Εκπαίδευση και Υγεία: Βασικοί Άξονες για την καλύτερη αντιμετώπιση των ηλικιωμένων γυναικών

της Ερμιόνης Βλαχίδου

Στην Επιτροπή «Τα δικαιώματα των ηλικιωμένων γυναικών και η προστασία τους», αναλύθηκαν σε βάθος τα προβλήματα των ηλικιωμένων γυναικών, οι οποίες συχνά παραμελούνται.Τα προβλήματα που συζητήθηκαν χωρίστηκαν σε δύο βασικούς άξονες: από την μια πλευρά, τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι ηλικιωμένες (αλλά και γενικότερα) οι γυναίκες στην πρόσβαση στην εκπαίδευση και από την άλλη, στην πρόσβαση στην υγεία.

Αρχικά, στο θέμα της εκπαίδευσης, οι κοινωνικές προκαταλήψεις, η έλλειψη μόρφωσης, αλλά και η δυσκολία πρόσβασης σε αυτή, αποτέλεσαν τα κύρια προβλήματα  που συζητήθηκαν από τους Διπλωμάτες. Ειδικά σε χώρες με πατριαρχικές δομές που βασίζονται σε κοινωνικές ή θρησκευτικές προκαταλήψεις, η κατάσταση είναι χειρότερη.

Εν συνεχεία, όσον αφορά την υγεία,  αναφέρθηκε από πολλούς εκπροσώπους χωρών ότι υπάρχει δυσκολία προσβασιμότητας σε ιατροφαρμακευτική περίθαλψη και σε νοσοκομεία. Ενώ οικονομικές δυσχέρειες, αλλά και προβλήματα όπως το προσφυγικό, καταστούν τα κράτος ανίκανο να αναλάβει δράση, όπως αναφέρθηκε από τον εκπρόσωπο της Τουρκίας. Ιδιαίτερη περίπτωση αποτελεί η Ιαπωνία καθώς η εκπρόσωπος της ανέφερε ότι στην χώρα αυτή είναι κοινώς αποδεκτό το ότι οι ηλικιωμένοι άνθρωποι δεν μπορούν να προσφέρουν στην επίτευξη της εύρυθμης λειτουργίας της. Ακόμα, πολλοί ηλικιωμένοι αισθάνονται άσχημα, όταν το κράτος τους παρέχει περίθαλψη, καθώς οι ίδιοι δεν θεωρούν ότι προσφέρουν αντάλλαγμα στο ίδιο το κράτος. Το γεγονός αυτό έχει ως αποτέλεσμα να μην υπάρχει επαρκής περίθαλψη, και ένα μεγάλο ποσοστό ηλικιωμένων να καταφεύγει ακόμα και στη ληστεία, με τα ποσοστά των ηλικιωμένων κρατουμένων να αυξάνονται συνεχώς.

Στις περισσότερες προτάσεις για την καταπολέμηση της κατάστασης στην εκπαίδευση, αναφέρθηκε η λύση της επαρκής συνταξιοδότησης, η ισότητα πρόσβασης  των γυναικών στην εκπαίδευση, καθώς και στην εργασία. Από την άλλη όσον αφορά την Υγεία έγιναν συλλογικές προτάσεις, ανάμεσά τους η δημιουργία ταμείων για ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, η βελτίωση των νοσοκομιακών εγκαταστάσεων και της πρόσβασης σε αυτά, καθώς και η εθελοντική βοήθεια από γιατρούς. Αυτές ήταν και οι θέσεις που συμπεριέλαβαν οι Διπλωμάτες στο σχέδιο γνώμης που ψηφίστηκε Ομόφωνα.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *