του Χρυσοβαλάντη Μαργαρίτη Αννάογλου Κουτσού
Η ημέρα ξεκίνησε με μια μικρή καθυστέρηση αλλά τα μέλη της Επιτροπής για το Δικαίωμα σε ένα Ικανοποιητικό Επίπεδο Διαβίωσης υπερασπίσθηκαν τις θέσεις και απόψεις των χωρών τους με σθένος και πάθος.
Αρχικά, ο Πρόεδρος και η Αντιπρόεδρος της Επιτροπής θεώρησαν πως, για να «σπάσει ο πάγος», τα μέλη της επιτροπής θα έπρεπε να συστηθούν. Μετά από αυτό, οι συμμετέχοντες είπαν 3 επίθετα με τα οποία τους χαρακτηρίζουν οι γύρω τους με το επίθετο «κοινωνικός» να κυριαρχεί στις απαντήσεις των εκπροσώπων. Το Προεδρείο εξήγησε τους κανόνες στα μέλη της Επιτροπής και η διαδικασία του διαλόγου –συντονισμένη και μη συντονισμένη συζήτηση- ξεκίνησε δίνοντας στους εμπειρογνώμονες να διαπραγματευτούν μια εικονική ερώτηση για την επιρροή του Facebook και του Instagram στην κοινωνία, ώστε να εξοικειωθούν με τους κανόνες της Επιτροπής.
Ο πρώτος γύρος των συζητήσεων ξεκίνησε με το θέμα της συνεδρίασης, δηλαδή το πως θα διασφαλιστεί το ικανοποιητικό επίπεδο ζωής παγκοσμίως. Συγκεκριμένα, αναζητήθηκαν μέτρα για την βελτίωση του επιπέδου υγείας, οικονομίας ακόμα και ψυχαγωγίας των ανθρώπων σε κάθε άκρη της Γης. Η πλειονότητα των χωρών θεώρησε πως το πρώτο βήμα για την βελτίωση του επιπέδου ζωής παγκοσμίως είναι η οργάνωση και η βελτίωση της οικονομίας, ώστε αργότερα να υπάρχει η οικονομική δυνατότητα να χρηματοδοτηθούν προτάσεις προς εφαρμογή. Στη συνέχεια υπήρξε ένας γύρος διαδοχικών τοποθετήσεων με σκοπό την έκφραση της γνώμης όλων των χωρών, που συμμετέχουν στην συνεδρίαση.
Μετά το πρώτο διάλειμμα η Επιτροπή προχώρησε σε ψηφοφορία για το θέμα συζήτησης, που θα ακολουθούσε, και ψηφίστηκε συντονισμένη συζήτηση για τους τρόπους με τους οποίους τα κράτη-μέλη του ΟΗΕ μπορούν να βοηθήσουν την βελτίωση των συνθηκών ζωής των προσφύγων και μεταναστών. Τονίστηκε η αναγκαιότητα μόρφωσης των παιδιών των προσφύγων και μεταναστών με βάση το εκπαιδευτικό σύστημα της εκάστοτε χώρας εγκατάστασης, ώστε να εξοικειωθούν με τη γλώσσα της χώρας μετανάστευσης. Επίσης, θεωρήθηκε αναγκαία η δημιουργία θέσεων εργασίας για τους μετανάστες και η αναζήτηση χώρων στέγασής τους. Η συζήτηση αυτή απέτυχε, καθώς οι εμπειρογνώμονες δεν κατάφεραν να αξιοποιήσουν όλο το χρονικό διάστημα που είχε αρχικά προταθεί.
Δεύτερο θέμα συζήτησης αποτέλεσε ο υποσιτισμός και ο τρόπος με τον οποίον τα κράτη-μέλη του ΟΗΕ μπορούν να βοηθήσουν στην αντιμετώπιση αυτής της μάστιγας. Ενδιαφέρουσα ήταν η πρόταση της Νοτίου Αφρικής, που πρότεινε την χρήση συμπληρωμάτων διατροφής σε όσες χώρες το χρειάζονται. Στο πλαίσιο της ίδιας λογικής κινήθηκε και η Κίνα προτείνοντας την αξιοποίηση των περίσσιων μερίδων από τις ανεπτυγμένες κυρίως χώρες, ώστε να σιτιστούν οι κάτοικοι των αναπτυσσόμενων χωρών, που αντιμετωπίζουν πρόβλημα υποσιτισμού. Και αυτή, όμως, η συντονισμένη συζήτηση απέτυχε λόγω της μη αξιοποίησης του διαθέσιμου χρόνου.
Οι εμπειρογνώμονες προχώρησαν σε τρίτη συντονισμένη συζήτηση, που αφορούσε τον τρόπο με τον οποίο οι εθνικές κυβερνήσεις μπορούν να βοηθήσουν στην επίτευξη καλύτερων συνθηκών διαβίωσης. Ο εκπρόσωπος του Βελγίου υπογράμμισε πως οι εθνικές κυβερνήσεις πρέπει να σταματήσουν να εθελοτυφλούν μπροστά στα προβλήματα που υπάρχουν και να λάβουν άμεσα δράση για την αντιμετώπιση του χαμηλού επίπεδου διαβίωσης.
Έπειτα, οι εμπειρογνώμονες προχώρησαν σε συντονισμένη συζήτηση για τη βελτίωση του συστήματος υγείας. Η Κίνα πρότεινε την ενίσχυση του δημόσιου τομέα υγείας, ώστε να μπορούν να λαμβάνουν καλύτερη περίθαλψη όσο το δυνατόν περισσότεροι άνθρωποι. Το Βέλγιο ενημέρωσε τους λοιπούς εμπειρογνώμονες για το άριστο σύστημα υγείας του, που παρέχει ιατρική περίθαλψη στους πρόσφυγες από την πρώτη ημέρα άφιξής τους.
Προς το τέλος της συνεδρίασης, οι διπλωμάτες συζήτησαν για το πως θα μπορούσε να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα στέγασης των φτωχών πληθυσμών. Σχεδόν ομόφωνα οι χώρες πρότειναν μετεγκατάσταση των πληθυσμών σε βιώσιμες κατοικίες.
Η τελική συντονισμένη συζήτηση αφορούσε τους τρόπους διασφάλισης της σωστής και οργανωμένης εργασίας. Ομόφωνα τονίστηκε η δραστήρια συμμετοχή σε εργατικές οργανώσεις και η θέσπιση σταθερών ωραρίων εργασίας παγκοσμίως με εργατική ασφάλεια.
Leave a Reply