Σε μια απρόσμενη εξέλιξη της συζήτησης, η εκπρόσωπος του Ελ Σαλβαδόρ υποστήριξε ανοιχτά πως οι γυναίκες με ειδικές ανάγκες δέχονται διακρίσεις πολλαπλάσιες σε σχέση με τους άνδρες με ειδικές ανάγκες. Μάλιστα, εξαπέλυσε επίθεση στους υπόλοιπους εκπροσώπους κρατών που διαφώνησαν αναφέροντας “στις χώρες τους είτε δεν υπάρχει ρατσισμός είτε δεν γνωρίζουν την ύπαρξή του” .
Το συγκεκριμένο περιστατικό επισκίασε ένα εξίσου ενδιαφέρον γεγονός, την κόντρα που αναπτύχθηκε μεταξύ Τουρκίας και Ισπανίας. Οι τόνοι ανέβηκαν μεταξύ των δύο εκπροσώπων λόγω του ατομικού χρόνου που ζητούσε ο καθένας σε μια συντονισμένη συζήτηση και κορυφώθηκε όταν πρότειναν δύο τελείως διαφορετικά θέματα για συζήτηση. Ο εκπρόσωπος της Τουρκίας, στη συνέχεια, εμφανίστηκε διαλλακτικός υπογραμμίζοντας ότι: «αναμένω αμοιβαίες υποχωρήσεις ώστε να έχουμε μία γόνιμη συζήτηση. Επιθυμώ συνεργασία με την Ισπανία για να προωθήσουμε μια κοινή γραμμή.» .
Αδιαμφισβήτητα, όμως, δεν πέρασε απαρατήρητη η καταγγελία του εκπροσώπου της Σερβίας σχετικά με το ότι στο Κοσσυφοπέδιο καταπατούνται κατάφορα τα δικαιώματα των ΑμεΑ, ενώ έκανε έκκληση στη διεθνή κοινότητα να παρέμβει ώστε να αλλάξει η κατάσταση. Ερωτηθείσα αναφορικά με το γιατί συμβαίνει κάτι τέτοιο μέσα στη Σερβία, έριξε το φταίξιμο στις πολιτικοκοινωνικές διαφορές που εντοπίζονται μεταξύ της λοιπής Σερβίας και του Κοσσόβου.
Συνοψίζοντας, μέχρι στιγμής ξεχώρισε η δριμεία κριτική της εκπροσώπου του Ελ Σαλβαδόρ προς πάσα κατεύθυνση σχετικά με τον αυξημένο ρατσισμό που δέχονται οι γυναίκες ΑμεΑ σε σχέση με τους άνδρες, ενώ παράλληλα την προσοχή μας κέντρισε η κόντρα που αναπτύχθηκε μεταξύ Τουρκίας και Ισπανίας. Είναι βάσιμες οι καταγγελίες της Σερβίας; Αναμένεται μια συναρπαστική συνέχεια.
Θέμης Γκούθας
Επιτροπή για την προσβασιμότητα των αναπήρων
Νικολέττα Γ
Εξαιρετικό!