Με τη σχεδόν ομόφωνη υπερψήφιση του σχεδίου γνώμης στη επιτροπή για την απαγόρευση της προπαγάνδας και των ομιλιών μίσους επιβεβαιώθηκε το αισιόδοξο κλίμα σύμπραξης που διαμορφώθηκε κατά την διάρκεια των διαδικασιών.
Στις εισαγωγικές συζητήσεις της επιτροπής έγιναν φανερές οι διαφορές που χαρακτηρίζουν τόσο την χάραξη της πολιτικής από τα μέλη όσο και οι εν γένει ανισότητες στην οικονομία και την εσωτερική κατάσταση των χωρών, γεγονός που εκ των πραγμάτων δημιουργεί εμπόδια στην εφαρμογή κοινής πολιτικής για τον περιορισμό της προπαγάνδας. Ειδικότερα, οι εμπειρογνώμονες του Βελγίου και του Πακιστάν εισάγοντας διαφορετικά θέματα προς συζήτηση ανέδειξαν τα διάφορα επίπεδα του θέματος με τον πρώτο να επιμένει πως θα πρέπει να ληφθούν μέτρα στον τομέα της εκπαίδευσης και τον δεύτερο να καταδικάζει την ηγεμονία της δύσης και να υποστηρίζει πως τα μέτρα που παραδοσιακά προτείνονται δεν ανταποκρίνονται στις οικονομικές δυνατότητες πιο αδύναμων οικονομιών.
Ο εμπειρογνώμονας του Πακιστάν, ειδικότερα, επέμενε πως η βία είναι η μόνη λύση σε ακραίες καταστάσεις αν απειλείται το καθεστώς ή η κοινωνική συνοχή. Ο Βέλγος εκπρόσωπος, εκφράζοντας διαλλακτικότερη στάση δήλωσε πως αν και η χώρα του είναι κατά των ποινών, είναι προτιμότερο σε αυτό το στάδιο να ληφθούν κοινά μέτρα που δεν θα επεμβαίνουν άμεσα σε κρατικές πολιτικές ασφαλείας δίνοντας βαρύτητα στις συμφωνίες και όχι τις διαφορές.
Ενδιαφέρον είχε, επίσης, το γεγονός πως ο εκπρόσωπος της Αλγερίας έθιξε το ζήτημα της ισλαμοφοβίας ενώ οι εμπειρογνώμονες της Τουρκίας, της Μπουρκίνα Φάσο και της Κίνας υποστήριξαν πως η εφαρμογή ποινών και κυρώσεων είναι απαραίτητα μέτρα που φτάνουν ακόμα και σε ολιγόμηνη φυλάκιση. Το ζήτημα, ωστόσο, δεν αναπτύχηθηκε περισσότερο και το τελικό σχέδιο γνώμης αφορούσε κυρίως μεταρρυθμίσεις στην εκπαίδευση.
Τελικά, προτάθηκε η ανάπτυξη των διαπολιτισμικών σχολείων, η αποστολή ειδικών αποστολών του ΟΗΕ για διερεύνηση της κατάστασης σε διάφορες χώρες, η αντικειμενική ενημέρωση, η θεσμοθέτηση παγκόσμιας ημέρας κατά της ρητορικής μίσους και ειδικά σεμινάρια. Το σχέδιο γνώμης υπερψηφίστηκε από 13 εκπροσώπους με την τριπλή συμμαχία Κίνας, Μπουρκίνα Φάσο και Τουρκίας στις οποίες προστέθηκαν το Πακιστάν και η Ρωσία, οι οποίες παρέμειναν αρνητικές ως το τέλος παρά την διάθεση για συνεργασία που επέδειξαν.
Παρά τις μεταξύ τους διαφορές, η υπερψήφιση του παραπάνω σχεδίου γνώμης αποτελεί σημάδι πως στο μέλλον η συνοχή μπορεί να είναι ακόμα μεγαλύτερη ενώ όλα τα μέλη αντιλαμβάνονται πως παρά τα μεγάλα βήματα που έχουν ήδη πραγματοποιηθεί, απέχουμε ακόμα αρκετά από έναν κόσμο απαλλαγμένο από ρητορική μίσους.
Αλεξάνδρα Ιωάννου
Επιτροπή για την απαγόρευση της προπαγάνδας και της ρητορικής μίσους
Leave a Reply