Χαιρετισμός της Υφυπουργού Εσωτερικών (Τομέας Μακεδονίας-Θράκης)

posted in: Τελευταία Νέα | 0

Φίλες και φίλοι,

Με μεγάλη χαρά βρίσκομαι μαζί σας στην τελετή λήξης της 3ης πανελλήνιας μαθητικής προσομοίωσης επιτροπών του ΟΗΕ για τα δικαιώματα του ανθρώπου. Θέλω να συγχαρώ την ΚΟΙΝΣΕΠ «ΡΟΗ» και την οργανωτική επιτροπή της δράσης για την άρτια διοργάνωση καθώς και όλους τους μαθητές που πήραν μέρος στην προσομοίωση.

Η δράση «Μαθητές σε ρόλο Διπλωμάτη» εξελίσσεται σε επιτυχημένη ετήσια συνάντηση που φέρνει τους μαθητές των σχολείων της χώρας σε επαφή με τις αρχές της διπλωματίας και με την οργάνωση και λειτουργία υπερεθνικών οργανισμών, όπως ο ΟΗΕ.

Η επιτυχία της δράσης αποτυπώνεται στη μεγάλη συμμετοχή των μαθητών. Χαρακτηριστικά στις προηγούμενες δυο χρονιές συμμετείχαν πάνω από 1100 μαθητές από 100 και πλέον γυμνάσια και λύκεια της Ελλάδας και της Κύπρου. Τα συνέδρια δίνουν την ευκαιρία σε μαθητές πρωτίστως δημοσίων σχολείων να λάβουν μέρος σε δράσεις προσομοίωσης που πραγματοποιούνται στην ελληνική γλώσσα, ενώ υπάρχει μέριμνα και για τη συμμετοχή μαθητών που ανήκουν σε ευάλωτες ομάδες.

Ο εκπαιδευτικός αλλά και κοινωνικός ρόλος του συνεδρίου αυτού μας κάνεις υπερήφανους που το έχουμε θέσει υπό την αιγίδα του Υπουργείου Εσωτερικών (τομέας Μακεδονίας-Θράκης).

Όλες οι διεθνείς συμβάσεις σχετικά με τα ανθρώπινα δικαιώματα που με τις οποίες εξοικειώθηκαν οι μαθητές κατά τη διάρκεια της προσομοίωσης έχουν φυσικά κυρωθεί από το Ελληνικό Κοινοβούλιο. Η προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων είναι, άλλωστε, μια από τις βασικές αρχές του Συντάγματος της χώρας μας. Αποδίδουμε ξεχωριστή σημασία στην υπεράσπιση και την προώθηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων όλων ανεξαιρέτως των προσώπων. Τα τελευταία τρία χρόνια έγιναν σημαντικά βήματα, όπως η κύρωση της Σύμβασης της Κωνσταντινούπολης για την καταπολέμηση της βίας κατά των γυναικών και την ενδο-οικογενειακή βία, όπως η νομική αναγνώριση ταυτότητας φύλου και η επέκταση του συμφώνου συμβίωσης, όπως η εκπαίδευση των προσφυγόπουλων. Όλες αυτές οι δράσεις υπερασπίζονται τα δικαιώματα ευάλωτων ομάδων και αντιμάχονται τις διακρίσεις φύλου, έθνους, θρησκεύματος και ούτω καθεξής.

Στο πεδίο της πολυμερούς διπλωματίας η χώρα μας επιδεικνύει σταθερό ενδιαφέρον σε ζητήματα που άπτονται των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων. Η διάσταση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων να είναι κεντρικός άξονας της εξωτερικής πολιτικής της χώρας μας. Τα ανθρώπινα δικαιώματα δεν μπορούν να αντιμετωπίζονται ως εμπόδιο μιας κυνικής RealPolitik. Η επιμονή στον σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων μπορεί να φέρει οφέλη στην διπλωματία της χώρας μας.

Φίλες και φίλοι,
Αγαπητές μαθήτριες και μαθητές,

Στις σύγχρονες δημοκρατίες, στις οποίες τείνει να επικρατήσει η απομάκρυνση των νέων από την πολιτική και η μετατροπή της τελευταίας σε τηλεοπτικό θέαμα προς κατανάλωση από απαθείς δέκτες, εσείς στέλνετε ένα ηχηρό και ελπιδοφόρο μήνυμα. Ενημερώνεστε για τους θεσμούς και τους τρόπους άσκησης πολιτικής, συμμετέχετε ενεργά σε δράσεις πέρα από το τυπικό εκπαιδευτικό πρόγραμμα των σχολείων σας. Γίνεστε στην πράξη ενεργοί πολίτες. Και σε λίγα χρόνια ως δυναμικά μέλη της κοινωνίας των πολιτών, με βούληση για δράση και γνώση, θα εμπλουτίσετε τους πολιτικούς θεσμούς και θα υπερασπιστείτε την δημοκρατία και τα ανθρώπινα δικαιώματα.

 Θέλω να συγχαρώ ξανά όλους όσοι συμμετείχαν στη διοργάνωση αυτού του συνεδρίου και να ευχηθώ οι μαθητές που πήραν μέρος να κρατήσουν στο μυαλό τους τα διδάγματα και τις εμπειρίες που απέκτησαν αυτές τις μέρες.

Σας ευχαριστώ πολύ.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *