασιλείου προτάθηκε «Ανοιχτός Διάλογος» με συνολικό χρόνο ένα λεπτό και είκοσι δευτερόλεπτα. Η πρόταση έγινε δεκτή από το Προεδρείο και αμέσως άρχισαν οι διαδικασίες! Ακολούθησε σύντομα και η πρώτη εισήγηση από διπλωμάτη εφόσον πιο πριν το Προεδρείο έδωσε οδηγίες στους διπλωμάτες σχετικά με τη διαδικασία του συνεδρίου. Οι διπλωμάτες γνωρίστηκαν και ο καθένας πραγματοποίησε μια προφορική εισήγηση έχοντας ως κεντρικό άξονα το θέμα της επιτροπής και την πολιτική της χώρας που εκπροσωπούσε. Συγκεκριμένα, ορισμένα κράτη (κυρίως Ανατολικά και Αφρικανικά) υποστήριξαν τον κρατικό έλεγχο των ΜΜΕ για την προάσπιση της ελευθερίας της έκφρασης, ενώ κάποια άλλα έκριναν απαραίτητη τη συλλογική δράση και σύσταση νέων νόμων προκειμένου να μην υπάρχει κίνδυνος καταπάτησης του συγκεκριμένου δικαιώματος.

Τέλος, ακολούθησαν και δύο μη συντονισμένες συζητήσεις με κεντρικό θέμα την «Κατάχρηση του δικαιώματος της ελεύθερης έκφρασης στο Διαδίκτυο» όπου, έγιναν και οι πρώτες συμμαχίες μεταξύ των κρατών λόγω των πολιτικών θέσεων και αρχών της κάθε χώρας.

Όλα θα κριθούν εκ του αποτελέσματος και κυρίως από τη διάρκεια και την αφοσίωση στην παραγωγή των αποφάσεων. Προφανώς και είναι πολύ νωρίς για τα όποια συμπεράσματα, κάτι που γνωρίζουν καλά και οι ίδιοι. Τον πρώτο γύρο μπορεί να τον κέρδισαν, όμως η γραμμή του τερματισμού δεν έχει ακόμα φανεί. Μεγάλος τους αντίπαλος οι απαιτήσεις της κοινωνίας.

Της Μαριάννας Πέιου

2 Responses

  1. ΣΤΑΥΡΟΣ

    Μπράβο για την διαδικασία και αυτούς που την δρομολόγησαν. Το μεγάλο Μπράβο όμως αξίζει στη νεολαία που συμμετείχε ενεργά ενάντια στην μαλθακότητα της εποχής και πρέπει τα συμπεράσματα και οι σκέψεις τους να συμπεριληφθούν οποσδήποτε στους επόμενους σχεδιασμούς της πολιτικής ηγεσίας διότι αφορούν το δικό τους μέλλον.
    ΜΠΡΑΒΟ στην Μαριάννα Πέιου που έδωσε το σύνολο των διαδικασιών σε λίγες γραμμές με ουσία και στόχο.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *