Εργασία και απασχόληση σε ΑΜΕΑ – Το βροχερό Σάββατο και οι ηλιόλουστες εξελίξεις του

Το πρωί του Σαββάτου, 14 Δεκεμβρίου, στα εκπαιδευτήρια “ο Απόστολος Παύλος” πραγματοποιείται η προσέλευση των μαθητών διπλωμάτων στις αίθουσες για την έναρξη της δεύτερης μέρας των διεργασιών της Επιτροπής για την Εργασία και Απασχόληση για τα άτομα με αναπηρία. Επρόκειτο να αρχίσει μία δύσκολη μέρα, όμως, από την πρώτη στιγμή, οι προτάσεις για τη δημιουργία του Σχεδίου Γνώμης της Επιτροπή άρχισαν να πέφτουν βροχή.

Μετά από ψηφοφορία των εμπειρογνωμόνων για τον εισηγητή, ο οποίος θα εκφωνήσει το Σχέδιο Γνώμης στην Τελετή Λήξης, το αποτέλεσμα ανέδειξε τη Χρυσάνθη Χρυσοχοϊδη, εκπρόσωπο της Δάνειας. Όσον αφορά το Σχέδιο Γνώμης, οι διπλωμάτες συνοψίζουν τα προαναφερόμενα δημιουργώντας υπομνήματα, τα οποία θα οδηγήσουν σε αυτό. Όλοι τους αυστηρά παραμένουν συγκεντρωμένοι στο θέμα χωρίς φλυαρίες. Με τη βοήθεια του Προεδρείου έγιναν οι τροποποιήσεις του Σχεδίου Γνώμης. Παρά την προσπάθεια του Προεδρείου να διακρίνει τυχών λάθη ή ανολοκλήρωτες προτάσεις, δεν μπόρεσαν να βρουν κάποιο μεμπτό σημείο, καθώς ως πραγματικοί διπλωμάτες, με το θάρρος της γνώμης τους και τη δική τους αγέρωχη βούληση κατάφεραν να φέρουν εις πέρας την διαδικασία αυτή. 

Μετά από συζητήσεις, οι εμπειρογνώμονες κλήθηκαν να γράψουν τη δίκη τους άποψη για τροποποιήσεις και διαβάζοντας αυτές, οι υπόλοιποι τις υπερψήφιζαν ή καταψήφιζαν. Για μία φορά ακόμα το Προεδρείο παρουσίασε το προσχέδιο του Σχεδίου Γνώμης, πιάνοντας ένα προς ένα τα άρθρα θέτοντας τα προς ψηφοφορία για να καταλήξει στο καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα. Η μέρα είχε φτάσει ήδη στα μισά της, όμως οι διπλωμάτες περέμεναν συγκεντρωμένοι στο στόχο τους. Φυσικό και επόμενο, μέσα σε τόσους έντονους χαρακτήρες, ήταν να υπάρχουν και μικρές αντιπαλότητες όπως και συμμαχίες, όμως τίποτα δεν επισκίαζε την άψογη συνεργασία ανάμεσα σε όλους τους εμπειρογνώμονες και το Προεδρείο, το οποίο ήταν φιλικό και βοηθητικό, πράγμα το οποίο δημιούργησε στα παιδιά μια επιπλέον άνεση. 

Εν τέλει, το Σχέδιο Γνώμης ολοκληρώθηκε και εγκρίθηκε ομόφωνα και από τα 18 κράτη. Μόλις όλοι χειροκρότησαν το Σχέδιο Γνώμης, διπλωμάτες και προεδρείο κατάλαβαν πως είχαν έρθει πιο κοντά. Ακολούθησαν ευχές για καλή πρόοδο, που γράφονταν στα πλακατ των χωρών ως ενθύμιο και με αυτόν τον τρόπο ένα πιο χαλαρό και ευχάριστο κλίμα βρισκόταν σε εξέλιξη. 

Αυτό το κλίμα ήρθε να διακόψει και να πιάσει απροετοίμαστους τους διπλωμάτες, η είδηση για την απόλυση ενός δημοσιογράφου από το κανάλι στο οποίο εργαζόταν, λόγο του ότι ήταν ΑΜΕΑ, ξεσπώντας μία κρίση στην Επιτροπή. Το ζητούμενο ήταν οι διπλωμάτες να καταλήξουν σε τρόπους με τους οποίους ο εργοδότης θα υποστεί κάποια τιμωρία, ώστε να εξαλειφθεί αυτή η μάστιγα, που “κυνηγάει” άτομα που εντάσσονται στη συγκεκριμένη κοινωνική κατηγορία.Έξυπνες και ηθικές προτάσεις παρουσιάζονταν από όλους και δεν καθυστέρησε καθόλου να κλείσει το ζήτημα, καθώς οι εμπειρογνώμονες ήταν ταχύτατοι. 

Με την τελική πλέον τροποποίηση του Σχεδίου Γνώμης, Πρόεδρος και Αντιπρόεδρος ανέφεραν πως ήταν πολύ ευχαριστημένοι από την απόδοση της Επιτροπής και τηη γρήγορη ανταπόκριση των διπλωματών στα προβλήματα που εμαφανίζονταν.

Τέλος, δόθηκαν οδηγίες για την ημέρα της λήξης, όσον αφορά τη συνέπεια και τη συμπεριφορά όλων. Με τη δύση του ηλίου και τη λήξη αυτής της δύσκολης και κουραστικής ημέρας έφυγαν όλοι με χαμόγελο γεμάτο ανακούφιση, ικανοποίηση  και περηφάνια. Πλέον ήταν έτοιμοι για την επίσημη λήξη του συνεδρίου! 

Της Κουκλάδα Καίτης

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *