“Να κατανοήσουμε ότι τα Δικαιώματα ωφελούν τη ζωή μας, ενώ εμείς τα θεωρούμε αυτονόητα”

συνέντευξη στην Κατερίνα Ιωαννίδου

Συνέντευξη από τον Αντιπρόεδρο της Επιτροπής Οικονομικών, Κοινωνικών και Πολιτιστικών Δικαιωμάτων για το Δικαίωμα στο Νερό, Θεοφάνη Κολυμπά.

-Είναι η πρώτη φορά που συμμετέχετε σε μια τέτοια διοργάνωση, όπως είναι το ΜΡΔ;

“Μάλιστα, είναι η πρώτη φορά που συμμετέχω ως μέλος του Προεδρείου και έχω την τιμή να βρίσκομαι στη θέση του Αντιπροέδρου. Ακόμα, έχω συμμετάσχει δύο φορές στο παρελθόν σε αυτή την προσομοίωση. Την πρώτη χρονιά ήμουν στη θέση του εμπειρογνώμονα του Ηνωμένου Βασιλείου και τη δεύτερη χρονιά ήμουν εμπειρογνώμονας της Αιγύπτου στο Συμβούλιο των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου”.

-Πώς είναι η εμπειρία αυτή;

“Μπορώ να πω αδιαμφισβήτητα, ότι είναι πάρα πολύ ωραία και ότι μπορούμε να κερδίσουμε πάρα πολλά από τη συμμετοχή μας σε μια τέτοια προσομοίωση. Και αυτό το καταλαβαίνω καλύτερα τώρα, που βρίσκομαι στην πλευρά του Αντιπροέδρου. Γιατί μέσα από την συμμετοχή μας σε μια τέτοια θέση, μας δίνονται ευκαιρίες να κατανοήσουμε πράγματα, όπως τα δικαιώματα του ανθρώπου και τις ατομικές ελευθερίες που έχουμε. Να κατανοήσουμε, τουλάχιστον, ότι εμείς ζούμε σε κάποιες χώρες, οι οποίες έχουν κατοχυρωμένα κάποια δικαιώματα, τα οποία σε άλλες περιπτώσεις δεν θεωρούνται καν δικαιώματα από τους ανθρώπους. Τα δικαιώματα ωφελούν την ζωή μας, ενώ εμείς τα θεωρούμε αυτονόητα”.

-Σε αυτό το σημείο, θα ήθελα να σας ρωτήσω μερικά πράγματα για τις φετινές συμμετοχές των μαθητών και των μαθητριών. Πώς τις βλέπετε; Είναι ενθουσιασμένα τα παιδιά; Συμμετέχουν ενεργά ως εμπειρογνώμονες των χωρών που αντιπροσωπεύουν;

“Τα παιδιά έχουν μια τάση να γίνονται καλύτερα στο πέρασμα των χρόνων αποκομίζοντας εμπειρίες και γνώσεις. Τώρα συγκεκριμένα για την Επιτροπή μας, πιστεύω ότι όλα τα παιδιά είναι πάρα πολύ ενεργά, λένε πάρα πολύ ωραίες ιδέες και γενικότερα έχουν μπει στο νόημα του τι πρέπει να κάνουν, ώστε να υπερασπίσουν τα δικαιώματα των χωρών τους. Ακόμα και όταν βλέπουμε κάποιες λογομαχίες μεταξύ Επιτροπών και κάποιες πολιτικές κάποιων εμπειρογνωμόνων που είναι αρνητικές με την προάσπιση του δικαιώματος, καταλαβαίνουμε ότι τα παιδιά κατανοούν το τι είναι λάθος, άσχετα με το τι πρέπει να υπερασπιστούν. Και καταλαβαίνω το λάθος, σημαίνει πως μπορώ να ξεχωρίσω ποιο είναι το σωστό και ποιο δεν είναι. Και για εμάς αυτό είναι πάρα πολύ σημαντικό”.

-Βοηθάτε τους μαθητές σε περίπτωση που κολλήσουν κάπου και δεν ξέρουν τι να πουν; Τους δίνεται κουράγιο να συνεχίσουν και να μην αγχωθούν;

“Βέβαια. Οτιδήποτε και αν χρειαστούν, τα Προεδρεία είναι εδώ για να τους βοηθήσουν και να τους δώσουν κουράγιο να συνεχίσουν. Προσπαθούμε να είμαστε κοντά τους, όσο το δυνατόν γίνεται περισσότερο”.

-Θα συστήνατε σε κάποιον να συμμετέχει σε μια τέτοια θέση, όπως η δική σας;

“Σίγουρα, χωρίς καμία αμφιβολία θα πρότεινα σε κάποιον ή κάποια να έρθει και να το δοκιμάσει, διότι βοηθάς στην ουσία την κοινωνία να μάθει για τα δικαιώματα. Δηλαδή εφόσον έρχονται τα παιδιά στο πρόγραμμα αυτό, βοηθάς και εσύ ενεργά να αποκομίσουν πολλά. Είσαι και εσύ ένα κομμάτι του προγράμματος και νιώθεις μια εσωτερική ικανοποίηση ότι τα παιδιά κερδίζουν όντως κάτι μέσα από αυτό”.

-Πώς θα περιγράφατε την διοργάνωση του ΜΡΔ σε έναν μαθητή που δεν είχε ιδέα τι είναι και τι κάνει ακριβώς αυτή η προσομοίωση;

“Ως μαθητής είχα αντιληφθεί από νωρίς το τι ακριβώς πρέπει να κάνω σε αυτό το πρόγραμμα. Πρέπει να είσαι σοβαρός, να έχεις μάθει τέλεια την πολιτική της χώρας σου και να πράττεις ως ένας πραγματικός διπλωμάτης. Δηλαδή θα πρέπει να ξεχάσουν οι μαθητές ότι είναι μαθητές. Θα πρέπει να αποβάλλουν αυτή την ιδιότητά τους. Αν και το πρόγραμμα λέει Μαθητές σε Ρόλο Διπλωμάτη, εμείς παροτρύνουμε τα παιδιά, να δουν τον εαυτό τους, σαν έναν διπλωμάτη κανονικό. Να είναι μετρημένα και να διακατέχονται από σοβαρότητα όταν μιλάνε. Έτσι, μόνο θα κερδίσουν κάτι μέσα από τέτοια αξιόλογα προγράμματα προσομοίωσης”.

  1. Θεοφάνης Κολυμπάς

    Μπράβο Κατερίνα Ιωαννίδου! Σε ευχαριστώ πολύ για την ωραία συνέντευξή μας!!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *