της Βαλεντίνας Μπεχλιβάνου
Η συζήτηση ξεκίνησε δυναμικά το Σάββατο με την εμψυχωτική δήλωση της Αιθιοπίας που τόνισε ότι «η τρομοκρατία δεν μπορεί να μας νικήσει , ούτε να μας τρομάξει». Στο πλαίσιο της πρώτης συντονισμένης συζήτησης αναφέρθηκαν βασικές αιτίες της αύξησης των τρομοκρατικών επιθέσεων, όπως οι κοινωνικές αδικίες , οι θρησκευτικές και πολιτικές πεποιθήσεις , η στρατολόγηση νέων , ο προσηλυτισμός και το χαμηλό μορφωτικό επίπεδο. Εκτενέστερα συζητήθηκαν οι τρόποι καταπολέμησης της τρομοκρατίας και ο ρόλος της εκπαίδευσης.
Κατά τη διάρκεια των συζητήσεων, όμως, δεν έλειψαν οι υπαινιγμοί κάποιων χωρών: η εκπρόσωπος της Ρωσίας επιτέθηκε λεκτικά στην εκπρόσωπο της Αμερικής και χαρακτήρισε ως αυθαίρετες τις παρεμβάσεις της τελευταίας, στην ιδιωτική ζωή των πολιτών της. Ο εκπρόσωπος του Κατάρ χαρακτήρισε την Αμερική «συνένοχο» των τρομοκρατικών χτυπημάτων και δήλωσε χαρακτηριστικά ότι «οι επιθέσεις γίνονται στο βωμό αμερικανικών πολιτικών συμφερόντων». Η εκπρόσωπος της Αμερικής από την πλευρά της αποποιήθηκε κάθε είδους ευθύνη και δήλωσε ευθαρσώς ότι η κυβέρνησή της δεν ενεπλάκη ποτέ, χαρακτηρίζοντας τη χώρα της «θύμα της τρομοκρατίας».
Ο εκπρόσωπος της Κούβας με τη σειρά του δήλωσε χαρακτηριστικά ότι ουδέποτε ενεπλάκη σε τρομοκρατικές ενέργειες ωστόσο κατηγορήθηκε από την εκπρόσωπο των ΗΠΑ ότι ψεύδεται. Επιπλέον εντάσεις σημειώθηκαν, όταν ο εκπρόσωπος της Αιγύπτου χαρακτήρισε τον εκπρόσωπο του Κατάρ «υποκριτή» κατηγορώντας τη χώρα του ότι βρίσκεται πίσω από τρομοκρατικές επιθέσεις, γεγονός που διπλωμάτης του Κατάρ διέψευσε αμέσως.
Στο τέλος της ημέρας, παρά τις στιγμιαίες εντάσεις, όλοι οι διπλωμάτες κατέληξαν σε συγκεκριμένες προτάσεις για την καταπολέμηση του τρομοκρατίας και του φόβου που αυτή δημιουργεί παγκοσμίως και ψήφισαν με 42 ψήφους “Υπέρ”, ενώ ένα κράτος ψήφισε “Κατά” και ένα κράτος απείχε της τελικής ψηφοφορίας.
Leave a Reply