Κοινή επιθυμία που οπλίζει με ελπίδα

Κατόπιν οδηγιών απ’ το προεδρείο προς τους εκπροσώπους των κρατών ακολούθησε μια συγκινητική και άκρως ελπιδοφόρα συζήτηση για την υπεράσπιση ενός περίτρανου και σπουδαίου δικαιώματος, εκείνου του δικαιώματος στη ζωή. Ας μελετήσουμε, ωστόσο, αναλυτικότερα τις θέσεις των κρατών οι οποίες παρουσιάζουν παρόμοιους παρονομαστές.

Η ολομέλεια των διπλωματών απεφάνθη ότι η ομιλία θα ξεκινήσει με ένα πρόβλημα οικουμενικών διαστάσεων και αυτό δεν είναι άλλο από το φαινόμενο του υποσιτισμού. Αρχικά, όλοι οι εκπρόσωποι σημείωσαν ότι δυστυχώς πρόκειται για ένα πρόβλημα το οποίο ταλανίζει την ανθρωπότητα, με αποτέλεσμα να δημιουργούνται φόβοι και ανησυχίες. Σαφώς, όπως διατυπώθηκε και απ’ τους διπλωμάτες κάνουμε λόγο για ένα πρόβλημα το οποίο λίγο-πολύ απασχολεί όλα τα κράτη ξεχωριστά. Ωστόσο, δεν πρέπει να μας κάνουν εντύπωση τα υπάρχοντα κρούσματα για τον υποσιτισμό, αλλά αξιοσημείωτη ήταν η αβυσσαλέα και εκκωφαντική προθυμία των αντιπροσωπειών να εξαλείψουν και να περιορίσουν τούτο το φαινόμενο το οποίο παραβιάζει και αποτελεί κατάρα για το δικαίωμα στη ζωή. Προτάθηκαν αρκετές προτάσεις για την εξάλειψη του νοσηρού αυτού φαινομένου, όπως η καλλιέργεια των εδαφών που θα συμβάλλει στην παραγωγή τροφίμων, ενώ συνάμα εξαιρετικά κρίσιμη θεωρήθηκε η δράση των ΜΚΟ αλλά και των συλλόγων πρόνοιας και αλληλεγγύης. Τέλος, όλοι υποστήριξαν σθεναρά την ανάγκη για ευαισθητοποίηση και προβληματισμό της κοινής γνώμης που θα αποτελέσει την αφετηρία για την προάσπιση του δικαιώματος στη ζωή.

Το δεύτερο θέμα που συζητήθηκε ήταν αυτό της οπλοκατοχής. Η οπλοκατοχή στερεί το αγαθό της ζωής, πράγμα που επεσήμαναν κυρίως τα αναπτυσσόμενα κράτη τα οποία παρουσιάζουν μεγαλύτερα ποσοστά οπλοκατοχής. Όλοι οι διπλωμάτες διακήρυξαν την ανάγκη θέσπισης αυστηρής νομοθεσίας επί του θέματος ώστε το δικαίωμα στη ζωή να επανέλθει στην κορυφή των ανθρώπινων δικαιωμάτων.

Τέλος, μνεία έγινε και στη χρήση των ναρκωτικών, τα οποία οδηγούν σε εθισμό και εν τέλει σε επώδυνο θάνατο. Οι εμπειρογνώμονες καυτηρίασαν το συγκεκριμένο ζήτημα το οποίο αποτελεί μελανό σημείο του δικαιώματος στη ζωή και εξέφρασαν την ανάγκη για την καταπολέμηση της μαύρης αγοράς η οποία αποτελεί την απόληξη του φαινομένου.

Συνοπτικά, κατέστη σαφές πως μέσω της συλλογικής δράσης η κατάκτηση των δικαιωμάτων, που σε καθημερινή βάση εξαχρειώνονται, είναι εφικτή και όχι μια ουτοπική επιθυμία.

Γιώργος Γούλας

Επιτροπή για το δικαίωμα στη ζωή

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *