ΑμεΑ: Άνθρωποι στο περιθώριο

της Κλεοπάτρας Σταματοπούλου

Η σκληρή πραγματικότητα και σε πολλές δυστυχώς περιπτώσεις η αντικοινωνική συμπεριφορά σε βάρος των Ατόμων με Αναπηρία, ήταν το θέμα που απασχόλησε την Επιτροπή για την Ισότητα Ενώπιον του Νόμου κατά την πρώτη ημέρα των εργασιών της.

Οι διπλωμάτες των χωρών της Δανίας, της Ιαπωνίας, της Κίνας, της Λιθουανίας, της Νέας Ζηλανδίας, της Ουγγαρίας και της Ρωσικής Συνομοσπονδίας συζήτησαν διεξοδικά όλα τα μέτρα που πρέπει να ληφθούν -από όλες τις χώρες ανεξαρτήτως- προκειμένου να διευθετηθούν άμεσα όλα εκείνα τα ζητήματα που αφορούν τα ΑμεΑ. Μεταξύ αυτών, ακούστηκαν η ισότιμη μεταχείριση, η καταχώρηση αυτενέργειας, η αφομοίωση κοινωνικής εκπαίδευσης, η ευαισθητοποίηση και τα πολιτικά δικαιώματα. Συγκεκριμένα, ο εκπρόσωπος της Ιαπωνίας, Μάριος Καρακόλης, πρότεινε το κράτος να παρέχει ειδικούς χώρους για τα άτομα αυτά αλλά και να δημιουργήσει διάφορα προγράμματα με σεβασμό προς αυτούς.

Στη συνέχεια, οι εκπρόσωποι της Δανίας και Ουγγαρίας πρότειναν να πραγματοποιηθεί αλλαγή των νόμων με σκοπό να μην νιώθουν τα ΑμεΑ κατώτερα. Την αναγκαιότητα της κοινωνικής εκπαίδευσης ανέπτυξε ο εκπρόσωπος της Νέας Ζηλανδίας, ο οποίος θεώρησε σωστή την ένταξη των Ατόμων με Αναπηρία σε όλα τα σχολεία, είτε ιδιωτικά, είτε δημόσια.

Οι εργασίες της πρώτης ημέρας ολοκληρώθηκαν με ένταση, καθώς υπήρξε διαφωνία μεταξύ των χωρών. Η Δανία υποστήριξε πως από τη στιγμή που θα υπάρχει ισότητα, τα ΑμεΑ θα μπορούν όχι μόνο να ψηφίζουν αλλά και να εκλέγονται τα ίδια. Την άποψη αυτή αντέκρουσαν η Ιαπωνία και η Δημοκρατία της Κορέας υποστηρίζοντας πως τα άτομα αυτά δεν θα πρέπει να εκλέγονται, διότι από τη στιγμή που δεν μπορούν να εκφράσουν τη βούλησή τους, είναι αδύνατον να εκφράζουν και τη βούληση του λαού.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *