Λήξη με δεσμεύσεις για ουσιαστική προάσπιση του δικαιώματος στη ζωή

Η μέρα όπου η ανθρωπότητα ένιωσε πιο εύρωστη και πιο ενισχυμένη από ποτέ έφτασε στο τέλος της. Παρόλο που υπήρξαν μικρές διαφορές και διαφωνίες σε κάποια ζητήματα, το συμπέρασμα ήταν ένα και κοινό, πράγμα που διατυμπάνισαν με πομπώδες τρόπο οι εκπρόσωποι των κρατών, αυτό της ανάγκης της υπεράσπισης του δικαιώματος στη ζωή, ένα δικαίωμα χάρη στο οποίο υφίστανται τα υπόλοιπα ανθρώπινα δικαιώματα. Ας κάνουμε μια συνολική αποτίμηση των γεγονότων της ημέρας, για να δούμε τι πραγματικά συνέβη, πράγμα που θα μας αναπτερώσει στον βέλτιστο δυνατό βαθμό.

Οι εκπρόσωποι των κρατών μέσα απ’ τη διεξαγωγή ενός γόνιμου, ώριμου και ρεαλιστικού διαλόγου διαπίστωσαν τα προβλήματα και τα εμπόδια που δημιουργούν δυσμενείς καταστάσεις στην ολόπλευρη ανάπτυξη των ανθρώπινων δικαιωμάτων και ειδικότερα έδωσαν ιδιαίτερη έμφαση στα θέματα που αμαυρώνουν και επισκιάζουν το δικαίωμα στη ζωή. Πρωταρχικό μέλημα των διπλωματών ήταν να θέσουν επί τάπητος τα κυρίαρχα προβλήματα που ευτελίζουν το δικαίωμα στη ζωή. Δόθηκε μεγάλη έμφαση στον παιδικό υποσιτισμό, ο οποίος αποτελεί μάστιγα της εποχής μας, μιας και πολλοί διπλωμάτες μίλησαν για τα γεγονότα που διαδραματίζονται στη χώρα τους, ενώ τονίστηκε και η σημασία της παιδείας και της εκπαίδευσης, μέσω των οποίων θα επιτευχθεί η καλλιέργεια, η μόρφωση και η διεύρυνση των πνευματικών οριζόντων ούτως ώστε να καταστεί κατανοητή η σπουδαιότητα του δικαιώματος στη ζωή. Επίσης εξαιρετικά σημαντική υπήρξε και η απόλυτη ομοφωνία για την ανάγκη ευαισθητοποίησης της κοινής γνώμης, ώστε μέσω της δράσης του τύπου, αλλά και του διαδικτύου να περαστούν μηνύματα και ερεθίσματα που σε κάθε περίπτωση θα προβληματίζουν το κοινό και θα το βοηθούν να αντιλαμβάνεται την κρισιμότητα του ζητήματος.

Επιπροσθέτως, οι εκπρόσωποι δεν θα μπορούσαν να παραβλέψουν το καίριο ζήτημα των ναρκωτικών, του αλκοολισμού και του καπνού, μιας και πρόκειται για ζητήματα τα οποία με τη σειρά τους δημιουργούν μια σειρά προβλημάτων που ευτελίζουν το χαρακτήρα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Οι εκπρόσωποι έκριναν στην συγκεκριμένη περίπτωση ότι καθίσταται απαραίτητη η λήψη μέτρων που θα επιβάλλουν υψηλή φορολογία και θα αποθαρρύνουν το κοινό, ενώ η επιβολή υψηλών κυρώσεων σε κάθε περίπτωση θα λειτουργεί ανασταλτικά και θα περιορίζει τέτοια φαινόμενα, προασπίζοντας πάντοτε το δικαίωμα στη ζωή.

Αν και σημαντικά όλα αυτά που προαναφέρθηκαν, το αποκορύφωμα τούτης της συνόδου ήταν η ψήφιση του σχεδίου γνώμης για την προάσπιση του δικαιώματος στη ζωή και την καταστολή κραυγαλέων παραβιάσεων μέσα σ’ ένα κλίμα ενθουσιασμού. Οι εκπρόσωποι δεσμεύτηκαν να καταβάλλουν κάθε προσπάθεια ώστε οι κυβερνήσεις των συμβαλλόμενων μερών να περισώσουν το δικαίωμα στη ζωή και να το επανατοποθετήσουν στην ύψιστη δυνατή θέση, στη θέση που του αρμόζει. Η ανθρωπότητα σήμερα επιτέλεσε ένα μεγάλο βήμα για την πρόοδο και την εξέλιξή της, ένα βήμα που θα την λυτρώσει και θα εξυψώσει τις αξίες και τα ιδανικά της.

Γιώργος Γούλας

Επιτροπή για το δικαίωμα στη ζωή

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *