Τη δεύτερη μέρα των εργασιών της Επιτροπής για την Καταπολέμηση της Βίας κατά των Γυναικών συζητήθηκαν αρκετά γεγονότα και ψηφίστηκε εισηγητής για το Σχέδιο Γνώμης. Εκφράστηκαν διάφορες απόψεις σχετικά με το θέμα της παρενόχλησης των γυναικών στον εργασιακό τους χώρο. Ακόμα, συζητήθηκε ο ακρωτηριασμός των γεννητικών οργάνων, ενώ ακούστηκαν εύστοχα επιχειρήματα σχετικά με τα θέματα από όλους τους εμπειρογνώμονες, οι οποίοι δούλεψαν σκληρά, ώστε να υπάρξει ένα άρτιο αποτέλεσμα.
Αρχικά, σχετικά με το θέμα της παρενόχλησης της γυναίκας στον εργασιακό τους χώρο, οι χώρες συμφώνησαν ότι η απομάκρυνση του θύτη ή του θύματος από τον χώρο εργασίας τους θα ήταν μια καλή λύση. Αν ο θύτης είχε κακοποιήσει το θύμα του ,ίσως υπήρχε χρηματική αποζημίωση και φυλάκιση του, διότι παραβιάστηκε νόμος ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Σχετικά με αυτό το θέμα το Λίβανο υποστήριξε ότι μια καλή ιδέα θα ήταν να τοποθετηθούν κάμερες στον χώρο εργασίας κάτι με το οποίο δεν συμφώνησαν όμως οι χώρες της Νιγηρίας, της Ιαπωνίας και της Αυστρία λέγοντας ότι με αυτή τη μέθοδο καταπατούνται τα δικαιώματα του ανθρώπου για την ιδιωτικότητα του. Σε αυτό το επιχείρημα κάποιες χώρες απάντησαν ότι ο χώρος εργασίας δεν αποτελεί ιδιωτική περιοχή και θα ήταν αναγκαίο να υπάρχουν κάμερες για την παρακολούθηση σε περιπτωση κάποιου γεγονότος παρενόχλησης. Βεβαίως, κρίθηκε απαραίτητο πριν από την εγκατάσταση των καμερών να ότι θα πρίπει όλοι οι εργαζόμενοι να είναι ενημερωθούν.
Επιπλεόν, συζητήθηκε το γεγονός ότι ο θύτης ίσως μετά από την κακή του πράξη άλλαζε γνώμη, γι’ αυτόν το λόγο δε θα έπρεπε να είναι σκληρή η ποινή του. Καποιες χώρες δεν ήταν σύφμωνες με αυτήν την πρόταση, υποστηρίζοντας ότι δεν γίνεται να βασιστούν γυναίκες σε κάποια πιθανή μεταμέλεια του θύτη και ότι πρέπει να βασίζονται σε πραγματικά γεγονότα, ώστε να επιτύχουν τον σκοπό τους. Τέλος, σχετικά με αυτό το θεμα ειπώθηκε η άποψη ότι τετοια γεγονότα θα μπορούσαν να δημοσιευτούν με σκοπό την ευαισθητοποίηση του κόσμου.
Μετά από αυτή τη συζήτηση οι εμπειρογνώμονες ξεκίνησαν τη ψηφοφορία για την επιλογή του εισηγητή, που θα τους εκπροσωπήσει. Η Ιαπωνία δήλωσε στο λόγο της ότι θα ηταν περήφανη να εκπροσωπήσει αυτή την Επιτροπή και θα ήθελε να είναι εκείνη, που θα παρουσίασει τη σκληρή δουλειά όλων. Με τα επιχειρήματα αυτά κατάφερε να πείσει τους υπόλοιπους διπλωμάτες να την ψηφίσουν και οριστηκέ εισηγητής. Ετσι, ειπώθηκαν ιδέες για το Σχέδιο Γνώμης, το οποίο στη συνέχεια συζητήθηκε για να ολοκληρωθεί και να τελειοποιηθεί.
Στην συνέχεια, το θέμα της Επιτροπής ηταν ο ακρωτηριασμός των γεννητικών οργάνων των γυναικών ένα φαινόμενο, που αποτελεί θρησκευτικό έθιμο σε κάποιες χώρες. Οι περισσότεροι εκπρόσωποι των χωρών συμφώνησαν ότι οι γυναίκες και η νέα γενιά θα έπρεπε να ενημερωθεί, ώστε να γνωρίζουν, που τελειώνουν τα όρια των εθίμων τους και που αρχίζουν αυτά της σωματικής τους υγείας. Ο ακρωτηριασμός των γυναικίων γεννητικών οργάνων είναι μια επώδυνη διαδικασία, η οποία δημιουργεί και μελλοντικά προβλήματα υγείας. Ακομα, υπάρχει πιθανότητα πολλά από τα κορίτσια κατά την διάρκεια της διαδικασίας να καταλήξουν σε τραγικό θάνατο λόγω της αιμορραγίας, Το φαινόμενο αυτό είναι τραγικό, καθώς υπάρχουν νόμοι, που απογορεύουν αυτές τις πρακτικές, οι οποίοι, όμως, δεν ακολουθούνται. Έτσι, συμφώνησαν οι εκπρόσωποι των χωρών πως θα ήταν καλό να δημιουργηθούν νέοι και πιο αυστηροί νόμοι με στόχο την αλλαγή της νοοτροπίας αυτής σχετικά με τα έθιμα τέτοιου είδους. Κατά τη διάρκεια αυτής της σηζητησης το Ισραήλ προτείνει για την αντιμετοπηση του προβλήματος να βρεθεί ο θύτης, που έπραξε το αδίκημα, ώστε γνωρίζοντας τι ακριβώς έγινε να περιθάλψουν το θύμα καλύτερα. Τελος, αναγνωρίστηκε ο ακρωτηριασμός τνω γυναικίων γεννητικών οργάνων ως ένα γεγονός το οποίο αποτελεί νεοτροποία παλαιότερων γενιών και δε θα επρεπε να συνεχιστεί, διότι οι θύτες από εδώ και πέρα θα καταλήγουν σε φυλάκιση ή πληρωμή προστίμων.
Της Σαββίδη Βασιλικής
Leave a Reply