Η επιτροπή ψήφισε

Αν και η επιτροπή ξεκίνησε κάπως διστακτική στην αρχή, μέχρι το τέλος του συνεδρίου κατάφερε να συνεργαστεί και να καταλήξει στο σχέδιο γνώμης. Δεν υπήρχαν πολλές αντιπαραθέσεις και διαφωνίες, καθώς όλες οι επιτροπές συμφωνούσαν σε έναν κοινό στόχο: στη διασφάλιση των δικαιωμάτων της ελευθερίας γνώμης του παιδιού. Υπήρχαν πολλά αιτήματα συντονισμένης συζήτησης, κατά τις οποίες ακούστηκαν πολλές ενδιαφέρουσες προτάσεις και ιδέες.

Παράλληλα, δημιουργήθηκαν συμμαχίες μεταξύ των χωρών ανάλογα με  την πολιτική που ακολουθούσαν, κάτι που ήταν αναμενόμενο. Άλλωστε, συμμαχίες γίνονται για να βγει στο τέλος μια σύμπτυξη των απόψεων, έτσι ώστε να περαστούν οι αποφάσεις.

Ταυτόχρονα, οι δυσκολίες της επιτροπής, ήταν το γεγονός ότι απαρτιζόταν από αναπτυσσόμενες χώρες, οι οποίες έχουν σημαντικά προβλήματα διαβίωσης, γεγονός που τους έφερε σε ρήξη με την κοινωνία, η οποία αντιμετωπίζει ως δευτερεύον το δικαίωμα ελευθερίας γνώμης του παιδιού. Ωστόσο, όλες οι χώρες έχουν θεσπίσει νόμους που προάγουν αυτό το δικαίωμα και κάνουν αρκετά βήματα βελτίωσης των συνθηκών ζωής.

Τα θέματα που αναπτύχθηκαν σχετίζονταν με την υγεία, την παιδική εργασία, τα ΑΜΕΑ, την μετανάστευση και τη βία. Πιο συγκεκριμένα, ψηφίστηκε ομόφωνα: η υποστήριξη προγραμμάτων κατά της σχολικής βίας και περιθωριοποίησης των παιδιών. Επίσης, ψηφίστηκε η ενθάρρυνση των οικογενειών  για διαρκή ενημέρωση των δικαιωμάτων του παιδιού και την συμμετοχή τους σε διάφορα σεμινάρια. Ακόμη, ψηφίστηκε η ίση μεταχείριση των παιδιών ΑΜΕΑ. Τέλος, ψηφίστηκε η άμεση επέμβαση του κράτους σε περιπτώσεις ενδοοικογενειακής βίας και η δημιουργία τηλεφωνικού κέντρου, που θα βοηθάει τα παιδιά όταν καταπατώνται τα δικαιώματα τους.

Άλλωστε, η συγκεκριμένη επιτροπή έλαβε το βραβείο του πιο φιλικού κλίματος. Κάτι βέβαια που το αισθάνθηκα κι εγώ η ίδια, αφού η ατμόσφαιρα που κυριαρχούσε ήταν θετική και γεμάτη χαμόγελα.
Σκανδάλη Γεωργία, Επιτροπή για την έκφραση των παιδιών

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *