της Αθανασίας Μανωλάκου
Στην Επιτροπή για την Εξάλειψη των Φυλετικών Διακρίσεων όλα κύλησαν ομαλά. Αφού επαληθεύτηκε η απαρτία της Επιτροπής, το αξιότιμο Προεδρείο καλωσόρισε όλα τα μέλη της. Ο καθένας παρουσίασε τον εαυτό του και στη συνέχεια δόθηκαν εξηγήσεις σχετικά με τους κανόνες του συνεδρίου. Μετά ήρθε η στιγμή για να ανοίξει το βήμα για τη θέση προτάσεων και αιτημάτων. Οι διπλωμάτες ξεκίνησαν δυναμικά την πρώτη συντονισμένη τους συζήτηση, αφού πρώτα όρισαν το χρόνο διάρκειάς της.
Το λόγο πήρε η εκπρόσωπος της Δανίας, αποκαλώντας τις φυλετικές διακρίσεις ως το σοβαρότερο κίνδυνο της διαφύλαξης των ανθρώπινων δικαιωμάτων. Ακολούθησε η Ισπανία προτείνοντας μέτρα προστασίας. Το λόγο δε δίστασε να πάρει και η Τζαμάικα συνιστώντας πολιτική αντίσταση στα φαινόμενα διακρίσεων. Επιφυλακτική σε όλα αυτά ήταν η στάση της Ακτής Ελεφαντοστού, καθώς δήλωσε ότι οι μειονότητες διασπούν την πολιτική συνοχή επιφέροντας εντάσεις στη κοινωνία και μετά πρότεινε την εφαρμογή ανάλογων νόμων.
Μετά τη λήξη του προκαθορισμένου χρόνου της πρώτης συντονισμένης συζήτησης, το βήμα άνοιξε ξανά και η νέα πρόταση από τους διπλωμάτες δεν άργησε να τεθεί. Σε αντιπαράθεση βρέθηκαν οι δηλώσεις των διπλωματών στην ακόλουθη συζήτηση, που ξεκίνησε η Κολομβία, με θέμα την «προστασία των πολιτικών δικαιωμάτων των μειονοτήτων». Οι Δανία, Τζαμάικα και Κολομβία υποστήριξαν την καθολική αναγνώριση των δικαιωμάτων τους. Αντίθετα με αυτή τη θέση ήταν τα κράτη της Ρωσίας, της Ισπανίας και της Δημοκρατίας της Κορέας, που ενθάρρυναν τον περιορισμό των πολιτικών δικαιωμάτων σε άτομα που δεν φέρουν αντίστοιχη ιθαγένεια, την απαγόρευση εισόδου αλλοδαπών και την απαγόρευση τους στην πολιτική ανάμειξη.
Έπειτα, προτάθηκε αίτημα για συζήτηση με θέμα την «αξιοποίηση της εκπαίδευσης στην αντιμετώπιση των φυλετικών διακρίσεων», το οποίο έγινε αμέσως δεκτό από το Προεδρείο. Τη συζήτηση υποστήριξαν με τη ρητορική τους οι περισσότερες χώρες. Ιδιαίτερα αξιοσημείωτες προτάσεις ειπώθηκαν στην συζήτηση σχετικά με την «ενσωμάτωση των μειονοτήτων στο κοινωνικό σύνολο». Ο εκπρόσωπος της Ρωσίας πρότεινε ενιαία πολιτική με κοινά ήθη και έθιμα. Και σε αυτή τη συζήτηση όμως οι πολιτικές απόψεις δε κατάφεραν να συγκλείνουν. Η Ουγγαρία εξέφρασε την αντίθεση της, αποκαλώντας την προσέλευση μειονοτήτων «τεράστιο λάθος», ενώ αρνήθηκε την μετατροπή της χώρας της σε χώρα μεταναστών, δηλώνοντας την αντιπροσφυγική πολιτική της. Τέλος, το στίγμα της άφησε με τη δήλωση της η Ισπανία, όταν χαρακτήρισε «αναπόφευκτη» την ενσωμάτωση των μειονοτήτων.
Οι εκπρόσωποι, ολοκληρώνοντας τις θέσεις τους έκαναν κάποιες τελευταίες συζητήσεις για θέματα, όπως την εξάλειψη των φυλετικών διακρίσεων στον εργασιακό τομέα, στο χώρο του αθλητισμού και την εξάλειψη βίαιων εθνικιστικών ιδεών. Έχοντας θέσει ισχυρά επιχειρήματα στην Επιτροπή, οι διπλωμάτες προχώρησαν στην πρώτη μη συντονισμένη τους συζήτηση. Σκοπός τους ήταν η καταγραφή μερικών αρχικών ιδεών για το κοινό γραπτό υπόμνημα, το οποίο έπρεπε να συντάξουν μέχρι την επόμενη ημέρα. Ύστερα από την συμπλήρωση ενός σημαντικού μέρους του υπομνήματος, ο χρόνος της μη συντονισμένης συζήτησης έληξε και τα παιδιά επέστρεψαν στις θέσεις τους. Αφού την αξιολόγησαν, τέθηκε στην Επιτροπή το τελευταίο αίτημα της ημέρας για τη λήξη της διαδικασίας και η πρώτη μέρα έφτασε στο τέλος της.
Leave a Reply