Δικαίωμα συμμετοχής στη δημόσια ζωή

της Μαρίας Φαραού

Η συζήτηση στην επιτροπή για το δικαίωμα συμμετοχής στην δημόσια ζωή ξεκίνησε με χώρες όπως η Πορτογαλία, η Ελλάδα και οι ΗΠΑ να υποστήριζουν την ισότητα συμμετοχής στην δημόσια ζωή και στα πολιτικά δικαιώματα ενώ οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν παρέλειψαν να επισημάνουν πως η συμμετοχή στην δημόσια εξουσία ταυτίζεται με τις αξίες, τα ιδανικά αλλά και την εκπαίδευση.

Ακόμη ένας στόχος των χωρών είναι η βελτίωση του εκπαιδευτικού συστήματος καθώς αυτό θα λειτουργήσει θετικά στην εξάλειψη του ρατσισμού. Η παιδεία παίζει σημαντικό ρόλο στο να κατανοήσουν οι πολίτες το δικαίωμα τους στο εκλέγειν και εκλέγεσθαι και να είναι πιο δραστήριοι στην πολιτική ζωή.

Είναι άξιο αναφοράς το γεγονός πως όλες οι χώρες στα κείμενα θέσεως τους αναφέρθηκαν στην ισότητα των δύο φύλων και φάνηκαν ευαισθητοποιημένες στο θέμα των ΑΜΕΑ. Το Ισραήλ χαρακτηριστικά ανέφερε ότι «υπάρχει μια άτυπη διαμάχη ανάμεσα στα δύο φύλα» τονίζοντας ότι η γυναίκα βρίσκεται σε κατώτερη θέση όμως στόχος της χώρας είναι η αρμονία και η ειρήνη. Όσον αφορά τη θέση της γυναίκας ο Μαυρίκιος σχολίασε πως «το ποσοστό των γυναικών στο δικαίωμα εκλέγειν – εκλέγεσθαι είναι χαμηλό» και στην συνέχεια πρόσθεσε πως αίτημα της χώρας είναι το κοινοβούλιο να απαρτίζεται 50-50 και από τα δύο φύλα με στόχο την αποκατάσταση της ισότητας.

Ευαισθητοποιημένες οι χώρες για την θέση των ΑΜΕΑ υποστήριξαν ότι πρέπει να υπάρξει εύκολη πρόσβαση αυτών στα πολιτικά δρώμενα και στην δημόσια ζωή. Η Πορτογαλία χαρακτηριστικά ανέφερε ότι «τα ΑΜΕΑ συνεχίζουν να αντιμετωπίζουν εμπόδια στην πολιτική ζωή» ενώ η Παραγουάη τόνισε πως οι ευπαθείς ομάδες καλύπτουν μικρό ποσοστό στην πολιτική ζωή της χώρας.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *