Ο φετινός κύκλος έκλεισε και ο επόμενος μόλις άρχισε!

Την Κυριακή 15 Δεκεμβρίου, στον χώρο της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης (ΔΕΘ), στο Περίπτερο 12, πραγματοποιήθηκε η Γενική Συνέλευση και η Τελετή Λήξης του 4ης Πανελλήνιας Μαθητικής Προσομοίωσης των Επιτροπών του ΟΗΕ “Μαθητές σε Ρόλο Διπλωμάτη”, αφήνοντας μόνο χαρούμενες αναμνήσεις και αγωνία για την επόμενη προσομοίωση, το 2020. Όλοι οι συμμετέχοντες, καθηγητές, γονείς αλλά και εξέχουσες προσωπικότητες της πόλης έδωσαν το παρών στην εκδήλωση, αποδεικνύοντας πως το ΜΡΔ αποτελεί πλέον θεσμό για τη Θεσσαλονίκη. 

Την παρουσίαση της Τελετής Λήξης ανέλαβε η έμπειρη δημοσιογράφος Σύνθια Σάπικα, ενώ χαιρετισμούς απηύθυναν από το βήμα άνθρωποι του πνεύματος, της διπλωματίας και της πολιτικής.

Πιο συγκεκριμένα, πρώτη κλήθηκε η Αντιδήμαρχος Παιδείας, κα. Ακριτίδου, η οποία τόνισε ότι «Από εδώ (το συνέδριο) έρχονται ενεργοί πολίτες, διπλωμάτες, πολιτικοί», ενώ προανήγγειλε και την διενέργεια μιας παρόμοιας προσομοίωσης/θεσμού την άνοιξη στην πόλη, ειδικά για μαθητές της ΣΤ’ τάξης των Δημοτικών Σχολείων της Θεσσαλονίκης, και όχι μόνο. Ακολούθησαν ο κος Τζόλας, Σύμβουλος στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, εντεταλμένος στην καινοτομία, η Αντιπρύτανης του Πανεπιστημίου Μακεδονίας (ΠΑ.ΜΑΚ.), κα. Αλεξανδροπούλου, καθώς και ο κος Κούβελας, βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας στην εκλογική περιφέρεια Α’ Θεσσαλονίκης, ο οποίος εξίσωσε στον λόγο του τα επιχειρήματα και την διπλωματία με την δύναμη, εξίσωση που αναδεικνύεται ακόμη περισσότερο μέσω του ΜΡΔ.

Ιδιαίτερα συγκινητικές ήταν και οι δηλώσεις του Προξένου της Φινλανδίας και της Ισπανίας, με τον δεύτερο, απευθυνόμενο προς τους μαθητές-διπλωμάτες, να λέει χαρακτηριστικά: «Θα σας αποκαλέσω συναδέλφους», λαμβάνοντας το θερμό χειροκρότημα και τις επευφημίες του κοινού. Επιπλέον, εξαιρετικά τιμητική ήταν η παρουσία της φημισμένης δημοσιογράφου και Ευρωβουλευτού Μαρίας Σπυράκη, η οποία αποδέχθηκε την πρόσκληση της Οργανωτικής Επιτροπής. Από το βήμα η κυρία Σπυράκη έδωσε μαθήματα και συμβουλές στους μικρούς διπλωμάτες, καλώντας τους «να είναι διπλωμάτες-πρεσβευτές ενός καλύτερου τρόπου ζωής». Την ίδια πρόσκληση έλαβε και ο επίσης Ευρωβουλευτής κος Στέλιος Κυμπουρόπουλος, ο οποίος, παρά τα προβλήματα υγείας που τον εμπόδισαν να έρθει στην πόλη μας, έστειλε ένα ευχαριστήριο βίντεο, συγχαίροντας τα θαρραλέα παιδιά που συμμετείχαν στις εργασίες του συνεδρίου.

Τέλος, εμβληματικός ήταν και ο λόγος της καθηγήτριας Παρούλας Νάσκου-Περάκη, επικεφαλής και επιστημονικά υπεύθυνης της Οργανωτικής Επιτροπής του συνεδρίου. Η επιστήμονας τόνισε την αξία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και την ανάγκη να τα γνωρίζουν αληθινά και σε βάθος όλοι οι πολίτες κάθε χώρας, θέτοντας τον στόχο να γίνει η πόλη της Θεσσαλονίκης πόλος προστασίας και ανάδειξης των δικαιωμάτων του ανθρώπου, στόχος που έχει ξεκινήσει να προσεγγίζεται μέσω του μαθητικού συνεδρίου.

Ακολούθησαν οι απονομές των βραβείων και οι αναμνηστικές φωτογραφήσεις, οι οποίες γέμισαν τον χώρο του Περιπτέρου με αληθινά και αισιόδοξα χαμόγελα, παιδικά και μη, σφραγίζοντας με αυτό τον τρόπο την επίσημη λήξη ενός υπέροχου, δημιουργικού τριημέρου για την πόλη μας.            

Της Γλυκερίας Λουνή

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *