Ικανοποιητικό Επίπεδο Διαβίωσης: Σίτιση ή Εκπαίδευση;

της Μαριάννας Ναζίρη

Στα πλαίσια των εργασιών της Επιτροπής, η εκπρόσωπος του Καμερούν έθεσε ως θέμα συζήτησης τη διαθεσιμότητα των τροφίμων και των αποθεμάτων από τα κράτη, έκανε λόγο για τον υποσιτισμό και πρότεινε ορισμένους τρόπους αντιμετώπισης του ζητήματος, όπως την οργάνωση συσσιτίων που θα απευθύνονται σε αδύναμες κοινωνικές ομάδες και τη συνεργασία των κρατών. Ενδιαφέρουσα ήταν η τοποθέτηση της εκπροσώπου της Δημοκρατίας της Κορέας, η οποία πρότεινε τον έλεγχο της ποιότητας των τροφίμων, ενώ ο εμπειρογνώμων της Γερμανίας πρότεινε την ενσωμάτωση εκπαιδευτικού προγράμματος σχετικά με τη διατροφή

Ο εκπρόσωπος της Κίνας πρότεινε να συζητηθεί το θέμα της σπουδαιότητας της εκπαίδευσης ως θεμελιώδους δικαιώματος του ανθρώπου και σημείωσε ότι το 99% του πληθυσμού της χώρας έχει πρόσβαση στην εκπαίδευση. Σπουδαίο είναι και το έργο του Βελγίου, όπως περιέγραψε η διπλωμάτης της χώρας, όπου η κυβέρνηση χρηματοδοτεί την εκπαίδευση των γόνων απόρων οικογενειών. Παράλληλα, στη Νότια Αφρική η ίδρυση μεικτών σχολείων και Πανεπιστημίων συνέβαλε στην εξάλειψη των φυλετικών και κοινωνικών διακρίσεων και στην αύξηση του αριθμού των μαθητών. Ωστόσο, η Ισπανία και η Γερμανία τόνισαν τη σημασία της σίτισης και της στέγασης έναντι του δικαιώματος στην εκπαίδευση.

Η πλειοψηφία των διπλωματών αποφάσισε την ψήφιση του νόμου για τη διανομή τροφίμων και αγαθών στις ευπαθείς κοινωνικές ομάδες. Ωστόσο, υπήρξαν ενστάσεις από την πλευρά της Γερμανίας, της Ισπανίας και της Αιγύπτου, καθώς η τελευταία επιδιώκει την απεξάρτηση των πολιτών από τα κρατικά επιδόματα. Ο εκπρόσωπος της Κίνας, μάλιστα, αναφέρθηκε σε πιθανή αντίδραση των υψηλόβαθμων κοινωνικών ομάδων με αφορμή τη λήψη του μέτρου. Σε απάντηση του στον εκπρόσωπο της Κίνας ο εκπρόσωπος της Ρωσικής Ομοσπονδίας υποστήριξε ότι οι εύποροι διαθέτουν τα απαραίτητα μέσα για να τραφούν επαρκώς και, επομένως, δε θα είναι λογικό να οδηγηθεί ο λαός σε διαμάχη.

Oι διπλωμάτες, σχολίασαν το περιεχόμενο του τελικού σχεδίου γνώμης, δήλωσαν ομόφωνα πως δεν επιθυμούν να προβούν σε τροποποίηση του και τάχθηκαν Υπέρ.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *