Η ολοκλήρωση της ολομέλειας της Πανελλήνιας Μαθητικής Προσομοίωσης των Επιτροπών του ΟΗΕ “Μαθητές σε Ρόλο Διπλωμάτη” 2019

Στις 15 Δεκεμβρίου, τελευταία μέρα του συνεδρίου, διεξήχθη η τελετή λήξης της Πανελλήνιας Μαθητικής Προσομοίωσης των Επιτροπών του ΟΗΕ “Μαθητές σε Ρόλο Διπλωμάτη” 2019 μέσα σε κλίμα χαράς και συγκίνησης. Στην αίθουσα του περιπτέρου 12 της ΔΕΘ συναντήθηκε η ολομέλεια των επιτροπών, καθώς και πολλοί ακόμα επίσημοι προσκεκλημένοι και διοργανωτές. 

Με προσοχή και ενδιαφέρον, το κοινό άκουσε το λόγο που απηύθυναν οι εισηγητές από κάθε μια επιτροπή σχετικά με την έκβαση των συζητήσεων και τα σχέδια γνώμης.  Ο κάθε εισηγητής από τις 23 συνολικά επιτροπές μέσα σε λιγότερο από δύο λεπτά κατάφερε με το λόγο του να γεμίσει ελπίδα και αισιοδοξία την αίθουσα για ένα καλύτερο μέλλον. 

Στους λόγους, που εκφωνήθηκαν έμφαση δόθηκε στην ενίσχυση της παιδείας και της μόρφωσης γενικότερα, μόρφωσης ουσιαστικής και πρακτικής, που θα προάγει την κριτική σκέψη και τον σεβασμό προς το «άλλο». Ειδικότερα, στις επιτροπές για τα δικαιώματα του παιδιού αποφασίστηκε ο εκσυγχρονισμός των σχολείων και η δημιουργία ενός πρακτικού και άρτιου εκπαιδευτικού συστήματος, το οποίο θα είναι πιο υποστηρικτικό και θα αφήνει περιθώρια για την ανάπτυξη της προσωπικότητας του παιδιού. Η επιμόρφωση του ήδη υπάρχοντος προσωπικού θεωρήθηκε απαραίτητη, όπως και η αναθεώρηση της διδακτέας ύλης. Ζητήθηκαν ακόμη οικονομικά μέτρα για ελάφρυνση των οικονομικά ασθενέστερων οικογενειών και κρίθηκε αναγκαία η εισαγωγή ψυχολόγων σε όλες τις σχολικές μονάδες.

Η εκπαίδευση βέβαια δεν αναφέρθηκε μόνο ως παράμετρος στις επιτροπές για τα δικαιώματα του παιδιού. Αποτέλεσε σημαντικό παράγοντα πρόληψης ξενοφοβίας και στην επιτροπή για την απαγόρευση των φυλετικών διακρίσεων, αλλά και στις επιτροπές για τα ΑμεΑ προκειμένου να υπάρχει η απαραίτητη ενημέρωση για το θέμα τόσο στα ίδια τα ΑμεΑ όσο και στον υπόλοιπο κόσμο που δε γνωρίζει σχετικά.

Τις εκφωνήσεις της ολομέλειας έκλεισε η ομιλία του Υπάτου Αρμοστή, ο οποίος με θερμές ευχαριστίες και συγκίνησή κήρυξε τη λήξη του συνεδρίου “Μαθητές σε Ρόλο Διπλωμάτη” 2019.

Της Άννας Παπαδημητροπούλου

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *