Ελευθερία σκέψης και άποψης του Παιδιού

Αν και στις μέρες μας το φαινόμενο των παιδιών, που δεν μπορούν να εκφραστούν ελεύθερα έχει περιοριστεί, εντούτοις υπάρχουν ακόμη κάποιες περιπτώσεις, όπου ακόμη εντοπίζεται το πρόβλημα αυτό. 

Η διπλωμάτης της Ελλάδας ανέφερε μερικά παραδείγματα σε σχέση με την έλλειψη αυτοπεποίθησης των παιδιών να εκφράσουν τις απόψεις τους. Για  παράδειγμα, στα σχολεία πολλά παιδιά φοβούνται να εκφράσουν ελεύθερα την άποψή τους για να μην τα κακολογήσουν ή σε ορισμένες οικογένειες η γνώμη των αντρών – πατεράδων υπερισχύει με αποτέλεσμα τα παιδιά να μην μπορούν να εκφράζονται και να μεγαλώνουν με τις απόψεις του πατέρα. Ο διπλωμάτης του Μπαχρέιν προτείνει ως λύση την ίση μεταχείριση κοριτσιών και αγοριών, διότι σε πολλές οικογένειες της χώρας του τα κορίτσια δεν μπορούν να εκφραστούν, αφού νιώθουν κατώτερες των ανδρών της οικογένειας. 

Επίσης, η διπλωμάτης της Βουλγαρίας έθιξε ένα άλλο θέμα, σχετικά με την έκφραση των παιδιών και τη χρήση του διαδικτύου. Υποστήριξε πως παρ’ όλο που το διαδίκτυο είναι ένα μέσο, που βοηθά στην ανταλλαγή απόψεων και επικοινωνίας με άλλους, κρύβει πολλούς κινδύνους, καθώς για να δημιουργηθεί ένας λογαριασμός στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, χρειάζεται να δώσουμε τα προσωπικά μας στοιχεία. Αν κάποιος παραβιάσει το λογαριασμό ενός ατόμου μπορεί να κλέψει αυτά τα στοιχεία και ύστερα να τα δημοσιεύσει, με αποτέλεσμα την παραβίαση της προσωπικής ζωής του πιθανού θύματος. Έτσι, ως λύση προτείνει την αποτελεσματικότερη προστασία, τόσο των ανηλίκων, όσο και των ενηλίκων, καθώς ο καθένας μπορεί να πέσει θύμα εξαπάτησης. Με το παράδειγμα, που έδωσε η διπλωμάτης της Βουλγαρίας συμφώνησε και η διπλωμάτης της Δανίας, η οποία πρόσθεσε πως με τη λογοκρισία και τις παραβιάσεις δικαιωμάτων δημιουργείται ένας φαύλος κύκλος δίχως λύση. Ο διπλωμάτης του Μπαχρέιν διατύπωσε την άποψη πως ένα παιδί πρέπει να ζει σε ένα περιβάλλον ανοιχτό σε νέες απόψεις και ιδέες, χωρίς προκαταλήψεις, που σέβονται την κουλτούρα του καθενός.

Ωστόσο, όπως ανέφερε ο διπλωμάτης της Νορβηγίας πρέπει να καλλιεργείται η σκέψη και η άποψη των παιδιών ελεύθερα, χωρίς να επηρεάζεται από άλλους παράγοντες (φίλους, γονείς, κλπ.). Όλες οι απόψεις να υπολογίζονται σοβαρά ασχέτως της χώρας ή της ηλικίας. Επίσης, ο διπλωμάτης της Βουλγαρίας ανέφερε πως με την ελευθερία σκέψεων και απόψεων χτίζουμε το δικό μας μοναδικό χαρακτήρα. Η δε διπλωμάτης της Δανίας πρότεινε να επιβάλλεται ποινή σε όσους παραβιάζουν τους κανόνες. 

Τέλος, όπως ανέφερε η διπλωμάτης της Νορβηγίας, μπορεί ένα παιδί 10 ετών να έχει λιγότερες γνώσεις από ένα παιδί εφτά ετών μιας και οι γνώσεις ενός παιδιού δεν εξαρτώνται από την ηλικία, αλλά από το πώς μεγάλωσε και τις γνώσεις, που προσκόμισε από την οικογένειά του. Γι’ αυτό, όλοι έχουν δικαίωμα να εκφράζονται ανεξαρτήτως ηλικίας, φύλου ή καταγωγής. 

Της Ελένης Φουντή

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *