Ημερήσια διάταξη με θέμα “Συμμετοχή στην πολιτιστική ζωή”

Στις 12 Δεκεμβρίου έλαβα μέρος ως δημοσιογράφος σε μια από τις επιτροπές του προγράμματος ΜΡΔ. Η επιτροπή είχε ως θέμα την Πολιτιστική Ζωή ανάμεσα σε διάφορες χώρες του κόσμου. Στην επιτροπή ήταν 9 εμπειρογνώμονες που εκπροσωπούσαν από μια χωρά ο καθένας. Όλοι μαζί είχαν σαν σκοπό να δημιουργήσουν ένα σχέδιο γνώμης ανάλογα με τα προβλήματα της κάθε χώρας.

Την πρώτη ώρα της επιτροπής αρχικά πήρε τον λόγο η αντιπρόσωπος της Γερμανίας ώστε να εκφράσει το αίτημα της για μια συντονισμένη συζήτηση με θέμα τις μειονότητες της κάθε χώρας. Παρ΄όλα αυτά υπήρχαν κάποιες αντιρρήσεις ανάμεσα στους εμπειρογνώμονες για την συζήτηση του συγκεκριμένου θέματος. Έπειτα, πήρε τον λόγο ο εκπρόσωπος του Ηνωμένου Βασιλείου θέλοντας να προτείνει μια συντονισμένη συζήτηση με θέμα την ανακεφαλαίωση των προτάσεων που είχαν ειπωθεί τις προηγούμενες μέρες όμως και πάλι υπήρχαν αντιρρήσεις. Για αυτόν τον λόγο το προεδρείο αποφάσισε να γίνει ψηφοφορία ώστε να επιλέξουν ανάμεσα στα δυο αυτά αιτήματα. Η πλειοψηφία αποφάσισε την πρόταση της Γερμανίας. Έτσι άρχισε μια συντονισμένη συζήτηση με θέμα τις μειονότητες της κάθε χώρας με βάση την θρησκεία και τα κοινωνικά στρώματα. Ο κάθε εμπειρογνώμων άρχισε να αναφέρεται στις μειονότητες της χώρας του ώστε να τις λάβουν υπόψη τους στο κείμενο γνώμης στην συνεχεία. Η επιτροπή έδινε τον λόγο στον εμπειρογνώμονα που ήθελε να μοιραστεί με τους υπόλοιπους τις απόψεις του και τις πληροφορίες του.

Την δεύτερη ώρα της επιτροπής οι εμπειρογνώμονες χωριστήκαν σε δυο ισότιμες ομάδες . Ο σκοπός ήταν να δοθεί η δυνατότητα στους διπλωμάτες  να μελετήσουν κυρίως τις μειονότητες των χωρών τους ώστε να αρχίζουν να διαμορφώνουν το σχέδιο γνώμης. Στην πρώτη ομάδα το κλίμα ήταν πολύ φιλικό καθώς υπήρχε αλληλοκατανόηση και αλληλοσεβασμός . Στην δεύτερη ομάδα υπήρχε μια μικρή διαφωνία ανάμεσα στους εμπειρογνώμονες καθώς μερικές προτάσεις δεν ταίριαζαν σε όλες τις πολιτικές των χωρών. Παρόλα αυτά αυτή η ένταση ξεπεράστηκε και ακολούθησε ένα φιλικό κλίμα ανάμεσα τους. Στις δυο αυτές ομάδες εκφραστήκαν πολύ πρωτότυπες ιδέες μετά από πολύ σκέψη και ομαδική εργασία. Το Προεδρείο καθοδηγούσε τους εμπειρογνώμονες.

Στην τρίτη και τελευταία ώρα της επιτροπής πήρε πρώτα τον λόγο ο εκπρόσωπος του Βελγίου θέτοντας την πρόταση για την εισαγωγή του σχεδίου γνώμης με μια μη συντονισμένη συζήτηση. Η συγκεκριμένη πρόταση έγινε δέκτη από το προεδρείο καθώς δεν υπήρχε καμία αντίρρηση. Οι εμπειρογνώμονες άρχισαν να καταθέτουν τις γνώμες τους για τις μειονότητες ώστε να εμπλουτίσουν το σχέδιο γνώμης με βάση την πολιτική της κάθε χώραςΔεν υπήρξε καμία διαφωνία ανάμεσα τους, αντιθέτως δούλευαν ομαδικά και με σεβασμό ο ένας με τον άλλο εμπειρογνώμονα . Μετά την λήξη του προγραμματισμένου χρόνου πήρε τον λόγο η αντιπρόσωπος των ΗΠΑ προτείνοντας την ανάγνωση του σχεδίου γνώμης. Έτσι, ο εκπρόσωπος των ΗΠΑ άρχισε να διαβάζει το υπόμνημα καθώς και να υπερασπίζεται τις αποφάσεις της επιτροπής.

Έπειτα, οι εκπρόσωποι του Βελγίου, της Ινδίας και της Ελλάδας δηλώνουν ικανοποιημένοι για το υπόμνημα καθώς είχαν θίξει όλα τα προβλήματα και  έδειχναν να εφαρμόζονται κατάλληλα στην πολιτική της κάθε χώρας.Η επιτροπή έπειτα από πολύωρη ψηφοφορία στις 12 Δεκεμβρίου κατέληξε στο τελικό σχέδιο γνώμη το οποίο και παρουσιάστηκε στις 13 Δεκέμβριου στην τελετή λήξης του προγράμματος ΜΡΔ. Η εισηγήτρια διάβασε στην τελετή λήξης τις 14 τροπολογίες που αποφασίστηκαν στην χθεσινή ψηφοφορία και το συνέδριο έληξε με επιτυχία.

Η Δημοσιογράφος,

Λαυκιώτη Ηλιάννα

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *