Εργασία και Απασχόληση σε ΑΜΕΑ – Ο πολυπλευρισμός της πρώτης ημέρας

Ο ενθουσιασμός, αλλά και το άγχος, που φάνηκε να διακατέχει όλους τους εμπειρογνώμονες της Επιτροπής για την «Εργασία και Απασχόληση σε ΑΜΕΑ» ήταν πραγματικά εμφανή. Στην αίθουσα της Επιτροπής οι “μικροί” εμπειρογνώμονες συνεπέστατοι, καθισμένοι στις θέσεις τους, με τις σημειώσεις τους έτοιμες, περίμεναν την έναρξη αυτού του τριήμερους συνεδρίου.Το προεδρείο εισήλθε στην αίθουσα και με αρκετά φιλικό τρόπο συστήθηκε στους διπλωμάτες.

Το προεδρείο, αποτελείτο από τον πρόεδρο Θεοφανη Κόλιμπα, ο οποίος μίλησε για τη δίκη του εμπειρία στο συνέδριο στην πρώτη διεξαγωγή του το 2016, αλλά και για τη νίκη του σε αυτό. Ενώ, αντιπρόεδρος ήταν η 18χρονη πρωτοετής φοιτήτρια Σοφία Ζαγγανά, περσινή διπλωμάτης. Και οι δυο ενθάρρυναν τα παιδιά για τη συμμετοχή τους στο πρόγραμμα λέγοντας χαρακτηριστικά “θα αποκομίσετε και θα κερδίσετε πολλά”


Το συνέδριο ξεκίνησε με τον πρόεδρο να αναφέρει τους κανονισμούς και τα δικαιώματα των διπλωματών. Έπειτα, έγινε η εξακρίβωση απαρτίας, που έδειξε εάν είναι όλοι παρόντες. Η έναρξη ανοικτού διαλόγου για την εργασία και την απασχόληση σε ΑΜΕΑ είχε ήδη ξεκινήσει. Οι διπλωμάτες άρχισαν ένας προς έναν να παρουσιάζουν τις χώρες τους και να παραθέτουν τα πλεονεκτήματα, που προσφέρονται από το κάθε κράτος ξεχωριστά στα ΑΜΕΑ. Φανερά εντυπωσιακές απόψεις κατέκλυζαν τα αυτιά όλων.


Το επόμενο θέμα δεν άργησε να τεθεί επι του τάπητος. Το θέμα, αναφερόταν στους τρόπους με τους οποίους μπορούν να κινητοποιηθούν οι εργοδότες για πρόσληψη ΑΜΕΑ. Οι διπλωμάτες, πραγματικά, ήταν απίστευτα ετοιμόλογοι και σαφείς. Στη συνέχεια παρατέθηκαν κι άλλα θέματα τα οποία επιβεβαίωναν ολοένα και περισσότερο την άποψη του ότι τα παιδιά ήταν όντως πολιτισμένα, καλλιεργημένα και πανέξυπνα. Θα ήταν παράληψη να μην αναφερθεί το προεδρείο, το οποίο ήταν αξιέπαινο λόγω της σημαντικής κατατόπισης, που προσέφεραν στους διπλωμάτες. 


Η πρώτη μη συντονισμένη συζήτηση έμοιαζε περισσότερο με συντονισμένη, καθώς κανείς δεν είχε σηκωθεί από τη θέση του, αλλά μιλούσαν όλοι ενας- ενας παραθέτοντας πραγματικά εντυπωσιακές απόψεις, που δύσκολα ακούει κανείς από παιδιά σε τόσο νεαρή ηλικία. Οι έντονοι χαρακτήρες βέβαια είχαν φανεί εξ’ αρχής, ισχυρές γνώμες, και αντιπαραθέσεις πλαισίωναν τα θέματα τηε επιτροπής. Γεγονός πραγματαικά αξιοθαύμαστο. 


Η πρώτη μέρα του συνεδρίου ήταν γεμάτη εκπλήξεις, ενθουσιασμό, αλλά και μία κάποια κούραση. Βέβαια, τα παιδιά ήταν ικανοποιημένα με τις επιδόσεις τους. Αλλά και χαρούμενα, για τις νέες γνωριμίες και ίσως φιλίες που έχτισαν. Με την αποχώρησή τους από το κτίριο η ανυπομονησία για την επόμενη μέρα ήταν φανερή. 

Της Κουκλάδα Καίτης 

ΑπάντησηΠροώθηση

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *