συνέντευξη στην Άννα Παπαδημητροπούλου
Συνέντευξη των εμπειρογνωμόνων της Γεωργίας (Ιωάννα Μπούτζα) και της Ιαπωνίας (Αθηνά Ευσταθίου) από την Επιτροπή για τη Γυναίκα Πρόσφυγα.
-Ας ξεκινήσουμε από τη Γεωργία. Βρήκα τα επιχειρήματά σου πάρα πολύ εύστοχα. Πόσες μέρες σου πήρε να προετοιμαστείς;
“Η αλήθεια είναι ότι δεν είχα πολλή προετοιμασία και πολλές φορές ξέφευγα από αυτά που είχα ήδη σημειωμένα και έβρισκα εκείνη τη στιγμή επιχειρήματα”.
-Είχες κάποια βοήθεια από το σχολείο σου;
“Δεν είχα καμία στήριξη από καθηγητές και από τη μία δεν ήξερα αν θα έπρεπε να στεναχωρηθώ γιατί πίστευα ότι θα έρθω εδώ και δε θα ξέρω πολλά πράγματα, αλλά από την άλλη θεωρώ ότι ήταν μια πολύ καλή προσπάθεια για να δω ποιες είναι οι δυνατότητες μου σ’ αυτό το αντικείμενο”.
-Ιαπωνία βρήκα και τα δικά σου επιχειρήματα εξίσου εύστοχα και κάποια μάλιστα ήταν και πολύ πρωτότυπα. Ο τρόπος που τα διατύπωνες ήταν πολύ άμεσος και σωστός. Εσύ πως τα πήγες με την προετοιμασία;
“Η προετοιμασία μου κυρίως ήταν για το κείμενο-θέση που συνεπάγεται να ψάξω το θέμα και να βρω θέματα προς συζήτηση”.
-Σε προετοίμασε κάποιος καθηγητής;
“Είχαμε τη βοήθεια μιας καθηγήτριας αλλά κυρίως μόνη μου εργάστηκα”.
-Έχω σημειώσει ως χαρακτηριστικά σας για τη Γεωργία «συνειδητοποιημένη και παθιασμένη» και για την Ιαπωνία «πρόσχαρη και ήσυχη δύναμη». Γεωργία θεωρείς ότι σε αντιπροσωπεύουν αυτά τα χαρακτηριστικά;
“Το παθιασμένη πιστεύω πως ναι γιατί αυτό που κάνω ό,τι και να είναι αυτό το κάνω επειδή το αγαπάω, αλλιώς δε θα το έκανα καθόλου. Το συνειδητοποιημένη το παλεύω.. Είναι πολύ γλυκός χαρακτηρισμός και ευχαριστώ γι’αυτό”.
-Από την άλλη βρίσκω την Ιαπωνία «ήσυχη δύναμη», δηλαδή τους «χτυπάει» τους άλλους στη συζήτηση αλλά το κάνει με το γάντι.
“Αυτό στοχεύω βασικά. Πιστεύω ότι ο ρόλος ενός διπλωμάτη είναι να την «λέει» στον άλλον αλλά να το κάνει με το σωστό τρόπο”.
-Θα σε ενδιέφερε η πορεία ενός νομικού ή ενός διπλωμάτη;
“Όχι, έχω αποφασίσει εδώ και λίγο καιρό ότι θέλω να πάω ιατρική. Μου αρέσει πολύ η ομιλία και όλα αυτά αλλά σαν επάγγελμα δε θα το σκεφτόμουν”.
-Εσένα Γεωργία;
“Εμένα είναι ο στόχος μου να μπω στη νομική και αν αργότερα καταφέρω να μπω στο διπλωματικό σώμα θα είμαι τρισευτυχισμένη”.
-Κάτι που επίσης παρατήρησα ήταν ότι η μία συμπλήρωνε την άλλη. Και στα επιχειρήματα αλλά και στις προτάσεις για θέμα συζήτησης, η Γεωργία πρότεινε το θέμα και η Ιαπωνία διόρθωνε το χρόνο. Τέλειο combo. Θεωρείτε και εσείς ότι υπήρξε κάτι σαν συνεργασία μεταξύ σας;
Γ: “Από μένα ως Γεωργία θεωρώ ότι υπήρχε κάτι σαν άτυπη συμμαχία μεταξύ μας. Δηλαδή και ο τρόπος που βλέπαμε τα πράγματα από πλευράς χώρας μας βοηθούσε”.
Ι: “Τα επιχειρήματα της Γεωργίας κάπως με ενέπνεαν. Στηριζόμουν βέβαια και στα δικά μου, αλλά τα λεγόμενά της με βοηθούσαν να βρω κι άλλες παραμέτρους. Βρήκα τις προτάσεις για το χρόνο αρκετά καλές απλώς προσάρμοζα το χρόνο στις δικές μου προσδοκίες. Ναι πιστεύω ήμασταν πολύ καλός συνδυασμός”.
Γ: “Ναι κι εγώ πολλές φορές βρήκα πάτημα σε κάτι που είπε η Ιαπωνία για να πω κάτι άλλο μετά”
-Τέλος, με ποιο επίθετο θα χαρακτηρίζατε το φετινό ΜΡΔ;
“Εκτός ορίων… μπήκα σε άγνωστα νερά. Επειδή είμαι πολύ ευθύς και καθόλου διπλωματική, με βοήθησε να εξελίξω σε πτυχές που δεν είχα μέχρι τώρα”.
“Ανεπανάληπτο! Είχα έρθει και πέρυσι αλλά φέτος δε συγκρίνεται η εμπειρία. Ήμουν και πιο χαλαρή και περισσότερο έτοιμη να μιλήσω, είχα πιο πολλή αυτοπεποίθηση και πέρασα και εγώ πιο ωραία”.
Leave a Reply