“Η ισότητα των δύο φύλων αποτελεί αδιαπραγμάτευτο δικαίωμα”

συνέντευξη στον Σάββα Θεοδωρίδη

Στο πλαίσιο της συζήτησης του θέμα της Δημόσιας Ζωής και Ισότητας των δύο φύλων, οι εμπειρογνώμονες εξέθεσαν την πολιτική τους άποψη. Σε γενικές γραμμές όλοι υποστήριξαν την ισότητα των δύο φύλων, όμως τέσσερις είναι οι χώρες που ξεχώρισαν. Ποιες; Γαλλία, Γερμανία, Η.Π.Α. και Τουρκιά. Τι έχουν άραγε να μας πουν; 

-Σε τι πιστεύετε ότι οφείλεται η τόσο μεγάλη στήριξη που δείχνουν οι πολίτες σας στην ισότητα των δύο φύλων;


Γαλλία: “Ο κόσμος προχωρά προς το καλύτερο. Προσπαθούμε όσο περισσότερο μπορούμε να προωθήσουμε την συμμετοχή των γυναικών στην δημόσια ζωή. Θεωρούμε ότι η κουλτούρα των Γάλλων ανοίγει τον δρόμο στις γυναίκες με σκοπό να συμμετέχουν στην δημόσια ζωή”.


Γερμανία: “Η ισότητα των δύο φύλων αποτελεί αδιαπραγμάτευτο δικαίωμα. Οι πολίτες στον 21ο αιώνα στην Γερμανία θεωρούν ότι και τα δύο φύλα έχουν τα ίδια δικαιώματα, εφόσον έχουν εκλέξει κιόλας την Άνγκελα Μέρκελ. Επομένως καταλαβαίνουμε ότι η στήριξη των πολιτών της Γερμανίας προς την ισότητα των δύο φύλων είναι μεγάλη καθώς έχουν αποδείξει οι γυναίκες ότι μπορούν να τα καταφέρουν ισάξια”.


Η.Π.Α.: “Το Σύνταγμα των Η.Π.Α. είναι γνωστό ότι αναγνωρίζει την ισότητα των δύο φύλων, πράγμα που αποτυπώνεται και στους πολίτες της χώρας. Η αιτία έγκειται στο γεγονός ότι η καθαρά πατριαρχική μορφή της κοινωνίας έχει καταρριφθεί μαζί με την δουλεία πολύ νωρίς σε σχέση με τις άλλες χώρες. Αποτέλεσμα αυτού είναι οι πολίτες να έχουν αντιληφθεί την πολύ σημαντική επίδραση που έχει η γυναίκα τόσο στην οικία και στην εργασία, διότι οι γυναίκες χειραφετήθηκαν σχετικά νωρίς στις Η.Π.Α. Πιστεύω ότι αυτή η εμμονή αν θέλετε που έχουν στην ισότητα των δύο φύλων οφείλεται κυρίως σ’αυτό”.


Τουρκία: “Σαν Τουρκία έχουμε αποδείξει επανειλημμένως με τους λόγους μας ότι έχουμε δημοκρατικά φρονήματα και ακολουθούμε τον ευρωπαϊκό τρόπο ζωής και σκέψης. Επίσης πιστεύουμε πως λόγω του πολιτεύματος μας το οποίο τώρα πια είναι προεδρική δημοκρατία και των θεσπισμένων δημοκρατικών νόμων των οποίων έχουμε φυσικά νομοθετήσει και ακολουθούν όλοι οι πολίτες ανεξαιρέτως. Επιπλέον πιστεύουμε ότι σαν χώρα έχουμε δώσει πολυάριθμες ελευθερίες σε όλους μας και αυτό πιστεύω ότι το δείξαμε από την μέγιστη θρησκευτική ελευθερία, την οποία ουσιαστικά επιτρέπουμε πολύ περισσότερο από πολλές άλλες χώρες την θρησκεία και την πίστη του ατόμου”.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *