της Ιωάννας Ανδρεάκου
Εν μέσω λογομαχίας ολοκληρώθηκε στην Επιτροπή της Καταπολέμησης της Βίας κατά των Γυναικών το γραπτό υπόμνημα που κατατέθηκε στην Ύπατο Αρμοστή και στον Πρόεδρο της Γενικής Συνέλευσης.
Φαίνεται πως μια συγκεκριμένη διάταξη, που αφορούσε τη δημιουργία οργανώσεων από τις ίδιες τις γυναίκες ώστε να διασφαλίζεται η προστασία τους από φαινόμενα βίας, ήταν η σπίθα που ξεκίνησε έντονες διαφωνίες μεταξύ των εμπειρογνωμόνων της Νιγηρίας και της Αλγερίας εναντίον αυτών της Ιαπωνίας, Τουρκίας και Λιβάνου. Οι πρώτοι θεώρησαν πως καθίσταται «γυναικοκεντρικό» να υπάρχουν φεμινιστικές οργανώσεις οι οποίες μπορεί να εξυψώνουν το γυναικείο φύλο, κάτι το οποίο δεν συνάδει με την κουλτούρα των δύο χωρών. Ο εκπρόσωπος της Αλγερίας ζήτησε ολική αφαίρεση της διάταξης ενώ ο διπλωμάτης από τη Νιγηρία αιτήθηκε τροποποίηση της διάταξης ώστε να υπάρχει «αμερόληπτος φεμινισμός» που εξισώνει ξεκάθαρα τα δύο φύλα και δεν θα αφήνει περιθώριο διάκρισης.
Οι συντονισμένες και μη συζητήσεις τη δεύτερη ημέρα κινήθηκαν γύρω από τα θέματα της σεξουαλικής παρενόχλησης στον εργασιακό χώρο, στο ρόλο που παίζουν τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης πάνω στο θέμα και στα μέτρα που μπορούν να πάρουν οι ίδιες οι γυναίκες για την προστασία τους από περιστατικά βίας κατά τους. Υπήρξαν ισχυρά επιχειρήματα από τους διπλωμάτες που συμπεριλήφθηκαν στο γραπτό υπόμνημα. Μερικές από τις λύσεις που δόθηκαν ήταν να υπάρχουν ίσες απολαβές στους εργαζομένους ανεξαρτήτου φύλου, να αποφεύγεται η προβολή οποιουδήποτε στερεοτύπου ή χρήσης σεξιστικών όρων στα ΜΜΕ και να προβάλλονται παιδικές σειρές και ταινίες για να διαμορφωθούν σωστές βάσεις από τη μικρή ηλικία και να προάγεται η ισότητα τόσο σε φυλετικό όσο και σε κάθε επίπεδο. Άλλωστε μια πολύ σωστή φράση που ακούστηκε ήταν «Τα παιδιά είναι το μέλλον».
Κατά το χρόνο αναμονής της αποστολής του τελικού Σχεδίου Γνώμης, το προεδρείο εξασφάλισε ένα ευχάριστο κλίμα στους συμμετέχοντες. Η απονομή των “Αστείων Βραβείων” «έσπασε τον πάγο» και βοήθησε στην αποβολή του άγχους από τη πρώτη ημέρα. Μερικές από τις πιο αστείες απονομές ήταν το βραβείο «της πιο όμορφης συμμετέχουσας» που δόθηκε επάξια στην εκπρόσωπο από την Κίνα, η οποία έκανε και πασαρέλα για να δικαιολογήσει τη νίκη της, αλλά και το βραβείο «του καλύτερου ζευγαριού» που απονεμήθηκε στους διπλωμάτες της Ιαπωνίας και της Νιγηρίας μετά από τη προαναφερθείσα λογομαχία τους. Φυσικά, επικράτησε γέλιο και επευφημίες στην ανακοίνωση των δύο ονομάτων. Έπειτα, όλα τα μέλη της Επιτροπής αντάλλαξαν τις ετικέτες των χωρών τους ώστε να γράψουν ευχές και λίγα λόγια ο ένας για τον άλλον. Ακόμη και το δίδυμο του Προεδρείου συμμετείχε ενεργά σε κάθε δραστηριότητα και για αυτό επιβραβεύτηκε με πολύ καλά λόγια από τους συμμετέχοντες.
Μετά τη τελική ψηφοφορία του Σχεδίου Γνώμης, στο οποίο παρέμειναν 15 από τις 25 διατάξεις που είχαν υποβληθεί, όλες οι χώρες εξέφρασαν την ικανοποίηση τους για το αποτέλεσμα της ομαδικής δουλείας των δύο ημερών και επιβεβαίωσαν την απόλυτα σύμφωνη γνώμη τους με κάθε διάταξη. Έπειτα από την ψηφοφορία μεταξύ έξι διπλωματών, ορίστηκε η εμπειρογνώμον από την Ιαπωνία για να εισηγηθεί του Σχεδίου Γνώμης και να το παρουσιάσει στη τελετή λήξης του «Μαθητές σε Ρόλο Διπλωμάτη 2018» μπροστά σε γονείς, εκπαιδευτικούς και επίτημους καλεσμένους.
Βγαίνοντας από τους ρόλους τους, τα παιδιά ένα-ένα μίλησαν για την εμπειρία τους από το συνέδριο. Όλοι συμφώνησαν πως η πρώτη μέρα είχε αρκετό άγχος αλλά η δεύτερη μέρα ήταν «υπέροχη». Κάποιοι μάλιστα παραδέχτηκαν πως στην αρχή είχαν φανταστεί το συνέδριο ως αγγαρεία αλλά διαψεύστηκαν. Άλλοι ικανοποιήθηκαν από τη συμμετοχή τους καθώς αντιμετώπιζαν πρόβλημα στο να εκφέρουν άποψη μπροστά σε κόσμο και το συνέδριο τους βοήθησε αισθητά σε αυτό. Ακόμη και τα μέλη του Προεδρείου αποδέχτηκαν πως υπήρχε αρκετό άγχος στην αρχή και ότι η πρώτη μέρα περιείχε αρκετές τυποποιημένες διαδικασίες αλλά όλα χρησίμευσαν ώστε οι μαθητές να πάρουν μια γεύση για το πώς λαμβάνονται οι αποφάσεις στις συνεδριάσεις του ΟΗΕ.
Προσωπικά θα ήθελα να προσθέσω πως οι μικροί διπλωμάτες επάξια εκπροσώπησαν τις χώρες που τους ανατέθηκαν, υπήρξαν ισχυρά επιχειρήματα, εποικοδομητικές συζητήσεις με διαφωνίες και το κλίμα ήταν πολύ ζεστό. Σίγουρα σε όλους θα μείνει μια πολύ καλή εντύπωση, όπως ανέφεραν και οι ίδιοι, και φαίνεται πως θα δούμε πολλούς από τους συμμετέχοντες και στο επόμενο ΜΡΔ!
Leave a Reply