Η σημαντικότητα συμμετοχής στα πολιτιστικά δρώμενα

της Μαρία Φαραού

Η συζήτηση στην επιτροπή για το δικαίωμα συμμετοχής στην πολιτιστική ζωή ξεκίνησε με το προεδρείο να υποδέχεται τους μαθητές και να συστήνεται προκειμένου να ξεκινήσει η συζήτηση. Στους μαθητές αρχικά, δόθηκε χρόνος να μιλήσουν για τον εαυτό τους έτσι ώστε να δημιουργηθεί μια ζεστή ατμόσφαιρα συνεργασίας. Εν συνεχεία, αφού έγιναν γνωστοί οι κανόνες από την επιτροπή, ακολούθησε πρόταση απαρτίας και στη συνέχεια, ξεκίνησε ο διάλογος. Αξίζει να επισημανθεί ότι η συμμετοχή του κάθε ατόμου στην πολιτιστική ζωή είναι μείζονος σημασίας καθώς είναι άμεσα συνδεδεμένη με τα ανθρώπινα δικαιώματα.

Όλες οι χώρες υποστήριξαν θερμά τα ανθρώπινα δικαιώματα ισχυριζόμενες πως αυτά  αποτελούν ηθικές αρχές που θέτουν συγκεκριμένα πρότυπα ανθρώπινης συμπεριφοράς. Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε ο εκπρόσωπος της Δημοκρατία της Κίνας «μεγάλο μέρος της ζωής των ανθρώπων βασίζεται στα πολιτιστικά δρώμενα» υποστηρίζοντας στην συνέχεια της συζήτησης πως η πολιτιστική ανάπτυξη και καλλιέργεια ταυτίζονται με τα δικαιώματα των ατόμων. Η πολιτιστική δράση των ατόμων έχει να κάνει με την ελευθερία έκφρασής τους, ελευθερία βούλησης ακόμα και με την παιδεία.Για αρκετές χώρες όπως η Ισπανία και η Βραζιλία, τα πολιτιστικά δρώμενα είναι ένας παράγοντας εκσυγχρονισμού. Η πρόοδος πολλών χωρών βασίζεται στην πολιτιστική ζωή καθώς μέσω αυτής μπορεί να εξαλειφθεί το μίσος για την διαφορετικότητα και η αποδοχή κάποιας άλλης κουλτούρας. Η Ινδία μέσω του κειμένου θέσεώς της υποστήριξε πως λόγω των πολιτιστικών εκδηλώσεων προβάλλεται η διαφορετικότητα και η κάθε μειονότητα δημιουργεί την δική της γλώσσα και κουλτούρα με αποτέλεσμα στον σεβασμό και την αποδοχή αυτών.

Πολλές από τις χώρες στοχεύουν στην ώθηση των πολιτών να ασχοληθούν με την πολιτιστική ζωή γιατί όπως υποστήριξε ο εκπρόσωπος της Πορτογαλίας «τα πολιτιστικά δικαιώματα αποτελούν τόσο έκφραση όσο και απαίτηση για τους πολίτες» και δήλωσε ότι θα προχωρήσει σε λήψη μέτρων για τους πολίτες που δεν έχουν πρόσβαση στην πολιτιστική ζωή καθώς τα πολιτιστικά δρώμενα συνδέονται με δράσεις και καινοτομίες που δίνουν στους πολίτες τροφή για σκέψη.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *