Τι γίνεται με τη Φυλετική Προπαγάνδα και την Ρητορική Μίσους;

Το Σάββατο 12 Δεκεμβρίου, πραγματοποιήθηκαν οι συνεδριάσεις των επιτροπών καθώς και οι συνεντεύξεις των εμπειρογνωμόνων. Συγκεκριμένα, στην επιτροπή της φυλετικής προπαγάνδας και της ρητορικής μίσους, η συνεδρίαση κύλησε ομαλά, εκτός από μερικές διαφωνίες ανάμεσα στους εκπροσώπους των χωρών.

    Η Γαλλία ξεκινήσε δυναμικά την ανάπτυξη του θέματος “ποινικοποίηση πολιτικών φορέων με θέσεις που περιλαμβάνουν φυλετική προπαγάνδα”, τονίζοντας ότι η ποινικοποίηση της φυλετικής προπαγάνδας δεν είναι μόνο επιθυμητή αλλά αναγκαία. Η Ρωσική Ομοσπονδία έγινε ξεκάθαρη πάνω στο ίδιο θέμα, αφού στην τοποθέτησή της ανέφερε πως υποστηρίζει ακράδαντα την ποινικοποίηση της φυλετικής προπαγάνδας. Η Δημοκρατία της Κορέας πρότεινε τη φυλάκιση σε έσχατη περίπτωση, ενώ η Ιαπωνία, που δεν ποινικοποιεί τις πράξεις ρατσισμού, ενθάρρυνε το κράτος να αφαιρέσει τα πολιτικά δικαιώματα των ανθρώπων που συμμετέχουν σε  κόμματα με ρατσιστικές θέσεις. Η Βραζιλία, έκανε την εμφάνισή της με παρατηρήσεις για την κατάσταση του ρατσισμού σε άλλες χώρες που συμμετέχουν στο συμβούλιο. Η εμπειρογνώμονας των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής, ήταν η πρώτη που ήρθε σε αντιπαράθεση με τη Βραζιλία, με το επιχείρημα πως παρόλο που ο Μπάιντεν είναι ο νέος πρωθυπουργός των ΗΠΑ, η στάση τους προς την φυλετική προπαγάνδα μένει η ίδια.

    Η Βραζιλία έκανε πρόταση για μη συντονισμένη συζήτηση, με σκοπό τη συζήτηση των τροπολογιών η οποία και έγινε δεκτή. Την ώρα που η Κίνα είχε πολύ καλή συνεργασία με την Ιαπωνία, μια μικρή διαφωνία ξέσπασε μεταξύ της Δημοκρατία της Κορέας και της Ουγγαρίας για το θέμα του διαχωρισμού της θρησκείας από την εκπαίδευση. Όμως, με τον διάλογο κατάφεραν να βρουν μια αμοιβαία επωφελή λύση. Στο τέλος, κατατέθηκαν τροπολογίες στο Σχέδιο Γνώμης 1.1. .

H δημοσιογράφος,

Αργυρώ Μαντζάνα

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *