Η υγεία των παιδιών αφυπνίζει τις χώρες

της Ελένης Γαϊτανίδου 

Απαντήσεις σε προβληματισμούς που αφορούν τη ψυχική υγεία των παιδιών προσπάθησε να δώσει η Επιτροπή για τα Δικαιώματα του Παιδιού στην Υγεία κατά τη δεύτερη ημέρα (15/12) των εργασιών της.

Σε συνέχεια της συζήτησης της πρώτης ημέρας για τη σωματική υγεία των παιδιών έγινε αντιληπτή η ανάγκη οι χώρες να επιμεληθούν με ειδικά προγράμματα και μηχανισμούς τη ψυχική υγεία των παιδιών. Οι εμπειρογνώμονες συναίνεσαν στην προτεραιότητα που πρέπει να δείξουν όλες οι χώρες, ώστε τα παιδιά που είναι το μέλλον, να εκκινούν από υγιή ψυχικά βάση τη ζωή τους.

Για να επιτευχθεί ο στόχος αυτός, κρίνεται απαραίτητη η μόνιμη παρουσία ψυχολόγων στα σχολεία. Κάποιες χώρες μάλιστα, όπως η Ισπανία, έκαναν λόγο για ετήσιο έλεγχο της ψυχικής υγείας των παιδιών. Στη ρητορική των χωρών τέθηκαν και θέματα που αφορούν ειδικές ομάδες παιδιών, όπως είναι αυτά με αναπηρίες ή τα παιδιά πρόσφυγες. Οι διπλωμάτες έδειξαν να αγωνιούν, διότι είναι γεγονός πως τα παιδιά των ειδικών αναγκών στερούνται βασικών ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Έτσι, δεσμεύτηκαν να τα υποστηρίξουν με ειδικά προγράμματα, ώστε να μειωθούν τα ψυχικά τραύματά τους.

Η σύγχρονη εποχή έχει αναδείξει έναν νέο παράγοντα που επηρεάζει τον ψυχισμό των παιδιών. Αυτός ο παράγοντας δεν είναι άλλος από το διαδικτυακό εκφοβισμό που ξεπερνά τα εθνικά σύνορα και αποκτά παγκόσμια διάσταση με αποτέλεσμα η διαπαιδαγώγηση να μην είναι πάντα επαρκής. Έχοντας αυτό κατά νου και με στόχο την εξάλειψή του, οι εκπρόσωποι υποστήριξαν πως πρωτεύοντα ρόλο μπορούν να έχουν μεταξύ άλλων και οι Μη Κυβερνητικές Ομάδες. Επίσης, ο εθελοντισμός είναι με τη σειρά του ένας άτυπος θεσμός που μπορεί να ενεργοποιηθεί και να προσφέρει στα παιδιά αισθήματα ασφάλειας, ηρεμίας και στην υγεία γενικότερα.

Τέλος, όπως τονίστηκε χαρακτηριστικά στην Επιτροπή το κίνημα του αντιεμβολιασμού φαίνεται να παίρνει διαστάσεις σε πολλές χώρες. Για το λόγο αυτό οι εμπειρογνώμονες εστίασαν σε συντονισμένες ενέργειες που θα μπορούσαν να επενδύσουν οι χώρες με απώτερο στόχο την ενημέρωση των νέων γονέων για την αναγκαιότητα του εμβολιασμού των παιδιών. Σύνθημα τους; «Τα εμβόλια σώζουν ζωές».

  1. Νεφέλη Χουρμούζη

    Το κείμενο το έγραψε η Ελένη Γαιτανίδου και το έστειλε η καθηγήτρια Αγνή Χάτσιου από το mail της.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *