Επιτροπή Προστασίας του Παιδιού: Ενδοοικογενειακή βία, σεξουαλική κακοποίηση και παιδική εργασία η ατζέντα της πρώτης ημέρας

της Αθανασίας Γραμμουστιάνου

Με άστατο καιρό αλλά με πολύ διάθεση, όρεξη και ιδέες ολοκληρώθηκε η πρώτη ημέρα των εργασιών της Επιτροπής Προστασίας του Παιδιού από κάθε μορφή βίας. Τι προβλημάτισε τους διπλωμάτες;

Τους μαθητές και δημοσιογράφους καλωσόρισαν στα Εκπαιδευτήρια «Ο Απόστολος Παύλος» ο Πρόεδρος της Γενικής Συνέλευσης του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, κ. Αλέξανδρος Παντελάκος και η Ύπατη Αρμοστής του ΟΗΕ για τα Ανθρωπινά Δικαιώματα, κα Δανάη Γεωργιάδου. 

Στη συνέχεια το αξιότιμο Προεδρείο συστήθηκε και παρουσιάστηκε στους μαθητές παροτρύνοντας τους να κάνουν και εκείνοι το ίδιο για να αισθανθούν πιο οικεία. Αφού ολοκληρώθηκε η διαδικασία της γνωριμίας και προσαρμογής τους έγινε μια τυπική και διευκρινιστική υπενθύμιση των όσων οφείλουν οι μαθητές να προσέχουν κατά τη διάρκεια των εργασιών τους καθώς επίσης και το τελικό στάδιο κατά το οποίο θα πρέπει να καταλήξουν στο Σχέδιο Γνώμης.

Έπειτα, αφού η διπλωμάτης της Νότιας Αφρικής έκανε αίτημα για εξακρίβωση της απαρτίας και πήρε θετική απάντηση από τις υπόλοιπες χώρες, η Πρόεδρος της Επιτροπής άνοιξε το βήμα για συντονισμένη συζήτηση με καθορισμένο ατομικό και συνολικό χρόνο από τον εκάστοτε μαθητή. Συζητήθηκαν κάποιες κατηγορίες βίας που μπορεί να υποστούν τα παιδιά, μεταξύ αυτών η ενδοοικογενειακή βία, η σεξουαλική κακοποίηση καθώς και η παιδική εργασία.

Με την ενδοοικογενειακή βία άνοιξαν και οι συντονισμένες συζητήσεις με τους διπλωμάτες της Αιθιοπίας, της Βραζιλίας και της Ν. Αφρικής να τοποθετούνται περιγράφοντας το φαινόμενο έτσι όπως αυτό παρατηρείται στις χώρες τους. Η παιδική εργασία, ήταν το θέμα που υπερψηφίστηκε προς μη συντονισμένη συζήτηση. Σε αυτή, η Βενεζουέλα ανέφερε πως οι περισσότεροι πολίτες της χωράς αντιμετωπίζουν την παιδική εργασία ως μέσο διαβίωσης καθώς δεν υπάρχει άλλος τρόπος να επιβιώσουν κάτω από τις άθλιες συνθήκες που επικρατούν στη χώρα. Η Ρωσική Συνομοσπονδία από την άλλη, τόνισε ότι στη χωρά της λίγα είναι τα κρούσματα παιδικής εργασίας καθώς η νομοθεσία της έχει προνοήσει και έχει πατάξει με επιτυχία την εκμετάλλευση των ανήλικων παιδιών.

Το θέμα της σεξουαλικής κακοποίησης ανήλικων και ειδικότερα των κοριτσιών ήταν η τελευταία συντονισμένη συζήτηση. Μπαχρέιν και Βενεζουέλα ξεχώρισαν στις τοποθετήσεις τους με το πρώτο να αναφέρει πως η σεξουαλική κακοποίηση των κοριτσιών αποτελεί επίκεντρο στη χώρα και τη δεύτερη να τονίζει χαρακτηριστικά πως τα μικρά κορίτσια δεν τολμούν καν να μιλήσουν ανοιχτά για τη βία που έχουν υποστεί καθώς φοβούνται για τη ζωή τους.

Προβληματισμένοι από όλα όσα ακούστηκαν οι διπλωμάτες προχώρησαν στους τρόπους αντιμετώπισης όλων αυτών των μορφών βίας. Το Τόγκο υποστήριξε πως θα ήταν σωστό να γνωρίζουν τα παιδιά τα δικαιώματά τους. Η Βουλγαρία με τη σειρά της πρότεινε πως θα πρέπει να διοργανώνονται σεμινάρια πριν τη γέννηση του παιδιού στους γονείς έτσι ώστε να μην προβαίνουν σε πράξεις βίας.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *