Γνώρισε τη Θεσσαλονίκη: Το άγαλμα του Μεγάλου Αλεξάνδρου

αναρτήθηκε σε: Τελευταία Νέα | 0
Μετράμε μόλις 3 ημέρες για την έναρξη του ΜΡΔ2016, της 1ης Πανελλήνιας Μαθητικής Προσομοίωσης των Επιτροπών του ΟΗΕ για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου! Σημερινή στάση, το άγαλμα του Μεγάλου Αλεξάνδρου, του Βασιλιά της Μακεδονίας και Ηγεμόνα της Πανελλήνιας συμμαχίας κατά της Περσικής αυτοκρατορίας.

Τα πολεμικά και πολιτικά κατορθώματα του Αλέξανδρου είναι αδιαμφισβήτητα -η συνολική επικράτεια της αυτοκρατορίας του στην μέγιστη ακμή της περιλάμβανε κομμάτια από 26 σημερινές χώρες. Ο Αλέξανδρος είχε από μικρός γνώση του υψηλού του προορισμού, καθώς και έντονο ενδιαφέρον για πολυάριθμες σωματικές και πνευματικές ασχολίες. Έδειχνε, μάλιστα, πλήρη αδιαφορία για τις γυναίκες, πράγμα που μπορούμε να το αποδώσουμε τόσο στα παραπάνω, όσο και στην βαθιά του πεποίθηση πως η παράδοση σε ακολασίες θα αποτελούσε τροχοπέδη στο λαμπρό του μέλλον.

Ο Αλέξανδρος έλαβε άριστη εκπαίδευση, αρχικά από τον Λεωνίδα -έναν συγγενή από την πλευρά της μαμάς του- και εν συνεχεία από τον Αριστοτέλη, τον πασίγνωστο φιλόσοφο. Η εκπαίδευση ήταν βασικό κομμάτι της κοινωνίας των αρχαίων, και όλες οι πόλεις-κράτη φρόντιζαν να εκπαιδεύουν τα νεαρά μέλη της πόλης -τόσο πνευματικά, όσο και σωματικά. Η εκπαίδευση αυτή ωστόσο έμεινε μισή σε κοινωνικό επίπεδο συγκριτικά με τις σύγχρονες κοινωνίες, και αυτό γιατί οι γυναίκες ζούσαν σε καθεστώς περιορισμού -με εξαίρεση πόλεις-κράτη με διαφορετική κοινωνική φιλοσοφία, όπως η Κρήτη και η Σπάρτη.

Χαρακτηριστικό είναι πως στην Αθήνα, η γέννηση ενός θηλυκού θεωρούνταν περιττό έξοδο. Η γυναίκα όφειλε να ασχολείται μόνο με τα του οίκου, να βρίσκεται συνεχώς υπό ανδρική κηδεμονία και δεν απολάμβανε κανένα πολιτικό δικαίωμα -είχε παντελώς ανύπαρκτη πολιτική ζωή.

Το δικαίωμα στην εκπαίδευση και η ισότητα απέναντι στο νόμο δεν ήταν πάντα τόσο αυτονόητα. Εσύ το ήξερες;

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *