Με έμπνευση από τον Βολταίρο

Δεύτερη ημέρα του συνεδρίου και οι εργασίες έχουν ξεκινήσει κανονικότατα στην απαιτητική λόγω καθηκόντων ευθύνης επιτροπή για την ελευθερία της σκέψης, της συνείδησης και της θρησκείας. Οι διπλωμάτες, έχοντας πλήρη συναίσθηση του κομβικού για την παγκόσμια ειρήνη και ασφάλεια έργου που καλούνται να επιτελέσουν, συνομιλούν και συζητούν με νηφαλιότητα με σκοπό την ουσιαστική κατοχύρωση του άρθρου 18 του Συμφώνου για τα ατομικά και πολιτικά δικαιώματα. Κύριο μέλημα είναι η εξάλειψη κάθε ρατσιστικού φαινομένου και η οριστική αποφυγή εξτρεμιστικών συμπεριφορών παγκοσμίως.

Μέχρι στιγμής επικρατεί ήρεμο και συναινετικό κλίμα με ένα κοινό προσανατολισμό. Το όχημα για την εξάλειψη των προαναφερθέντων παγκοσμίων συνδρόμων είναι ομολογουμένως η παιδεία. Η ορθή καλλιέργεια τόσο από την οικογένεια όσο και από τα κράτη μέσω του εκπαιδευτικού συστήματος θα λειτουργήσει ως πανάκεια στον στιγματισμό, αλλά και τον εξοστρακισμό ορισμένων ατόμων λόγω των πεποιθήσεών τους.

Όλοι οι αντιπρόσωποι ανταποκρίνονται στα καθήκοντα τους, η επιτροπή είναι εξαιρετικά δραστήρια και αναλύει ενδελεχώς όλα τα θέματα που προκύπτουν (όπως ο χαρακτήρας του μαθήματος των θρησκευτικών και το δικαίωμα απαλλαγής ενός μαθητή από αυτό) για μια νίκη της ελευθερίας, για την ευόδωση του στόχου της παγκόσμιας ειρήνης, αποδεικνύοντας ότι είναι εύκολο τελικά να συνυπάρχουμε.
Τέλος, αξίζει αναμφίβολα να τονισθεί πως μια ρήση του Βολταίρου έχει γίνει ο κινητήριος μοχλός της συζήτησης των αντιπροσώπων: Η ελευθερία της σκέψης είναι η ζωή της ψυχής.

Χρήστος Ωραιόπουλος
Δημοσιογράφος στην επιτροπή για την ελευθερίας σκέψης, συνείδησης και θρησκείας

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *